Algemeen

China haalt Da Vinci Code uit bioscopen

door FilmTotaal op 09.06.2006 om 15:25 in Algemeen
De Chinese autoriteiten hebben besloten The Da Vinci Code met ingang van vrijdag te staken. De film draaide al sinds 17 mei in verscheidene grote Chinese steden, maar bioscoopeigenaren hebben bevestigd dat de rolprent uit de roulatie is gehaald.

De reden voor de ingreep is niet bekendgemaakt. De omstreden film over mogelijke nazaten van Jezus en Maria Magdalena is door meer landen geweigerd wegens de inhoud.

China onderhoudt een uiterst moeilijke relatie met de Rooms-Katholieke Kerk. Peking erkent het gezag van de paus in Rome niet. Het Vaticaan en China botsten recent nog met elkaar, nadat Peking twee bisschoppen had benoemd zonder toestemming van de Heilige Stoel. China kent alleen een door de staat gecontroleerde kerk.

17 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Danos

Avatar

Voor je het weet mag de film nergens meer draaien......:}

Lodewijk

Avatar

Danos "Voor je het weet mag de film nergens meer draaien......:}"


Moet iedereen het boek maar gaan lezen... of werd die destijds ook overal verboden?

master3d

Avatar

In nederland mag toch alles:P?

Ann McDunn

Avatar

Soms vraag je je toch wel af hoe jezus er eigenlijk heeft uitgezien, vast niet als een Chinees als hij jood was, maar het is grote kolder allemaal.

Mark

Avatar

Peking erkent het gezag van de paus niet... wtf is dat nou weer voor een bullshit. Als die paus nou gewoon die misbruikte kelder chineesjes daaro onder in het vaticaan terug geeft aan china was er niets aan de hand geweest. Maar je heb toch wel true romance gezien, dan weet je wel waar die gasten in en rondom italie vandaan komen he. En waar komen die negers vandaan... ja... precies.

veger

Avatar

Kom op, jongens!
Dit is toch niet meer van deze tijd???

mercapto

Avatar

Commerciele en religieuze vervuiling aan de tere chinese kinderzieltjes onttrekken niet ?
Hmmm. Ik vindt het idee van "Staatscensuur" op zich niet slecht, ik ken veel ouders (niet persoonlijk) die best wat hulp van censuur kunnen gebruiken, of die TV nanny natuurlijk ;)
Religie en commercie zijn evenzeer een vloek als een zegen voor de maatschappij, iedere maatschappij...

Arthaum

Avatar

Haha verbazingwekkend hoor. natuurlijk mag deze film in china niet... alles wat daar een andere mening heeft dan die vd regering wordt daar verboden. idioten

juless

Avatar

Het is juist goed dat er bepaalde dingen gecencureerd wordt. Open prostitutie, gelegaliseerd softdrugsgebruik; mensen kijken echt nergens meer van op. Kijk maar hoe ver Nederland al is, waar zelfs pedofielen een partij op kan richten. Over een paar jaar zijn er echt geen grenzen meer. Er moet ergens een streep getrokken worden zodat niet alle dingen getollereerd kan worden.

Peter

Avatar

@juless:

je loopt een aantal dingen flink doorelkaar te halen. het oprichten van een pedofielenpartij, dugsgebruik, prostitutie...wat heeft dat precies met censuur te maken? voor de duidelijkheid: censuur in china betekent dat als je daar in google 'tibet' intypt, je alleen maar informatie krijgt over hoe blij iedereen daar is met De Partij. en voor de zekerheid: dat zijn ze niet in tibet.

