De zorgsector in film: 5 memorabele verpleegkundigen

De zorgsector in film: 5 memorabele verpleegkundigen

Drie helden, iemand die ongeschikt is en eentje die compleet gestoord is.

De laatste weken is wel duidelijk geworden dat verplegers enorm veel waardering verdienen. Dankzij hun harde werk krijgen we langzaam grip op deze lastige situatie. Daarom verzamelden wij 5 memorabele verpleegkundigen.




Bekijk de afbeelding
Klivia
We beginnen in eigen land met Ja Zuster, Nee Zuster, gebaseerd op de populaire televisieserie van Annie M.G. Schmidt. Loes Luca speelt de sympathieke Zuster Klivia die een rusthuis vol eigenzinnige types leidt.

Naast hen woont echter een Boze Buurman die het rusthuis liever kwijt dan rijk is. Gelukkig laat Zuster Klivia zich zelfs door de rechter niet tegenhouden. Ze blijft zich met liefde en aanstekelijke liedjes (van de legendarische Harry Bannink) inzetten voor haar bewoners.




Bekijk de afbeelding
Hana
Tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog arriveert een ernstig verbrande man in een Italiaans klooster. Hij heeft geen idee meer wie hij is, maar dankzij de liefdevolle zorg van verpleegster Hana krijgt hij de kans dat te ontdekken.

The English Patient vertelt zijn treurige verhaal. Hij blijkt verliefd te zijn geworden op een getrouwde vrouw. Hun verboden liefde heeft hem verscheurd. En ondanks haar ervaring kan zuster Hana een gebroken hart helaas niet genezen.




Bekijk de afbeelding
Greg Focker
De vriendelijke verpleger Greg Focker heeft de tijd van zijn leven. Hij is zielsgelukkig met zijn grote liefde Pam. De tijd is gekomen om haar ouders te ontmoeten. Dat blijkt echter iets minder rooskleurig te verlopen dan gedacht.

Haar beschermende vader is namelijk een voormalig CIA-agent. Hij is het oneens met de carrière van Greg en hij vertrouwt zijn aanstaande schoonzoon niet. De onenigheid komt tot een hoogtepunt als de verpleger aan een leugendetector wordt gekoppeld. Natuurlijk komen ze in Meet the Parents uiteindelijk nader tot elkaar, maar gemakkelijk is die weg zeker niet.




Bekijk de afbeelding
Ratched
Helaas geeft niet iedere verpleger het beroep een goede naam. Daarvan is Ratched in One Flew Over the Cuckoo's Nest het archetype. Zij is het schoolvoorbeeld van iemand die de verkeerde loopbaan heeft gekozen.

Nadat niets anders lijkt te helpen wordt de rebelse McMurphy opgesloten in een gekkenhuis. Daar stuit hij op de strenge verpleegster Ratched. Hij probeert de patiënten tegen haar op te zetten, maar dat gaat niet eenvoudig. Langzaam begint McMurphy de grip te verliezen.




Bekijk de afbeelding
Annie
Er is ongeschikt en er is totaal gestoord. In die laatste categorie hoort zuster Annie. Wanneer schrijver Paul Sheldon een ongeluk krijgt, wordt hij gevonden door zijn allergrootste fan. Ver van de bewoonde wereld probeert ze hem te genezen.

Maar dan komt ze er achter dat Sheldon haar favoriete personage Misery in zijn nieuwste boek liet sterven. Annie besluit hem gegijzeld te houden tot hij speciaal voor haar een nieuw verhaal schrijft waarin Misery terugkeert.

NieuwsFilm

meest populair