Algemeen

Christoper Nolan pakt gigantisch deel van de 'Tenet'-box office

Hij weet een wel heel groot deel van de box office opbrengst te krijgen.

door Jim Pedd om 11:20 in Algemeen
Regisseur Christopher Nolan gelooft heel erg in een bioscoopervaring. Hij pusht dan ook hard dat zijn film Tenet gewoon in de bioscoop draait. De hoop van Nolan is dat de release ook gewoon in juli plaats kan vinden.

Deadline meldde dat de film mogelijk uitgesteld wordt en schrijft iets interessants in datzelfde bericht. We horen namelijk dat Nolan maar liefst 20 procent van de first dollar gross krijgt. Dat betekent dat hij een gigantisch aandeel van de honderden miljoenen dollars kan gaan verdienen, die deze film tijdens de bioscooprelease kan ophalen.

Onzekerheid over release
Er heerst nog grote onzekerheid over de release van Tenet. Deadline weet te melden dat de film pas uitkomt als 80 procent van de Amerikaanse bioscopen geopend is. De kans is groot dat dit wel het geval gaat zijn, aangezien in het land langzaam weer open gaat.

Voor Warner Bros. betekent dat, dat de kans groot genoeg is dat de 200 miljoen dollar kostende productie (en 20% van de box office die naar Nolan vloeit) terugverdiend wordt.

Tenet zou daardoor zomaar eens extra veel kunnen verdienen, al helemaal als het de eerste blockbuster sinds februari is die in de bioscopen draait.

8 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

centr1no

Avatar

Als je 20% investeert krijg je 20% van de omzet.
Wat is het punt hier?

eltorro

Avatar

@centr1no: Waar staat dat hij 20% heeft geinversteerd? :P

Wilskracht

Avatar

@centr1no - Weet jij iets wat hier niet staat? Heeft Nolans bedrijf Syncopy 20% geïnvesteerd?

Peace

Avatar

Over dat 20% investeren had ik een paar weken geleden ook iets zijn voorbij komen op een andere site. Goede manier van investeren lijkt me.

centr1no

Avatar

^^^
Alle copy/paste websites blaten alleen maar over namen en cijfers die totaal onrealistisch zijn. Zowat alle websites met lijstjes van meest verdienende acteurs of wat iemands 'nett worth' is spuien onzin.

Het zal geen 20% aan geld geweest zijn wat door Syncopy geïnvesteerd is maar voor het 'salaris' van Nolan voor het schrijven en regisseren zal er een 20% investment return afgesproken zijn.
Dit is helemaal niets nieuws en vele regisseurs en producenten profiteren zo al een eeuwigheid. Het is DE reden waarom een hoop mensen in Hollywood hun eigen productiebedrijfje willen starten. Kijk bijvoorbeeld ook naar langlopende series. Na een seizoen of 2 zie je opeens dat de acteurs mede-producent zijn van afleveringen. In plaats van ze meer 'vast salaris' te betalen krijgen ze zo de kans om een graantje mee te pikken van de totale opbrengst.

Als je er het fijne van wil weten stel ik voor dat je gaat googlen of je vraagt de 'journalisten' van deze filmwebsite eens wat onderzoek te doen.

eltorro

Avatar

@centr1no: Je eerste twee regels hebben wat uitleg nodig. Over welke websites heb je het precies. Misschien kan een bron erbij helpen.

Over je tweede alinea. Heeft Nolan (zijn productie maatschappij) nou wel of geen 20% geïnvesteerd in het budget? Dat regisseurs en acteurs een percentage van de opbrengst krijgen is niks nieuws inderdaad. Al is 20% wel veel, dus als er inderdaad ook 20% geïnvesteerd door Nolan zou dat het één en ander verklaren.

centr1no

Avatar

^^^
Het is algemene kennis van hoe de financiële markt werkt.
Als je geld hebt en de juiste mensen kent kun je je geld inleggen in een project dat een op voorhand geschatte opbrengst heeft.
Films zijn bijzonder populair omdat het projecten zijn die potentieel veel geld in een korte tijd op kunnen leveren. Of niet.
Een regisseur (of acteur) kan uiteraard als 'salaris' een percentage van de winst of opbrengst krijgen maar dat zal normaal gebonden zijn aan voorwaarden (zoals specifiek alleen de bioscoopopbrengst van de eerste maand o.i.d.) en zal belastingtechnisch (ook afhankelijk van de overeengekomen betalingsmethode) altijd minder gunstig zijn dan wanneer het bedrijfsinkomsten over investeringskapitaal betreft.
Zeker wanneer een regisseur een eigen project heeft zal een studio willen dat het initiële risico gedeeld wordt door betreffende regisseur en een investering van een productiemaatschappij verzekert de regisseur dat hij persoonlijk zeggenschap blijft houden over het hele project en dat inkomsten niet alleen komen van de bioscoopopbrengst maar ook van verkoop van distributierechten en overige deals.
Zoals ik al zei is het mogelijk dat contractueel een ander investeringsrendementspercentage wordt afgesproken dan dat er daadwerkelijk aan geld wordt ingelegd ter compensatie van werkzaamheden, uitgevoerd door regisseur en productiemaatschappij.
Uiteraard heb ik geen idee wat het banksaldo is van Nolan of welk bedrag Syncopy heeft bijgedragen aan het totale budget omdat dat simpelweg geen publieke informatie is.
Maar er zijn regisseurs die vele, vele miljoenen hebben verdiend door hun eigen productiemaatschappij te starten en het is de reden waarom mensen als Spielberg oppermachtig zijn in Hollywood en zelfs iemand als Adam Sandler met behoorlijk matige films nog steeds multimiljonair is. Slim zaken doen en de juiste mensen kennen.

NieuwsFilm

meest populair