Lege bioscopen raken snel uitverkocht (maar is dat voldoende?)

Maar of dat allemaal positief is...

Op andere halve meter van elkaar en met maximaal 30 mensen in de zaal. Dit zijn de opvallendste voorwaarden die bioscopen hebben meegekregen om weer in bedrijf te mogen gaan. Nagenoeg alle bioscopen gaan ook open, maar de vraag lijkt een stuk groter dan het aanbod. Voorstellingen zijn razendsnel uitverkocht.

Dit is een klein lichtpuntje in donkere dagen. Bioscopen zullen namelijk weinig verdienen aan de voorstellingen in juni. "Er draaien minder films, want je wil de bezoekersstromen kunnen reguleren. En dan heb je ook nog eens veel minder bezoekers per film. Dus je praat over forse dalingen," aldus Gulian Nolthenius van de NVBF, de brancheorganisatie voor bioscopen en filmtheaters, tegenover de NOS.

Grote en kleine bioscopen
"Met een capaciteit van maximaal dertig bezoekers is gemiddeld een op de vier stoelen beschikbaar," aldus een woordvoerder van Pathé. Toch is de keten blij dat er inkomsten gegenereerd worden. De grootste keten van Nederland heeft al 36.000 bioscoopkaartjes verkocht in de voorverkoop. Al zijn er Pathé bioscopen die onder normale omstandigheden 90% meer omzet draaien.

Voor kleinere bioscopen is het zeker anders. "Als je een film inzet voor twintig bezoekers, zijn je kosten hoger dan je inkomsten," zegt Margret Wagenaar, directeur van Cinema Enkhuizen, die per voorstelling zaalhuur betaalt. "Geen film betekent geen zaalhuur, geen filmhuur en geen personele kosten."

Ga jij binnenkort naar de bioscoop?
De bioscopen doen er alles aan om mensen binnen te krijgen, met een aanbod bestaande uit recente bioscoopfilms en klassiekers? Heb jij al een film gezien die je in juni in de bioscoop kunt en wilt zien?

Beeld ANP

NieuwsFilm

meest populair