Blu-ray review 'Thunderdome Never Dies' - Lekker hakkuh en zaguh!

Mooie documentaire over de opkomst van gabbermuziek.

Bram de Groot 5 mei 2020 12:19 in Blu-ray
Regie: Ted Alkemade en Vera Holland | Cast: Gabbers | Duncan Stutterheim, Irfan van Ewijk (oprichters van ID&T), François Maas (projectmanager), Sander Groet (oprichter Mysteryland) | Speelduur: 80 minuten | Bioscooprelease: 14.11.2019 | FilmTotaal Recensie: geen

Leefde jij al begin jaren 90? Dan weet je waarschijnlijk nog heel goed hoe de gabbers de Nederlandse dancescene overnamen. Ieder weekend waren er kleine en steeds grotere feesten, op de radio hoorde je de vrolijke deuntjes van onder meer Charly Lownoise & Mental Theo en de straten werden bevolkt door kale hoofden en trainingspakken. Het symbool van dit alles was de Wizard van ID&T. En hét feest na Digital Overdose / Hellraiser in Sporthallen Zuid? Thunderdome natuurlijk!

In week 46 van 2019 verscheen de documentaire Thunderdome Never Dies in de Nederlandse filmhuizen en haalde in het eerste weekend op 34 schermen 61.397 euro op. Uiteindelijk draaide de muziekdocumentaire op maximaal 37 schermen en eindige op een omzet van 121.550 euro.

Redelijk ontvangst

De ontvangst is doorgaans prima. Zo kopte het Parool "Thunderdome never dies: kale kop, trainingspak, Air Max en 'Hakkuh!'" en zegt FHM: "Thunderdome Never Dies is veel meer dan een film over hardcore". De website This Is Our House meldt pakkend: "Nothing but the truth: Thunderdome Never Dies".


Haken en zagen

In Thunderdome Never Dies stap je in de wereld van Thunderdome en deze vertelt het verhaal over het iconische verleden, de comeback in 2017 én de toekomst van het legendarische feest. Verhalen van de oprichters Duncan Stutterheim, Irfan van Ewijk (van ID&T) en Sander Groet (Mysteryland) en dj's als The Prophet, DJ Promo, DJ Dano, Da Mouth of Madness en Gizmo zorgen voor een exclusieve blik binnen Thunderdome.

Blu-ray: Thunderdome Never Dies

Discs: 1 x Blu-ray | Release: maart 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Nederlands DTS-HD 5.1 | Ondertitels: Engels | EAN: 8711983443846 | Met dank aan: Just Entertainment

De schijf van deze uitgave van Thunderdome Never Dies zit vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant een gabber met een enorme Wizard-tattoo op zijn rug en op de achterkant voorspelt een compleet kale uitgave. De leeftijd: 12 jaar.

Beeld & geluid

Uiteraard is dit geen Hollywoodproductie, maar de docu zit leuk in elkaar met fictieve beelden uit het verleden, veel video's en foto's van de eerste house- en gabberfeesten en uiteraard interviews met de grote namen achter Thunderdome: Duncan Stutterheim en Irfan van Ewijk (oprichters van ID&T), François Maas (projectmanager) en Sander Groet (oprichter Mysteryland). Een mooie samenvatting van jaren en jaren grootse feesten organiseren.

Het stampende geluid komt via een standaard DTS-HD 5.1 track uit de surround speakers en deze zorgt uiteraard dat we een mooie "trip down memory lane" krijgen vol muziek. Voor de die-harders en uiteraard ook oud-gabbers een must!

Bonusmateriaal

Extra's vind je niet terug op deze schijf. Daarvoor moet je gewoon maar even rondneuzen op YouTube waar je voldoende video's vindt uit en over die tijd. Overigens leeft de Hardcorescene nog steeds, zij het op kleinere schaal en minder prominent in beeld, met vele stromingen. Nog even dé topper uit de jaren 90?


Wat vind jij van Thunderdome Never Dies?

Was jij onder de indruk van Thunderdome Never Dies? En was jij gabber? Lekker gehakt vroeger? En wat meer van de Hellraiser, Thunderdome of... Happy Hardcore? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm