Deze 5 film-vleermuizen zijn in ieder geval niet de oorzaak van Covid-19.

Het enige vliegende zoogdier verdient een beter imago.

Vleermuizen worden beschuldigd van de verspreiding van Covid-19. Tijd om het enige vliegende zoogdier te verlossen van dit stigma. Daarom presenteren wij 5 vleermuizen uit de filmwereld.




Bekijk de afbeelding
Batman
Batman is geen echte vleermuis, maar een volwassen man die zich zo verkleedt hoort natuurlijk thuis in dit rijtje. Nadat zijn ouders zijn vermoord, raakt de jonge Bruce Wayne verstrikt in een grot vol fladderende vleermuizen.

Hij besluit beide trauma's te verwerken tot een wraakfantasie. Als Batman neemt de miljardair het op tegen de onderwereld van Gotham, waar schurken als Joker, Penguin en Riddler de dienst uitmaken.




Bekijk de afbeelding
Bartok
Disney-concurrent Don Bluth besloot het legendarische verhaal van Anastasia om te vormen tot een kindvriendelijke tekenfilm. Daarvoor had hij natuurlijk een leuke sidekick nodig voor de slechterik.

Dit werd de albino vleermuis Bartok. Mede hierdoor werd Anastasia het grootste succes van Bluth. De kleine witte vleermuis was zo populair dat hij met Bartok the Magnificent zijn eigen prequel kreeg.




Bekijk de afbeelding
Batty Koda
In hetzelfde jaar dat hij Aladdins geestige vriend speelde, sprak de onnavolgbare Robin Williams nóg een tekenfilm in. In FernGully: The Last Rainforest was hij namelijk de aandoenlijke Batty Koda.

Mensen hebben geëxperimenteerd op deze vleermuis. Wanneer deze steeds dichter bij het elfenrijk FernGully komen, is het aan elfje Crysta, gekrompen mens Zak en Batty om de strijd aan te gaan met de kwaadaardige bosgeest Hexxus.




Bekijk de afbeelding
Dracula
Wie aan vleermuizen denkt, denkt aan vampieren. Deze bloedzuigers zijn sinds Bram Stokers magnum opus onlosmakelijk verbonden met vleermuizen. Dat Dracula ook in een wolf kan veranderen, weet bijna niemand meer.

Al in de eerste Hollywood-bewerking Dracula kon de graaf veranderen in een vleermuis. Dit gebeurde uiteraard nog buiten beeld, aangezien de techniek nog lang niet zover was dat het de transformatie kon laten zien.




Bekijk de afbeelding
Fidget
Na talloze sprookjes en kinderverhalen werd in The Great Mouse Detective (hier bekend als De Speurneuzen) de legende van Sherlock Holmes onder handen genomen.

Ook in deze vergeten Disney Classic is de vleermuis een sidekick. Maar Fidget is allesbehalve een komische noot. Voor de kleintjes is deze duistere verschijning zelfs wat eng, met zijn gehavende vleugel en houten poot.

NieuwsFilm

meest populair