Stichting BREIN sloot in 2019 meer dan 500 illegale diensten

Stichting BREIN sloot in 2019 meer dan 500 illegale diensten

Zij beschermen hiermee het creatieve proces van hun klanten.

Ze zijn niet altijd even populair, maar blijkbaar wel erg effectief. In hun jaarverslag heeft Stichting BREIN aangegeven dat ze in 2019 maar liefst 564 illegale websites en diensten offline hebben gekregen.

Volgens directeur Tim Kuik was het sluiten van Moonwalk de belangrijkste zaak van afgelopen jaar. Deze Russische aanbieder had vijf servercomplexen in Nederland. Moonwalk trok maar liefst 90 miljoen bezoekers per maand.

Schikking
Naast het tegengaan van piraterij, hoopt men de filmliefhebbers ook naar een legaal alternatief te leiden. Volgens Kuik stapt de gemiddelde downloader na sluiting over op zo'n dienst.

Met de aanbieders probeert men eerst een schikking te treffen. De hoogte daarvan hangt uiteraard af van diverse factoren, zoals de omvang van een website. In totaal haalde Brein in 2019 op die manier tussen de 50.000 en 100.000 euro op.

Onrechtmatig
Stichting BREIN houdt zich sinds 1998 bezig met de strijd tegen piraterij. Sinds die tijd werden 40.000 illegale websites gesloten.

Hier stonden in totaal meer dan 2 miljard onrechtmatige links en bestanden op. Volgens de stichting verliest de Nederlandse economie jaarlijks 200 miljoen euro aan piraterij.

NieuwsFilm

meest populair