Cult classic kijkvoer: films die nu als klassieker gezien worden maar begonnen als cultfilm

Cult classic kijkvoer: films die nu als klassieker gezien worden maar begonnen als cultfilm

Niet elke film die we nu als klassieker beschouwen was een succes toen hij uitkwam.

Elke cultfilm kent nagenoeg dezelfde oorsprong: aanvankelijk is de film niet erg succesvol, maar later wordt hij populair bij een groep filmliefhebbers. Sommige films worden uiteindelijk zó populair, dat de term 'cult' geschrapt kan worden en er enkel de benaming 'klassieker' overblijft. Vandaag een paar bekende voorbeelden.

Onderstaande films zijn natuurlijk slechts een greep uit de films die aanvankelijk onsuccesvol waren en we nu als klassiekers beschouwen. Dit zijn films die vaak hoog op de lijstjes staan van beste films ooit, door zowel filmcritici alsook filmliefhebbers. Maar ooit begonnen ze als cultfilm...

Bekijk de afbeelding
The Shawshank Redemption
In de IMDb-top 100 staat deze volgens de stemmers al vrij lang steevast op de eerste plek. Ondanks dat de film goede recensies en zelfs Oscarnominaties ontving, liep het publiek niet meteen warm voor deze prent. Er was een heruitgave nodig het daaropvolgende kalenderjaar om wat meer uit de kosten te komen. Door de jaren heen ontdekten steeds meer mensen de film en groeide hij in populariteit.

Bekijk de afbeelding
Fight Club
Het is moeilijk te bedenken dat deze film niet meteen een succes was. Zowel critici als het publiek wisten aanvankelijk niet wat ze aanmoesten met deze atypische film. Sindsdien groeide dit werk van David Fincher echter uit tot een cultureel fenomeen die vandaag de dag niet meer weg te denken is uit de filmannalen. De film is nog steeds ongekend populair en het is moeilijk voor te stellen dat dit ooit anders is geweest.

Bekijk de afbeelding
Blade Runner
Van meet af aan had de film op veel vlakken de schijn tegen. Regisseur Ridley Scott bleef maar knippen in het celluloid met tig verschillende cuts als gevolgd. Daarbij was hoofdrolspeler Harrison Ford altijd openlijk kritisch over de film. Financieel deed de film het niet geweldig toen hij uitkwam, maar de film werd zo geliefd dat hij in 2017 een vervolg kreeg.

Bekijk de afbeelding
Citizen Kane
Bij minimaal de helft van de lijstjes met de beste films aller tijden die door filmmedia worden opgesteld, staat deze film steevast op nummer één. Toen de film in 1941 uitgebracht werd, wist hij echter totaal geen potten te breken. De film flopte zowel kritisch als commercieel en werd in de jaren die volgden pas steeds meer naar waarde geschat. Deze aanvankelijke mislukking wist zich zodoende te ontpoppen tot een van de belangrijkste films uit de geschiedenis.

NieuwsFilm

meest populair