'Harry Potter'-schrijfster J.K. Rowling keihard aangevallen na dubieuze uitspraken

Dit keer valt ze over de term 'mensen die menstrueren'.

De Britse schrijfster J.K. Rowling ligt wederom onder vuur voor een aantal transfobe uitspraken die zij deze week deed op Twitter. De ophef begon nadat Rowling kritisch reageerde op een artikel waarin werd gesproken over 'mensen die menstrueren'.

Rowling hekelt namelijk dat de auteur van het artikel (Creating a more equal post-COVID-19 world for people who menstruate) moeilijk doet over de benaming van 'mensen die menstrueren'. "Ik dacht dat we daar gewoon een woord voor hadden? Misschien kan iemand me helpen. Wumben? Wimpund? Woomud?" vroeg ze zich hardop af, doelend op het woord 'vrouwen'.



Die opmerking schoot bij veel volgers van de Harry Potter-schrijfster in het verkeerde keelgat, omdat volgens hen ook transseksuele en non-binaire mensen kunnen menstrueren. Daarop reageerde Rowling door te stellen dat het 'uitwissen van sekse onwenselijk' is. "Dat haalt ook het vermogen van velen weg om inhoudelijk na te denken over hun leven", meent ze.

Volgens Rowling, die door haar tegenstanders wordt aangeduid als een 'TERF' (een feminist die transvrouwen uitsluit, red.) heeft zij echter helemaal niets tegen transvrouwen. "Ik respecteer het recht van iedere transgender om een eigen invulling te geven aan het leven, maar tegelijkertijd is mijn leven gevormd door het feit dat ik een vrouw ben. Volgens mij is er niets hatelijks aan deze woorden", concludeerde ze.

NieuwsFilm

meest populair