Algemeen

Acteurs boos op Universal vanwege mislopen bonussen 'Trolls World Tour' door vod-release

Eerder kreeg de studio het al aan de stok met bioscoopeigenaren.

door Jeffrey Kouters om 13:16 in Algemeen
Universal Pictures haalde zich al de woede op de hals van de Amerikaanse bioscopen door Trolls World Tour - onverwachts - rechtstreeks op video-on-demand uit te brengen, maar ook de sterren die hun stem hebben verleend aan de animatiefilm blijken niet van tevoren op de hoogte te zijn gesteld over dit experimentele besluit. En daar zijn zij allesbehalve blij mee, zo weet The Hollywood Reporter te melden.


Door de coronacrisis zien Hollywoodstudio's zich genoodzaakt om na te denken over hun releasestrategie. Het gebruikelijke 'theatrical window', waarbij films eerst in de bioscopen verschijnen alvorens ze digitaal beschikbaar komen, is daardoor niet meer heilig. Dit tot groot ongenoegen van bioscoopeigenaren, die ook zwaar zijn geraakt door de pandemie en hun inkomsten in gevaar zien komen door beslissingen zoals die van Universal.

En dat geldt ook voor de acteurs die te horen zijn in Trolls World Tour. Betrokken A-listers als Justin Timberlake en Anna Kendrick lopen namelijk ook geld mis nu de kleurrijke familiefilm niet in de bioscoop is uitgebracht. Het salaris dat sterren ontvangen voor animatiefilms bestaat naast een vaste vergoeding namelijk vaak uit een bonus die gekoppeld is aan de box office-prestaties van de film.

Gebruike bonusregeling in gevaar
Volgens bronnen van The Hollywood Reporter hebben zowel Timberlake en Kendrick recht op zo'n bonus als Trolls World Tour wereldwijd 350 miljoen dollar ophaalt, maar omdat hun contracten jaren geleden al zijn opgesteld (toen vod nog niet zo groot was als nu), is daarin opgenomen dat de studio geen openheid hoeft te geven over de vod-opbrengsten (in tegenstelling tot bioscoop-opbrengsten).

Universal kondigde dan wel na het eerste weekend aan dat de Trolls-sequel al 100 miljoen dollar had opgehaald, maar volgens kenners is dat iets te voorbarig geweest en zeggen die cijfers niets over het verdere succes van de film. Volgens insiders noteert de prent namelijk vooralsnog rode cijfers. Universal gaat er zelf van uit uiteindelijk zo'n 40 miljoen winst te kunnen draaien met de vervolgfilm.

Hoop op goede oplossing
Toch hebben meerdere insiders de hoop dat Universal samen met de advocaten van de acteurs een schappelijke compensatieregeling weet te treffen, maar dat Timberlake en Kendrick minder binnenharken dan bij een traditionele bioscooprelease, lijkt bijna gegarandeerd.

3 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

orlock

Avatar

worlds smallest violin.....geld hebben ze nog niet genoeg...

xarkov

Avatar

^ Wat hij zegt.

GreenHornet

Avatar

Eigen Risico, als film flopt in Bioscoop dan krijgen ze ook niks. Dit zal ook in het contact staan.

NieuwsFilm

meest populair