Nieuwe spelregels voor Golden Globes dankzij coronacrisis

Nieuwe spelregels voor Golden Globes dankzij coronacrisis

De verwachting is dat het voor de Oscars ook niet hetzelfde zal blijven.

Door de coronacrisis is er een situatie ontstaan waarbij de meeste grote filmreleases zijn uitgesteld, filmfestivals niet meer doorgaan en voor de bioscoop bestemde films nu ineens op streamingdiensten worden uitgebracht. Dit zal ook grote gevolgen hebben voor 'award season', het moment dat de prijzen uitgedeeld gaan worden.

De eerste ingrijpende verandering is alvast een feit, want de Hollywood Foreign Press Association heeft besloten de spelregels voor de Golden Globes aan te passen. Voorheen moest een film eerst een bioscooprelease hebben gehad om mee te dingen voor de beeldjes, maar voor de Globes in 2021 doet een film ook al mee als deze eerst via een streamingdienst of op tv te zien is geweest. Voorwaarde is wel dat de producenten en studio's per film moeten aantonen dat ze een serieuze bioscooprelease hadden gepland.

Nieuw stemproces
Ook het stemproces is aangepast. Leden van de HFPA hoeven niet meer allemaal tegelijk naar dezelfde officiële screening toe, want dit soort samenkomsten waarbij het lastig is om afstand te houden, zijn in deze tijden niet gewenst. Een regel die wel blijft bestaan is dat een film op z'n laatst zeven dagen voor het einde van het jaar uitgebracht moeten worden.

Je zou kunnen stellen dat deze wijziging er al aan zat te komen met de steeds groter wordende invloed van platformen als Netflix, Amazon Video en Hulu, maar zonder de coronacrisis hadden ze hier ongetwijfeld nog een tijdje mee gewacht.

De verwachting is dat deze veranderingen ook zullen worden ingevoerd voor de andere award-uitreikingen, zoals de Oscars. Hierover zal binnenkort ook wel een mededeling worden gedaan.

NieuwsFilm

meest populair