Algemeen

Componist van 'The Shining' en 'Shutter Island' overleden

Krzysztof Penderecki overleed op 86-jarige leeftijd aan gevolg van een ziekte.

door Wouter Drummen om 16:56 in Algemeen
De wereldberoemde Poolse componist, Krzystov Penderecki, is op 86-jarige leeftijd overleden na een lange ziekte. Dit maakte het Poolse ministerie van Cultuur gisteren bekend.

Penderecki was bij het grote publiek voornamelijk bekend om zijn muziek voor thrillers en horror-films. Zo maakte hij o.a. de muziek van William Friedkin's The Exorcist, Stanley Kubrick's The Shining, Alfonso Cuarón's Children of Men, Martin Scorsese's Shutter Island en de recentere Ready Player One van Steven Spielberg. David Lynch maakte eveneens regelmatig gebruik van Penderecki's werk.

Prijzen
Penderecki won gedurende zijn carrière ook veel prestigieuze prijzen. Zo won hij meerdere Grammy's en vorig jaar nog de Lifetime Achievement Award op de World Soundtrack Awards tijdens het Film Fest Gent. Deze prijs werd hem echter thuis afgeleverd, omdat Penderecki toen al te ziek was om hem zelf in ontvangst te komen nemen.

In 2014 gaf Penderecki een van zijn laatste live-optredens. Hij ging toen naar Brussel, voor een opvoering van zijn muziekstuk Dies Illa, dat hij ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog in de basiliek van Koekelberg gaf.

1 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Spider-fan

Avatar

Ook in Twister (Jan de Bont) en The People Under the Stairs (Wes Craven) is zijn muziek gebruikt. En The Wanderers (Philip Kaufman) en de cult animatiefilm Heavy Metal.

Toevallig net het vervolg op The Shining gezien, Dr. Sleep (mijn mening staat onder de recensie).

Er komt nou weer een Shining 4K collector's edition uit, net nadat de 'gewone' uit is. Inclusief poster e.d. Ik had hem nog niet gekocht, dus ben blij dat ik nog even gewacht had. Probleem is alleen vaak om dit soort dingen per post netjes verscheept te krijgen, alles wat een kartonnen hoes heeft deukt vaak in is altijd het probleem.

NieuwsFilm

meest populair