Algemeen

Filmdebuut: in 1893 zorgde de uitvinder van de gloeilamp voor de allereerste bioscoop

Het was nog niet de enorme filmzaal zoals je die nu ziet, maar je moet ergens beginnen.

door Timothy van Damme om 17:34 in Algemeen
Tegenwoordig kan niemand om de enorme filmstudio's heen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Walt Disney Pictures, dat mede door Marvel en Star Wars monsteromzetten scoort. In 1893 begon alles veel kleiner, maar zeker niet minder belangrijk!

Niemand minder dan Thomas Edison (uitvinder van de gloeilamp) stond aan de wieg van de eerste echte filmstudio. The Black Maria werd dan ook op zijn terrein in New York gebouwd. Het doel van de studio was om filmpjes te ontwikkelen voor de Kinetoscope, een vroege projector. De kosten voor het gebouw waren ongeveer 640 dollar.

In het begin werden vooral feitelijke filmpjes gemaakt, zoals een smid die aan het werk was, of het niezen van een medewerker. Hiermee leerde men het vak.

25 cent
Maar al snel werd er ook naar entertainmentwaarde gekeken. Zo kwam de immens populaire Buffalo Bill opdraven om zijn schiettalent op film vast te laten leggen. Het duurde dan ook niet lang voordat men het resultaat met de buitenwereld wilde delen.

Om de kosten terug te verdienen, besloot men in het productiehuis ook een theater te maken. Voor 25 cent konden bezoekers er terecht om te genieten van korte filmpjes als Barber Shop, Cock Fight en Trapeze. Hiermee was het idee van de bioscoop geboren.
Al snel doken er meer Kinetoscope filmtheaters op. The Black Maria speelde er uiteraard handig op in door hun filmpjes ook voor hen beschikbaar te stellen. Door het grote succes werd The Black Maria overspoeld door dansers, goochelaars en andere performers om hun kunsten vast te leggen.

Toen Edison een grotere studio besloot te bouwen, ging The Black Maria in 1901 dicht en werd het gebouw gesloopt. Hiermee ging een belangrijk stuk filmgeschiedenis verloren.

Wat is jouw favoriete filmzaal?

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Xenolicker

Avatar

Interessant. Toch kan ik me voorstellen dat de holbewoners 's avonds rond het kampvuur creatief werden en met het licht van het vuur, hun handen, en de schaduwen die daardoor ontstonden allerlei taferelen lieten verschijnen op de grotwanden. Was dat dan niet de eerste bioscoop?

Dukat

Avatar

Vroeger was dat Tuschinski, maar nu is bijna alles Pathé-achtig...

John Wayne

Avatar

De mooiste bioscoop van het zuiden lag in Heerlen, de Royal. Helaas is die bioscoop gesloten. De Quatro in Heerlen is wel aardig, maar moet opboksen tegen de Vue in het nabijgelegen Kerkrade. Op de een of andere manier vind ik dat toch een zielloze tent, hoewel het goedlopende goudmijn is.

NieuwsFilm

meest populair