Blu-ray

Blu-ray review 'Thunderdome Never Dies' - Lekker hakkuh en zaguh!

Mooie documentaire over de opkomst van gabbermuziek.

door Bram de Groot om 12:19 in Blu-ray
Regie: Ted Alkemade en Vera Holland | Cast: Gabbers | Duncan Stutterheim, Irfan van Ewijk (oprichters van ID&T), François Maas (projectmanager), Sander Groet (oprichter Mysteryland) | Speelduur: 80 minuten | Bioscooprelease: 14.11.2019 | FilmTotaal Recensie: geen

Leefde jij al begin jaren 90? Dan weet je waarschijnlijk nog heel goed hoe de gabbers de Nederlandse dancescene overnamen. Ieder weekend waren er kleine en steeds grotere feesten, op de radio hoorde je de vrolijke deuntjes van onder meer Charly Lownoise & Mental Theo en de straten werden bevolkt door kale hoofden en trainingspakken. Het symbool van dit alles was de Wizard van ID&T. En hét feest na Digital Overdose / Hellraiser in Sporthallen Zuid? Thunderdome natuurlijk!

In week 46 van 2019 verscheen de documentaire Thunderdome Never Dies in de Nederlandse filmhuizen en haalde in het eerste weekend op 34 schermen 61.397 euro op. Uiteindelijk draaide de muziekdocumentaire op maximaal 37 schermen en eindige op een omzet van 121.550 euro.

Redelijk ontvangst

De ontvangst is doorgaans prima. Zo kopte het Parool "Thunderdome never dies: kale kop, trainingspak, Air Max en 'Hakkuh!'" en zegt FHM: "Thunderdome Never Dies is veel meer dan een film over hardcore". De website This Is Our House meldt pakkend: "Nothing but the truth: Thunderdome Never Dies".


Haken en zagen

In Thunderdome Never Dies stap je in de wereld van Thunderdome en deze vertelt het verhaal over het iconische verleden, de comeback in 2017 én de toekomst van het legendarische feest. Verhalen van de oprichters Duncan Stutterheim, Irfan van Ewijk (van ID&T) en Sander Groet (Mysteryland) en dj's als The Prophet, DJ Promo, DJ Dano, Da Mouth of Madness en Gizmo zorgen voor een exclusieve blik binnen Thunderdome.

Blu-ray: Thunderdome Never Dies

Discs: 1 x Blu-ray | Release: maart 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Nederlands DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Engels | EAN: 8711983443846 | Met dank aan: Just Entertainment

De schijf van deze uitgave van Thunderdome Never Dies zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant een gabber met een enorme Wizard-tattoo op zijn rug en op de achterkant voorspelt een compleet kale uitgave. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

Uiteraard is dit geen Hollywoodproductie, maar de docu zit leuk in elkaar met fictieve beelden uit het verleden, veel video's en foto's van de eerste house- en gabberfeesten en uiteraard interviews met de grote namen achter Thunderdome: Duncan Stutterheim en Irfan van Ewijk (oprichters van ID&T), François Maas (projectmanager) en Sander Groet (oprichter Mysteryland). Een mooie samenvatting van jaren en jaren grootse feesten organiseren.

Het stampende geluid komt via een standaard DTS-HD 5.1 track uit de surround speakers en deze zorgt uiteraard dat we een mooie "trip down memory lane" krijgen vol muziek. Voor de die-harders en uiteraard ook oud-gabbers een must!

Bonusmateriaal

Extra's vind je niet terug op deze schijf. Daarvoor moet je gewoon maar even rondneuzen op YouTube waar je voldoende video's vindt uit en over die tijd. Overigens leeft de Hardcorescene nog steeds, zij het op kleinere schaal en minder prominent in beeld, met vele stromingen. Nog even dé topper uit de jaren 90?


Wat vind jij van Thunderdome Never Dies?

Was jij onder de indruk van Thunderdome Never Dies? En was jij gabber? Lekker gehakt vroeger? En wat meer van de Hellraiser, Thunderdome of... Happy Hardcore? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

16 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Maikjax

Avatar

Greenhornet,

Dus jij dacht dat die mensen allemaal samen stonden te dansen omdat ze ziek waren? Wa ben jij een misselijk makend K ventje!!! Ik wil je echt pijn doen!

Chrischzz

Avatar

Het jammere is dat de gabbers en hun scene later als een karikatuur werden neergezet. Belachelijk gemaakt omdat ze gewoon genoten van de muziek en de feesten.

