Dit was James Camerons visie op 'Planet of the Apes'

Bijna maakte hij de film.

In de jaren negentig benaderde 20th Century Fox niemand minder dan James Cameron met de vraag of hij een reboot van de filmfranchise wilde maken. Het scheelde niet veel of de regisseur had het boek van de Franse schrijver Pierre Boulle ook echt verfilmd.

Er waren op dat moment al vijf films verschenen in de franchise en er werden in de jaren tachtig en negentig meerdere pogingen gedaan om een reboot te maken. In 2001 was het Tim Burton die het mocht proberen met Planet of the Apes, een film die niet wist te slagen en er zelfs toe leidde dat de franchise tot 2011 met Rise of the Planet of the Apes helemaal verdween.

Maar het scheelde niet veel of James Cameron was degene geweest die de reboot zou hebben gemaakt. Hoe zou die eruit hebben gezien? Screen Rant schreef er een mooie stuk over.

Nieuwe visie
Cameron ontwikkelde in 1996 een heel nieuwe visie voor de franchise. Hij werkte toen ook aan zijn Titanic-film, die hem elf Oscars op zou leveren, en besloot daarom geen plaats op de regiestoel op te eisen. Hij wilde wel als producent en scenarist meewerken.

Bekijk de afbeelding
Arnold Schwarzenegger zou de hoofdrol spelen en Peter Jackson mogelijk regisseren. Hij wees dat aanbod uiteindelijk echter af omdat hij de studiobemoeienis niet zag zitten en wist dat Cameron zich erg bemoeit met projecten waar hij aan verbonden is. Daarop besloot Cameron zich te wenden tot Peter Hyams, die ook echt tekende voor de regie.

Dertig jaar later
De film die Cameron voor ogen had, zou passen binnen het canon van de oorspronkelijke films. Zijn filmversie speelde zich lang nadat Caesar de Aarde had veroverd af. De film zou openen zoals het origineel, waarin een ruimteschip crasht op de Aarde, maar dan 2.000 jaar in de toekomst, waar apen de heerschappij hebben.

Bekijk de afbeelding
Maar deze film zou zich dertig jaar later dan het origineel afspelen en draaien om een nieuwe groep astronauten die terecht komt in deze nieuwe toekomst. Hier hadden de apen technologie weten te ontwikkelen en waren de chimpansees de belangrijkste apen. Gorilla's waren verder de militaire en politiemacht en orang-oetans de politici en wetgevers.

Nieuwe hiërarchie
In deze nieuwe hiërarchie was er de nieuwgekozen premier van Ape City, een afstammeling van Caesar. Maar hij was wreed en een beetje zoals de gestoorde Romeinse keizer Caligula. Deze afstammeling van Caesar zou de vijand zijn geweest van de film.

Bekijk de afbeelding
Dat stelde de makers er meteen toe in staat om vraagtekens te zetten bij Caesars rol als revolutionair en vredestichter. Ook zou Charlton Heston teruggekeerd zijn in de film, de oorspronkelijke astronaut die in de wildernis woont als de Cameron-film begint.

NieuwsFilm

meest populair