Lizard King

Avatar

China kan natuurlijk de vrijheid hebben een film uit de bioscopen te halen. Dat is niet ouderwets maar modern, zij maken gebruik van die vrijheid ;)

juless

Avatar

Wat ik wil zeggen is dat er voor bepaalde dingen grenzen moeten worden getrokken. Een paar jaren terug waren dingen zoals het spel "Mario en Carmageddon" echt schokkend geweldadig. Nu zijn het spellen geworden voor peuters. Door bepaalde uitspraken (van de NVD) wordt het nu geintroduceerd en jaren later wordt het gewoon geaccepteerd. Andere landen vinden vele zaken in Nederland echt niet normaal; zoals de VS over de prostitutie laatst. Door bepaalde onderwerpen te cencureren zal het, het daglicht niet bereiken. Zoals NVD en haar "kindermishandelideogie". Vele mensen willen nu de NVD hun mond snoeien en worden vele petities ondertekend. Is dat ook niet een deel van hun vrijheid en rechten ontnemen? Dat betekent dat Nederland zelf ook wil dat sommige dingen gecencureerd wordt. Alleen China voert het uit en ligt de tollerantiegrens ergens anders naar hun referentiekader. Wij zijn een kudde schapen en weten niet altijd wat het beste voor ons is en hebben een herder nodig die ons de weg wijst. Door slechte dingen te cencureren kan de regering onze zonden in bedwang houden. Zie je nu het verband?

En heb je ooit geinternet in China? Het valt best wel mee. Google ordent de sites op volgorde van meestbezocht. En toevallig liggen de pro-China sites bovenaan, dit omdat de meeste Chinezen patriotten zijn. En waarom komt de kwestie van Tibet altijd eerst aan de orde?

Peter

Avatar

juless "Wat ik wil zeggen is dat er voor bepaalde dingen grenzen moeten worden getrokken. Een paar jaren terug waren dingen zoals het spel "Mario en Carmageddon" echt schokkend geweldadig. Nu zijn het spellen geworden voor peuters. Door bepaalde uitspraken (van de NVD) wordt het nu geintroduceerd en jaren later wordt het gewoon geaccepteerd. Andere landen vinden vele zaken in Nederland echt niet normaal; zoals de VS over de prostitutie laatst. Door bepaalde onderwerpen te cencureren zal het, het daglicht niet bereiken. Zoals NVD en haar "kindermishandelideogie". Vele mensen willen nu de NVD hun mond snoeien en worden vele petities ondertekend. Is dat ook niet een deel van hun vrijheid en rechten ontnemen? Dat betekent dat Nederland zelf ook wil dat sommige dingen gecencureerd wordt. Alleen China voert het uit en ligt de tollerantiegrens ergens anders naar hun referentiekader. Wij zijn een kudde schapen en weten niet altijd wat het beste voor ons is en hebben een herder nodig die ons de weg wijst. Door slechte dingen te cencureren kan de regering onze zonden in bedwang houden. Zie je nu het verband?"

Nee, en ik ruik hier een akelig gelovig sausje.

juless "En heb je ooit geinternet in China? Het valt best wel mee. Google ordent de sites op volgorde van meestbezocht. En toevallig liggen de pro-China sites bovenaan, dit omdat de meeste Chinezen patriotten zijn. En waarom komt de kwestie van Tibet altijd eerst aan de orde?"

Ik zal het direct erkennen: ik heb nooit geinternet in China. Maar het valt mee en Google sorteert de boel alleen wat anders? Ik dacht dat je juist voor de censuur in China pleitte, die er dus eigenlijk helemaal niet is?

Hoe dan ook, je hebt klaarblijkelijk geen enkel idee van wat er gaande is. Even ter informatie hoe communistische 1-partij-landen omgingen met de geschiedenis: die herschrijven ze waar mogelijk, tot die in overeenstemming is met de mening van De Partij, waarbij die natuurlijk altijd in een goed daglicht moet komen te staan om "sociale onrust" (lees: opstanden) te voorkomen. Met een geheime dienst erbij die personen met onwelgevallige meningen identificeert en "neurtaliseert" (lees: gevangenzetten, intimideren, martelen, vermoorden) krijg je de boel dan prima onder controle.

