Componist van 'The Shining' en 'Shutter Island' overleden

Componist van 'The Shining' en 'Shutter Island' overleden

Krzysztof Penderecki overleed op 86-jarige leeftijd aan gevolg van een ziekte.

De wereldberoemde Poolse componist, Krzystov Penderecki, is op 86-jarige leeftijd overleden na een lange ziekte. Dit maakte het Poolse ministerie van Cultuur gisteren bekend.

Penderecki was bij het grote publiek voornamelijk bekend om zijn muziek voor thrillers en horror-films. Zo maakte hij o.a. de muziek van William Friedkin's The Exorcist, Stanley Kubrick's The Shining, Alfonso Cuarón's Children of Men, Martin Scorsese's Shutter Island en de recentere Ready Player One van Steven Spielberg. David Lynch maakte eveneens regelmatig gebruik van Penderecki's werk.

Prijzen
Penderecki won gedurende zijn carrière ook veel prestigieuze prijzen. Zo won hij meerdere Grammy's en vorig jaar nog de Lifetime Achievement Award op de World Soundtrack Awards tijdens het Film Fest Gent. Deze prijs werd hem echter thuis afgeleverd, omdat Penderecki toen al te ziek was om hem zelf in ontvangst te komen nemen.

In 2014 gaf Penderecki een van zijn laatste live-optredens. Hij ging toen naar Brussel, voor een opvoering van zijn muziekstuk Dies Illa, dat hij ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog in de basiliek van Koekelberg gaf.

NieuwsFilm

meest populair