Algemeen

Peter Jackson deelt emotie na overlijden Ian Holm

Verleden week overleed acteur Ian Holm die Bilbo speelde in LOTR.

door Bram de Groot om 10:03 in Algemeen
De Britse acteur Ian Holm overleed afgelopen week op 88 jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. De acteur speelde onder meer een belangrijke rol in de The Lord of the Rings-films, als het personage Bilbo Baggins.

Veel sterren reageerden op het verdrietige nieuws, zo ook LOTR-regisseur Peter Jackson. Via Deadline heeft hij zijn herinneringen met Sir Iam Holm gedeeld met de wereld. Het blijkt dat ze veel contact hadden en dat Jackson via een etentje te horen had gekregen dat Holm Parkinson had en zijn tekst niet meer kon herinneren.

Toch terug voor The Hobbit
Ook schrijft Jackson dat Holm daardoor niet voor The Hobbit naar Nieuw-Zeeland kon reizen en hoe ze met zijn aandeel in de film omgingen. Martin Freeman, die de jongere Bilbo speelde in de prequelfilms, liet zich opmaken als Holm om vervolgens gestalte te geven aan de oude Bilbo op locatie. Andere opnames met Holm werden in Londen opgenomen.

"In de voltooide film hoop ik dat het publiek alleen Ian Holm ziet als Bilbo. Maar wat ik op de set meemaakte, was een geweldige acteur die zijn laatste optreden leverde. Het was ongelooflijk dapper van hem om dat te doen, en erg emotioneel voor degenen die er getuige van waren," aldus Jackson.

"I think I'm quite ready for another adventure"
Jackson sloot af met de tekst. "Ik heb altijd van Ians optreden in de laatste scènes van Return of the King gehouden. 'I think I'm quite ready for another adventure.' Vaarwel, beste Bilbo. Veilige reizen, lieveling Ian."

Wil je alle woorden van Jackson lezen, dan kan dat op Deadline.13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Return of Hendrik

Avatar

Best wel gek eigenlijk dat Gimli zelf in zijn link zet 'iemand gaat wel heel ver' alsof hij zelf ook wel weet dat Artificialis zo obsessief volgen, stalken en gegevens bloodleggen normaal is.

Return of Hendrik

Avatar

On-topic, mooie woorden van Peter Jackson. Fijn dat FilmTotaal dit plaatst.

FilmTotaal

Avatar

@Hendrik

Stuur een e-mail als je denkt dat je account onterecht is verwijderd.

Hylian_Knight

Avatar

Het is Ian Holm en niet Iam Holm....

Return of Hendrik

Avatar

Hé MovieMagic, ben toch maar tijdelijk hier heen gegaan met mijn oude tijdelijke account, want ik had verwacht dat deze verwijderd zou worden. De berichten waar jij het over hebt zijn verwijderd, waaronder één van mij. Hopelijk heb ik je nu overtuigd en anders is het maar zo.

Kasvand

Avatar

Mooi om te zien, het respect dat Ian Holm (terecht!) krijgt.

Wat betreft Gimli. Die heeft mij via mijn werk lastig gevallen omdat ik ergens ooit ook de nickname artificialis had.... hierbij was hij zo dwingend en dreigend richting onze administratie dat ik bij mijn baas uitleg mocht komen geven.... Obsessief gedrag is dus een tamelijke understatement.

NieuwsFilm

meest populair