Bioscopen mogelijk niet open per 1 juni: te verliesgevend

Het heeft geen zin als er zo weinig mensen een zaal in mogen.

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) is echt niet blij met de maatregel van het kabinet. Vanaf 1 juni mogen bioscopen dertig mensen in een bioscoopzaal toelaten. Dat vinden zij veel te weinig.

De komende tijd gaat nog enorm moeilijk worden voor de bioscoopsector. Niet alleen draaien er veel minder blockbusters, terwijl dit daar juist de tijd van het jaar voor is, ook mogen er veel minder mensen in de bioscopen. Vanaf 1 juni gaat het slot enigszins van de samenleving en gaan de bioscopen weer open. Maar met maximaal dertig bezoekers per zaal.

Te weinig
Wat de NVBF is het veel te weinig. Volgens Gulian Nolthenius, directeur van de NVBF, had men op meer gerekend. Hij vertelt tegenover nu.nl dat er gerekend is met honderd mensen per zaal. "Honderd mensen in een zaal zijn al niet rendabel voor de bioscopen," vertelde hij. Maar daarmee konden wel de kosten deels ondervangen worden. Met dertig mensen is het "voor een deel van onze leden [te weinig] om open te kunnen gaan."

Dat betekent dat dus lang niet alle bioscopen open zullen gaan tegen 1 juni. Bovendien is het de vraag welke bioscopen dat nog kunnen betalen. Volgens Nolthenius is er rond de 10 miljoen euro per week aan omzet misgelopen sinds de bioscopen open zijn gegaan. De huidige steunmaatregelen zouden wat hem betreft dan ook uitgebreid moeten.

NieuwsFilm

meest populair