Poll

Poll: download jij meer of minder illegaal door streamingdiensten?

Veel meer streamingdiensten zijn best leuk, maar deze zorgen ook voor veel kosten en verspreiding van de films en series.

door Bram de Groot om 09:25 in Poll
Jarenlang was het de normaalste zaak van de wereld: illegaal downloaden van films, series en muziek. Muziekdiensten als Spotify hebben heel wat verandert in de muziekwereld. Maar doen streamingdiensten dat ook voor films en series? En download jij minder door streaming?

Naast de komst van de vele diensten is er meer verandert. Zo is na het illegaal aanbieden van content waar auteursrechten op rusten sinds 2014 ook het downloaden verboden. Je riskeert dus een boete als je illegaal downloadt. De controle op downloaden is echter nog minimaal aanwezig en een VPN-lijntje schermt je IP-adres af voor bijvoorbeeld waakhonden.

Download jij minder dan voorheen?
In tegenstelling tot Spotify zorgen de streamingdiensten dat het aanbod van films en series een stuk meer wordt verdeeld. Een simpel voorbeeld: als jij het Marvel Cinematic Universe nog een keer in zijn geheel terug zou willen kijken, dan heb je niet voldoende aan Disney+. De Spider-Man films en The Incredible Hulk staan op andere diensten.

Er zijn dus enorm veel streamingdiensten, van groot naar klein. En er komen er ook steeds meer bij. Naast de grote diensten als Netflix, Disney+ Amazon Prime Video, Videoland en Apple TV+ zijn er ook diensten die zich richten op bijvoorbeeld klassiekers, art-house of horrorfilms.25 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

gotrunks

Avatar

Omdat de FBI mee luisterd heb ik maar gekozen voor "ik heb nooit illegaal gedownload"

TheWatcher

Avatar

^De enige juiste "keuze" Smiley face

Moviemagic

Avatar

Ik heb de beslissing lang geleden genomen om niet alles meer (meteen) te hoeven zien. Soms had ik zoveel films die ik na een tijd nog niet gezien had vanwege normale zaken (werken, huisje bijhouden) en dan ook weer downloaden. Er is ook nu zoveel legaal aanbod dat je prima een avondje kunt vermaken.
Als ik iets zou downloaden wat ik eigenlijk niet meer doe zou het voor films zijn die niet (makkelijk) te koop zijn en niet op de streamingdiensten te vinden zijn.

Bint

Avatar

Wat ik voornamelijk irritant vind is dat HBO niet los te verkrijgen is zonder Ziggo. Ik hoef geen regulier tv abonnement, ik heb al glasvezel en daarnaast is Ziggo hier jarenlang niet verkrijgbaar geweest. HBO Max zal voorlopig ook niet naar Nederland komen . Grote kans dat als het dan wel komt het wederom bij Ziggo ondergebracht wordt. Slechte zaak..

SunChaser

Avatar

Ik heb nog noooooit gedownload
ik ben een filmliefhebber en als ik download gaan bedrijven als Disney en Netflix failliet. Dus ik steun originele content.
dus nog nooit gedaan. Heus

Civilian Supreme

Avatar

Brein zit achter deze poll.
Hebben we deze onlangs ook al niet gehad.
Ik download ook nooit, geen idee hoe dat moet en hoe ik dat dan zou moeten streamen met Plex. Echt geen idee.

ridjieddo

Avatar

+1 Sunchaser. Ik heb ook nog nooit gedownload. Ik snap ook niet waarom mensen illegaal zouden downloaden. Ik sluit braaf 10 verschillende streamingabonnementen af om de films/series te zien die ik op mijn lijstje heb staan. Vaak zijn ze eerst beschikbaar in de VS/Canada, maar dan wacht ik liever een half jaar tot een jaar. Wie het langst lacht, lacht het gekst!

Decepticon

Avatar

Ik heb ook nog nooit gedownload. Ik heb echt geen idee hoe dat moet, want ik heb me er nog nooit in verdiept en zal ik ook nooit doen.

Ik ging altijd gezellig ouderwets naar de videotheek! Dat mis ik tot vandaag de dag nog heel erg!
Totdat ook helaas mijn videotheek, die het lang vol gehouden heeft, ook noodgedwongen moest sluiten. Toen heb ik anderhalf tot 2 jaar een kastje met kodi tv gehad, dat is ook geen succes.

Bram-0108

Avatar

Ik haal graag een paar keer per jaar een aantal dvd’s bij de kringloop. Ik hou een lijstje bij op IMDB wat ik graag wil zien en kijk dan of ik deze bij de kringloop kan vinden. Je betaald ongeveer een eurotje en ik vind het altijd wel leuk om tussen de films rond te zoeken. En ik pak af en toe eens een film mee op Netflix.

Rutherford

Avatar

Ik download af en toe een film. Dat zijn dan vaak recente films, die ook niet te vinden zijn op streamingdiensten. 20-25€ vind ik heel veel geld voor een film. Ik koop anderzijds heel veel films, vaak ook die ‘gedownloade’, die wel een beetje afgeprijsd zijn. Maar ik download minder dan vroeger. Er is zoveel content beschikbaar op Netflix en Yelo (Vlaamse Ziggo), ik heb het nu al heel moeilijk om een balans te vinden tussen werk, gezin met 2 kindjes, studeren én ontspanning, dat ik tevreden ben met wat ik heb.

Frietgezicht

Avatar

Het leukste vind ik nog Decepticon die ‘ook’ zegt.
-Begrijpt sarcasme bij de heren ervoor niet-

Sietzet

Avatar

Hmm, ik vraag me nu echt af of mensen hier sarcastisch zijn of dit oprecht menen... Nog nooit gedownload....

