40% van de bioscopen mogelijk permanent dicht in China

40% van de bioscopen mogelijk permanent dicht in China

Grote klappen voor bioscoopsector aan de andere kant van de wereld.

De coronacrisis vraagt niet alleen heel veel mensenlevens. Ook zijn wereldwijd heel wat bedrijven failliet gegaan, waardoor miljoenen mensen zonder inkomen zitten. Nu blijkt dat dat 40 procent van bioscopen in China mogelijk permanent dichtblijft.

Volgens Variety blijkt uit een onderzoek van de China Film Association dat zo'n 5.000 bioscopen mogelijk definitief stopt met het vertonen van films. En die 5.000 bioscopen hebben samen maar liefst 27.920 witte doeken hangen.

Ter vergelijking: In de Verenigde Staten waren er in 2016 een kleine 6.000 bioscopen met zo'n 41.000 beschikbare schermen. In dat jaar waren er 277 bioscopen en filmhuizen in Nederland met een kleine 1.000 doeken.

Impact op Hollywood
De vraag is of het sluiten van deze zalen veel impact zullen hebben. De afgelopen jaren heeft China enorm geïnvesteerd in de filmindustrie en ondanks dat de omzetten enorm stegen, was de groei minder hoog dan verwacht. De kans bestaat dat de nodige bioscopen sowieso de behoefte oversteeg.

De opbrengsten van Hollywood-films in China vloeien doorgaans zeer beperkt terug naar de Amerikaanse studio's. Waar in de Verenigde Staten nog meer dan 55 procent van de opbrengst naar de studio's gaat, is dat in China circa 20 procent.

NieuwsFilm

meest populair