Iedereen blij, vooral de Partij, maar dan komt ineens de moderne technologie om de hoek kijken waarmee iedereen op internet informatie op kan zoeken en vrij met elkaar kan communiceren. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn, want iemand zou over bepaalde onderwerpen zomaar een mening kunnen krijgen die niet dezelfde is als die van De Partij, en dat mag niet. Dus wat doet De Partij: die probeert daar krampachtig controle over te krijgen door alles en iedereen online zo goed mogelijk in de gaten te houden, en vooral heel veel sites te blokkeren die in strijd zijn met de mening van De Partij. En dan kan zoiets als Google, een site waarmee je alle informatie van het internet kan vinden, natuurlijk niet blijven: burgers die zelf kunnen bepalen wat men leest, zo doen we dat niet in China. Verbieden dus. Of toestaan mits het bedrijf samenwerkt met de Chinese overheid om bepaalde informatie niet te laten zien. En dat heeft Google gedaan, met het oog op miljarden potentiële Chinese Google-gebruikers. Niks omkeren van zoekresultaten, Google censureert op bevel van de Chinese overheid, anders kunnen ze hun koffers pakken. Punt. (Google sorteert overigens helemaal niet op bezoekersaantallen van patriottische Chinezen, maar dat terzijde.)

En waarom de kwestie Tibet altijd als eerste komt? Wat bedoel je precies, want dit klinkt als een racist die zich afvraagt waarom het bij nazi-Duitsland altijd over die oorlog en gaskamers moet gaan. Tibet is in 1949 veroverd door China, huppakee binnenvallen met je leger, het hele land bezetten, boeddhisme onderdrukken, communisme opdringen, dorpen platbranden, tegenstanders executeren, protestacties neermeppen, je kent het wel. Mocht je zelf dergelijk plannen hebben, vergeet dan vooral niet deze cruciale laatste stap: herschrijf de geschiedenis en geef je volk geen enkele toegang tot informatie anders dan de opgeleukte variant. Want na een tijdje zegt iedereen in China dan gewoon: "Tibet? Dat is een provincie van China."

Maar waarom zouden we het daar inderdaad over hebben, we kunnen in plaats daarvan ook een onderwerp kiezen zoals de Dalai Lama, het Plein van de Hemelse Vrede of Falun Gong. Vind je in China op het internet namelijk ook geen informatie over.

Tenslotte nog even terugkomend op je eerste deel, waar ik hierboven met 1 karige regel antwoordde dat ik het verband niet zag. Als jij tegen een pedofielenpartij bent, tegen openbare prostitutie of niet wilt dat je kind in aanraking komt met extreem gewelddadige films/games, dan is dat je goed recht en kan ik me daar volledig in vinden. Maar dat is wel even iets anders dan een Partij die bepaalt wat goed voor jou is, daarbij vooral ook kijkt wat goed voor de Partij is (geen "sociale onrust" betekent dat de macht van de Partij niet in gevaar komt), waarbij mensen een prachtige en heldhaftige versie van de Chinese geschiedenis kijgen voorgeschoteld, en meningen die daarvan afwijken zijn staatsgevaarlijk.

Nogmaals: je loopt dingen doorelkaar te halen. Als je de Chinese censuur betrekt op bv de pedofilie-partij, dan zouden we het daarover op deze plek niet eens mogen hebben.

Noldy

Avatar

Peter " *Pleidooi van Peter* "


Kan ik me helemaal in vinden. Censuur mag dan wel in het begin goed bedoeld zijn, vrijwel altijd wordt het zodanig gestuurd dat de regering eerder verbreiding van haar eigen macht in het achterhoofd heeft dan het beschermen van idealen.

Keyser Söze

Avatar

De reden is niet bekendgemaakt
Misschien vonden ze em gewoon te slecht ? :P

WoUtoMatiC

Avatar

Dat denk ik ook. China heeft gewoon een hogere standaard als het om films gaat.

AlwaysACritic

Avatar

Peter echt een GEWELDIG pleidooi. Het doet mij persoonlijk onwijs veel deugd dat er nog mensen zijn die zich interesseren voor internationale vraagstukken. Dank voor je fantastische tekst. Ga zo door!

NieuwsFilm

meest populair