Janushhw

Avatar

Toch vind ik dat er minder monopolie gespeeld moet worden.

Waarom n.

Disney. Netflix. Hbo, hulu, videoland, amazone prime.

Sluit een goede deal met de uitge ers en maak één dienst waar de amerikaanse en europese releases opkomen.

Moviemagic

Avatar

Sietzet "Hmm, ik vraag me nu echt af of mensen hier sarcastisch zijn of dit oprecht menen... Nog nooit gedownload.... "


Hier op FT hebben we allemaal mensen die de filmwereld een warm hart toedragen. Ze zullen dus ook altijd eerlijk een filmpje kopen i.p.v. dat oneerlijke downloaden. Al moeten ze daar de bakken van de kringloopwinkel voor afzoeken.

Clarkkent

Avatar

Technisch gezien is downloaden van films pas sinds 2014 illegaal. Voor die tijd was je gewoon legaal bezig. Als compensatie betaalde je ook extra voor je gegevensdragers. Is dat eigenlijk nog steeds zo?

Begin van de eeuw veel gedaan. Het was de enige manier op fatsoenlijke content te kunnen zien. Films uit de videotheek liepen structureel een half jaar achter op de releases in de bioscoop, als je voor iedere film naar de bios ging was je ook een godsvermogen kwijt en op tv alleen maar b-films uit de jaren 90.

Ging niet perse om het geld, maar meer om het gemak. Blij dat er nu een fatsoenlijk alternatief is. Scheelt veel moeite en de onkosten betaal ik graag.

Robbepost

Avatar

Ik hou mij afzijdig van deze poll.

Decepticon

Avatar

@Friet,
Die vatte ik eigenlijk wel hoor, ik had het woordje 'ook' weg moeten laten inderdaad. Ik wilde misschien stiekem dat ze serieus waren. ;)

@Clarkkent,
De enigste manier om fatsoenlijke content te zien? Dat ben ik totaal niet met je eens. In de videotheek kon je tenminste ook veel non Hollywood films vinden, zoals bijvoorbeeld Aziatische films.
Dat is bij meeste bioscopen niet het geval. Mijn videotheek had in ieder veel non Hollywood films te huur. Op den duur door het downloaden en dat ook hij minder verhuurde, moest hij keuzes maken en goed kijken wat hij wel en niet in zijn assortiment op nam.

En dat je een half jaartje moet wachten voordat een film uit bios naar home video kwam, tja als je daar nog geen geduld voor kunt opbrengen.....

Clarkkent

Avatar

@Decepticon Misschien in de randstad. In de provincie was het armoede troef.

Vaak genoeg naar de videotheek gegaan voor die blockbuster waarvan net weer het laatste exemplaar was verhuurd. Kon je weer terug in de regen met Big Momma deeltje 6.

Inartie

Avatar

Net als Moviemagic heb ik een tijd geleden ook voor mezelf besloten dat het niet noodzakelijk is om alles meteen te willen zien. Films download ik al een hele poos niet meer en qua series is het zeker met 80% gedaald.

chefry1983

Avatar

Ik dacht meer te gaan downloaden door alle versplintering op de streaming dienst markt. maar eigenlijk heb ik al maanden niets meer illegaal gedownload. Ik heb ook weinig tijd om te kijken ook al is het lockdown

Sunspot

Avatar

Veel minder! Nauwelijks meer, maar is ook omdat ik beetje zat ben dat gedoe, de veiligheid en zo, kwaliteit.

En ben ook gewoon meer bereid om te betalen haha, had dat paar jaar geleden minder, ook al had je streaming genoeg.

Maar die versplintering de afgelopen tijd, zat wel weer aan te denken om toch weer te downloaden illegaal, maar is het vaak niet waard, dat gedoe

John Wayne

Avatar

Ik nog zo'n ouderwets figuur die films verzamelt op blu-ray en dvd.
Ik heb nog nooit de moeite genomen een film te downloaden.

Civilian Supreme

Avatar

@Clarkkent
In dat geval moet ik toegeven dat ik tot 2014 erg veel gedownload heb maar daarna niets meer.

Vraagje: stel ik download wat en ik zet het in een map die ik als naam 'legaal' geef. Mag het dan wel?

Baba Yaga

Avatar

ik ga echt niet 10 verschillende abonnementen nemen. Ik heb netflix en amazon prime, de rest download (steel) ik wel. Niet netjes maar het zij zo. Maar zo te zien ben ik niet de enige die verkeerd bezig is.

Joost van den Heuvel

Avatar

Ik kijk meestal een film voor de eerste keer in de bioscoop, op tv / Netflix of Pathe Thuis. Als de film dan heel erg bevalt, wacht ik op de Blu-ray release. Alleen een beetje al te vaak heb je in Nederland alleen maar een dvd release van een film, dus dan wordt het importeren uit het VK of bijvoorbeeld Spanje. Ik heb lang geleden ook wel illegaal gedownloade films gezien en sommige daarvan kun je niet in regio 2 op Blu-ray krijgen. Heel jammer, want er zitten wel wat pareltjes tussen. Ik hoop echt dat Nameless Gangster nog een keer een Blu-ray release krijgt, maar die is er alleen met Franse en met Spaanse ondertiteling...

Oh ja, en ik weiger nog dvds te kopen. Dat is gewoon niet om aan te gluren als je Blu-ray gewend bent.

NieuwsFilm