Forse kritiek op Disney na onbetaald verlof voor 100.000 werknemers

Forse kritiek op Disney na onbetaald verlof voor 100.000 werknemers

Disney krijgt een oorvijg van Abigail Disney.

Abigail Disney, de dochter van Roy Disney en het achternichtje van Walt, uit forse kritiek op het bedrijf dat zijn naam aan die van haar familie dankt. De manier waarop Disney omgaat met zijn personeel in deze moeilijke tijden valt slecht.

Disney is een van de grootste en meest waardevolle bedrijven op de planeet. Het wordt hard geraakt door de coronacrisis. De opnames van films en series liggen stil, er wordt minder merchandise verkocht en alle pretparken en resorts van Disney liggen dicht. Om die reden heeft Disney al zijn parkpersoneel en andere goedkope krachten - 100.000 mensen in totaal - op onbetaald verlof gestuurd.

Miljoen besparen
Het onbetaald verlof betekent dat Disney zo'n 500 miljoen dollar per maand kan besparen. Tegelijk krijgt het management nog gewoon bonussen. Om die reden zetten steeds meer mensen vraagtekens bij de keuze van Disney om zijn goedkoopste werknemers allemaal onbetaald thuis te zetten. Dat terwijl het bedrijf ruwweg 20 miljard dollar in kas heeft.

Abigail Disney vindt het maar niks, en ook al heeft ze geen formele plek binnen het bedrijf, haar commentaar heeft wel vaak effect. Ze is niet heel erg blij met de manier waarop Disney omgaat met zijn personeel. Zo vindt ze het idioot dat het plan nog altijd is om in juli 1,5 miljard dollar aan bonus uit te keren aan het management.

Van dat geld zou Disney al zijn 100.000 medewerkers die nu onbetaald thuis zitten drie maanden kunnen betalen. "Dit bedrijf moet het beter doen. Disney staat voor een paar zware jaren, zeker. De uitdagingen zijn zelfs existentieel. Maar dat betekent niet dat het management zo te werk mag gaan", schrijft ze in een draadje van 23 tweets.




NieuwsFilm

meest populair