Nederlands Film Festival past regels aan én komt met een nieuwe categorie

Kostuumontwerpers worden eindelijk geëerd voor hun harde werk.

Om de 40e verjaardag van het Nederlands Film Festival te vieren, wordt er een nieuwe categorie toegevoegd aan de prestigieuze Gouden Kalveren. Daarnaast is er vanwege de coronamaatregelen een aanpassing gemaakt op de officiële reglementen.

Allereerst de nieuwe categorie. Het betreft hier een Gouden Kalf voor Beste Costume Design. Internationale festivals als de Academy Awards en BAFTA's kennen deze rubriek al langer.

Artistieke succes
Harry Ammerlaan (Dutch Academy For Film): "Een Gouden Kalf voor Costume Design is een lang gekoesterde wens van de sector. Het kostuumontwerp versterkt en ondersteunt niet alleen de inhoud van een script, maar draagt wezenlijk bij aan het artistieke en commerciële succes van een film.

Deze prijs is een erkenning van het vak en geeft de kostuumontwerpers de plek die zij verdienen. Zij zullen hierdoor nog meer uitgedaagd worden om hun grenzen te verleggen en het vak verder te ontwikkelen en te verkennen."

Toelatingseisen
Ook zijn er dus nieuwe regels, vanwege de coronacrisis. In de praktijk betekent dit een verruiming van de toelatingseisen. Zo maken ook films die uitgesteld of vervroegd uit de bioscoop gehaald zijn nu kans op een Gouden Kalf. Na het festival wordt bekeken of deze regels blijvend zijn.

De 40e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van vrijdag 25 september t/m zaterdag 3 oktober. Dit zal zowel online als op locatie zijn, uiteraard met de nodige maatregelen in acht genomen.

NieuwsFilm

meest populair