Disney past zonder toestemming Ghibili-films aan

Disney past zonder toestemming Ghibili-films aan

Steve Alpert laat zich erover uit in zijn nieuwe boek.

Recentelijk verscheen er nog een artikel op FilmTotaal dat Harvey Weinstein razend was nadat Hayao Miyazaki weigerde om zijn animatieklassieker Princess Mononoke in te korten. Nu laat Steve Alpert, baas van de Ghibli's International Division van 1996 t/m 2011, weten dat Disney hun films aanpast zonder toestemming.

In 1996 begon het moederbedrijf van Studio Ghibli, Tokuma Shoten, een samenwerking met de Walt Disney Studios. Als gevolg hiervan werden de nodige Ghibli films aangepast, waardoor de studio in 2005 besloot afstand te nemen van Tokuma Shoten maar wel nog door te blijven werken met Disney.

Memoir
Alpert komt binnenkort met zijn autobiografie, genaamd Sharing a House with the Never-Ending Man: 15 Years at Studio Ghibli, waarin hij o.a. laat weten dat Disney achter hun rug de Ghibli films veranderen. Zo werd bijvoorbeeld de Engelse versie van Kiki's Delivery Service aangepast door muziek, geluidseffecten en dialoog toe te voegen, terwijl er in het contract duidelijk stond dat dit niet mocht.

Toen Alpert achter kwam dat Disney op eigen houtje zijn films aanpaste, stapte hij dan ook persoonlijk meteen af op de persoon die de leiding had over het project (wiens identiteit niet genoemd wordt) om, zoals Alpert het zelf zegt, de betreffende zo stevig toe te spreken dat die er zelfs van moest huilen.

Machtig
Ondanks het feit dat het meer dan te begrijpen is dat een regisseur niet wil dat er aan zijn werk gesleuteld wordt, komt dit niet echt als een verrassing. Disney heeft allerlei grote studio's, zoals Marvel, Lucasfilm en recentelijk nog 20th Century Fox overgenomen, waardoor het Huis van de Muis een krachtige en mondiale conglomeraat is geworden in de entertainement industrie, iets waaronder sommige studio's en projecten zonder meer zullen lijden.

NieuwsFilm

meest populair