"Stinkende nacho's verpesten de toekomst van bioscopen"

"Stinkende nacho's verpesten de toekomst van bioscopen"

Flinke kritiek om hoe bioscopen omgaan met hun voorstellingen.

Op dit moment ligt de filmwereld op zijn gat. Producties liggen stil en bioscopen zitten dicht. Streaming profiteert voorlopig optimaal. Los van de coronacrisis vindt regisseur James Mangold (Logan) dat bioscopen sowieso al hun eigen toekomst op het spel zetten door de wijze waarop ze met hun personeel, bezoekers en voorstellingen omgaan.

In gesprek met Discussing Film wordt duidelijk dat Mangold veel opmerkingen heeft over hoe nu films worden geprojecteerd in de grote bioscoopketens.


"De realiteit is dat de weergave van een film op een kleiner scherm regelmatig nog niet eens zo verkeerd is. De theaterprojectie is in veel zalen heel erg slecht geworden. Het is een gevecht om een film goed kunnen te zien in een stinkende bioscoop met iemand naast je die nacho's eet terwijl het halve scherm onscherp of te donker is."

"Bioscopen zijn erg slecht geworden"
Ook geeft hij aan dat veel schermen op dit moment niet goed de films vertonen terwijl het publiek daar goud geld voor betaalt.


"Dat is iets dat in de toekomst moet worden opgelost. Ik denk niet dat de cinema dood is. Ik weet zeker dat er slachtoffers zullen vallen onder de bioscopen, maar ik denk dat het doorgaat dat mensen een speciale ervaring willen ervaren op een groot, heel groot scherm met een geweldige weergave die nergens anders verkrijgbaar is."

Ketens krijgen de schuld
De schuld van de problemen legt Mangold bij de ketens neer die het succes uitbuiten zonder enige liefde voor wat ze doen.


"De bioscopen bevinden zich, zoals bij zovele kapitalistische inspanningen, in een eindeloze cyclus van faillissementen. Ze betalen mensen zo weinig mogelijk. Ze huren zo weinig mogelijk mensen in. Ze serveren snacks die 45 cent kosten om te produceren met prijzen die 22 keer hoger liggen. Ze plaatsen je in een bioscoopzaal dat zo goed mogelijk is tegen een minimum aan kosten. Zo af en toe zal de grote keten de bioscoop renoveren en nieuwe apparatuur plaatsen."

En in dat laatste ziet hij een groot probleem. De laagbetaalde medewerkers in de bioscopen zijn geen echte liefhebbers meer en weten niet wanneer apparatuur goed staat ingesteld of aan vervanging toe is. Het boeit ze niet dat filmmakers willen dat films op een bepaalde manier vertoond worden op het witte doek.

Kun jij je vinden in deze kritiek? Zijn de grote bioscopen nog wel zo goed voor hun klant, en mederwerkers? En heb jij ervaringen met een slechte projectie van films?

NieuwsFilm

meest populair