Werden beoordeeld op hun gebruik van drugs. En zie nu, op alle mainstream feesten als Mysteryland, Tommorrowland is het meer normaal geaccepteerd.

Blijft wel mooi te zien dat menig artiest uit de gabber scene, nog steeds produceerd en meedraait. En dat terwijl veel mensen dachten dat het wel over zou waaien.

Robbepost

Avatar

De reactie hierboven zal wel weg gehaald worden, maar idd GreenHornet waar ben jij toch iedere keer mee bezig......... jij bent vast niet ouder dan 20.

Ik heb er zelf ook bijgelopen en pak ieder jaar nog wel een festival mee.
Ik heb de docu nog niet gezien, maar dat komt vast nog wel. Ik vond het een mooie tijd!

gbfan

Avatar

Ik ging en ga en zal nog steeds naar die feesten gaan. Wel gewoon met een kapsel. Ik heb de film ook in de bios gezien. Was echt kicken om die bass door de bios speakers te horen. Kopen zal ik deze film niet doen voor dat geld. Daar is de schijf me niet iets te karig voor.

@Greenhornet. Er komt misschien nog wel een tijd dat jij zon kapsel krijg. En dat zal niet van deze muziek zijn. Dan wou je dat je al die achterlijke woorden bij je gehouden had.

xarkov

Avatar

Hakkuh!

Frietgezicht

Avatar

Eigenlijk zeker achteraf gezien best een unieke periode. We verschillen van smaak in muziek en films maar het gabber tijdperk kon je niet omheen. Echt een grote hype.

Het was niet mijn muziek, gabberen was niet mijn ding, en mijn haar liet ik zitten maar toch had ik in de brugklas ook op een gegeven moment een aussie aan, stond ik mee te gabberen op schoolfeestjes en had ik thuis Hollands Hakkuh op een cd liggen met ‘daar komt gabbertje’ enz.

En opeens was het voorbij. Niet mijn ding maar mooie tijd om te hebben meegemaakt.

adofmirosch

Avatar

Ook niet mijn muziek, maar ben een aantal keer naar zo'n feest geweest. En schrok er ook van hoe gezellig het daar is, normaal zou je verwachten dat mensen helemaal opgefokt worden door zulke muziek. Maar tot nu toe heb ik er nooit een ruzie of vecht bij meegemaakt. Zeker de moeite waard voor wie het overweegt.

Marklar

Avatar

nog steeds een paar keer per jaar naar een groot hardcore feest. Blijft toch altijd een geweldige dag/nacht.

Mooie docu ook hierover, inderdaad weinig ruzie of agressie maar een top sfeer.

Gigan72

Avatar

Ik werkte vroeger voor Midtown Record
We organiseerde Nightmare in Rotterdam feesten in de energiehall het was aktijd gezellig.
Was een leuke tijd energiehal . Parkzicht een tijd om nooit te vergeten.

Ga naar een feest wasr men aan de alcohol zit en het is vechten
Zit men lekker aan de xtx of wiet dan was er nooit gezeur of gezeik.

@Greenhornet praat niet zo DOM.Chris23

Avatar

Muziek was op sommige feesten best goed.
Dit soort dijenkletsers waren de shit :

Smiley face
Doorgaanders met lage Juno zaagbassen dus.
(En niet die domme nummers met een melodietje en dan om de 2 minuten een break, waarna het weer onieuw begon.)

GreenHornet

Avatar

Ik was toen pas een kind toen gabber bestond. Vond het vreemd kale koppen op Tv

Headzz76

Avatar

".... hét feest na Digital Overdose / Hellraiser in Sporthallen Zuid? "
Leuk dat je het nog even vermeld. Was een pracht periode. Film is overigens, zeker voor diegenen die de periode meegemaakt hebben, een absolute aanrader.

xarkov

Avatar

@GreenHornet, ik vond je opmerking grappig. Lekker naief. Ze nemen je te serieus Smiley face

Maikjax

Avatar

@xarkhov

Eens kijken of iemand in je dichte kring daarmee te maken krijgen. Wil ik jou ook wel zien of je het dan nie zo al te serieus en naïef moet nemen, of het nog wel zo grappig is. F Clown!!!

xarkov

Avatar

ps. Net de docu gekeken. Prima docu.

Robbepost

Avatar

Heel sterk genuanceerd GreenHornet. Wat een ventje ben je toch.
Xarkov, sommige dingen zeg je niet. Ook niet als kleuter. Veel mensen storen zich al aan hem dus het is naïef om te denken dat hij dit niet doet om te steken.

NieuwsFilm

meest populair