25 feiten over de 'Lord of the Rings'-films die je moet weten

25 feiten over de 'Lord of the Rings'-films die je moet weten

De films maken nog altijd indruk!

In 2001, 2002 en 2003 bracht Peter Jackson ons de drie Lord of the Rings-films. De verfilming van Tolkiens trilogie werd lang onverfilmbaar geacht, maar het lukte Jackson om er een geweldige trilogie van te maken. Vandaag 25 gave feiten over de trilogie!

1. Acteur Jake Gyllenhaal deed auditie voor de rol van Frodo: "Ik kan me herinneren dat ik auditie deed voor The Lord of the Rings en dat ik van niemand te horen had gekregen dat ik een Brits accent moest hebben. Ik weet nog goed hoe Peter Jackson tegen mij zei: 'Je weet dat je dit met een Brits accent moet doen?' We hoorden later dat het letterlijk een van de slechtste audities was."
2. Oorspronkelijk kon Ian McKellen niet komen opdagen als Gandalf omdat hij nog verplichtingen richting X-Men had. Gelukkig kwam New Line's Bob Shaye hem tegen in een restaurant. "Ik liep terug en vroeg hem: 'wanneer loopt het precies mis met die planning?' En daarop zei hij: 'Nou, de opnames van Lord of the Rings beginnen drie dagen voordat ik klaar ben met X-Men'. En dat hebben we natuurlijk meteen opgelost."
3. Stuart Townsend was gecast als Aragorn. Sterker nog, hij trainde twee maanden voor de rol en werd de dag voordat de opnames begonnen ontslagen. "Ik voel echt geen positieve emoties richting de mensen die hier de leiding over hadden. De regisseur wilde me hebben en vervolgens bedacht hij zich en koos hij voor iemand die 20 jaar ouder was dan mij en echt compleet anders."
4. Sean Bean vond het maar niets om te vliegen en dus liep hij de bergen op waar opnames plaatsvonden. "Ik lag altijd twee uur achter op de rest, omdat ik niet in die helikopters wilde. Ik was er echt bang voor."
5. Ian McKellen nam meerdere voorwerpen mee naar huis. Het zwaard Glamdring staat in zijn paraplubak, de staf van Gandalf ligt achter de bar van The Grapes in Oost-Londen en de sleutels van Balingshoek liggen bij hem thuis.
6. Bob Weinstein wilde dat een van de Hobbits dood zou gaan in de film. Daar was Peter Jackson het natuurlijk niet mee eens en zo geschiedde.
7. Oorspronkelijk doodde Frodo Gollum. Dat veranderde uiteindelijk, want dat paste niet goed bij het personage.
8. Mocht Viggo Mortensen nee hebben gezegd tegen de rol van Aragorn, dan had men Russell Crowe gecast. Peter Jackson had hem op het oog als mogelijke Aragorn en Crowe had daar ook wel zin in.
9. Niemand minder dan Vin Diesel deed auditie voor de rol van Aragorn. Dat was een "erg goede" auditie volgens Peter Jackson, maar "voelde niet als Aragorn".
10. Liam Neeson kreeg de rol van Boromir aangeboden,. maar wees hem af.
11. Ook een leuke: Uma Thurman en Ethan Hawke kregen de rollen van Faramir en Éowen aangeboden, maar Uma zag het niet zitten. Daar was Jackson het achteraf ook mee eens.
12. Christopher Lee wilde eigenlijk de rol van Gandalf spelen en deed daar ook auditie voor. Natuurlijk was hij uiteindelijk Saruman.
13. Er was een complete actiescène gepland voor het einde van The Fellowship of the Ring, waarin het reisgenootschap overvallen werd door Orcs aan de oevers van de Anduin. Maar er was in het gebied een enorme overstroming, waarmee de set weggespoeld werd en de plannen in het water vielen.
14. Billy the Pony was geen echte pony; het was een paardenkostuum. "Het was heel moeilijk om de pony door de moerassen te laten lopen, omdat de twee acteurs echt helemaal niets zagen en tot hun middel in een echt moeras stonden."
15. De acteurs kregen continu nieuwe teksten voor de films. Dat leidde ertoe dat Sean Bean pas vlak voor de opnames zijn dialoog voor de Council of Elrond kreeg. Als je goed kijkt, kan je zien dat de acteur zo nu en dan omlaag kijkt naar het script.
16. Het was eigenlijk de bedoeling dat Aragorn zou vechten tegen Sauron. Dat werd zelfs opgenomen voor The Return of the King. Uiteindelijk verving men Sauron door een grote trol.
17. De scène waarin Frodo Sam wegstuurt in The Return of the King is over een periode van maar liefst een jaar opgenomen. "Elke keer als het beeld verspringt tussen Frodo en Sam, springen we eigenlijk een jaar in de tijd," aldus Peter Jackson.
18. Misschien niet helemaal verbonden aan de film, maar de bergen op de grootste maan van Saturnus, Titan, worden allemaal vernoemd naar bergen in de Lord of the Rings.
19. Het budget van de eerste twee Hobbit-films is bijna twee keer zo groot als dat voor de volledige LOTR-trilogie.
20. Veel van de dingen die je ziet zijn ook echt gemaakt. Je ziet dus 10.000 prothetische gezichten, 3.500 paar Hobbit-voeten, 2.500 body suits, 1.200 harnassen, 2.000 zwaarden en 10.000 pijlen.
21. Frodo is niet de meest handige Hobbit van allemaal. Hij valt maar liefst 39 keer om in de filmtrilogie.
22. In de boeken verstrijken er zeventien jaren tussen het moment dat Frodo de Ring krijgt en zijn avontuur. In de film is het maar een paar weken.
23. John Rhys-Davies speelt de rol van Gimli de dwerg en is in werkelijkheid de langste van allemaal.
24. Acteur Sean Connery heeft een grote fout gemaakt. Hij kreeg de rol van Gandalf aangeboden in ruil voor 15% van de opbrengst, maar zei nee omdat hij de boeken nooit gelezen had en het script niet begreep. Als je kijkt naar de opbrengsten, had hij er 400 miljoen dollar aan over kunnen houden.
25. Ian McKellen en Elijah Wood zijn meermaals samen te zien, maar hebben geen enkele scène samen opgenomen.

NieuwsFilm

meest populair