'Streamingdiensten duwen Nederlandse filmindustrie verder in de problemen'

'Streamingdiensten duwen Nederlandse filmindustrie verder in de problemen'

De online wereld heeft geen plaats voor kleinere partijen.

Als jij fan bent van films en series op schijf, zoals Blu-ray en 4K-uitgaven, dan ben je waarschijnlijk niet heel blij dat streamingdiensten en Video on Demand (VoD)-aanbieders de markt overnemen. Hierdoor komen steeds minder vaak films en series uit op schijf.

Ook de Nederlandse filmdistributeurs lijken niet blij met deze ontwikkeling. Ze verdienen namelijk niks aan streaming en VoD. Ze lijden zelfs omzetverlies door het sluiten van de bioscopen en de winkels die dvd's en Blu-rays verkopen.

Omzetverlies bij Nederlandse filmdistributeurs
Door de huidige coronacrisis lopen de Nederlandse filmdistributeurs zo'n 12 miljoen euro per maand mis. Daarnaast stagneert de verkoop van dvd's en Blu-rays en dat kost de distributeurs nog eens 3 miljoen euro per maand.

Naar verwachting gaat de coronacrisis tot 1 juni de distributeurs zo'n 36 miljoen euro kosten en mochten de maatregelen langer duren, dan loopt de inkomstenderving op tot misschien wel 60 miljoen euro. Er zitten ook kosten in ingekochte, nu nutteloze marketingcampagnes en het stilvallen (en straks weer opstarten) van Nederlandse filmproducties.

Op zoek naar een oplossing: ENCORE
Branchevereniging Film Distributeurs Nederland (FDN) sluit zich nu aan bij de nieuw opgerichte alliantie ENCORE (Nederlandse Creatieve Industrie Alliantie) om in overleg met overheden te kijken hoe de leden van de FDN door deze geldverslindende periode heen komen.

NieuwsFilm

meest populair