'Enola Holmes' krijgt te maken met een wel heel vreemde rechtszaak

Oom Sherlock zou te sympathiek zijn in deze verfilming.

De film verschijnt pas over enkele maanden, maar toch heeft Enola Holmes al een rechtszaak aan zijn broek. De reden? Oom Sherlock zou zich te aardig gedragen in dit verhaal.

Het zijn de nazaten van Sherlock Holmes bedenker Arthur Conan Doyle die de rechtszaak aanspannen. Zij noemen deze aardige, betrokken en vrouwvriendelijke versie van de inspecteur een inbreuk op de rechten.

Publiek domein
De meeste verhalen van Sherlock Holmes behoren inmiddels tot het publieke domein. Dat houdt in dat iedereen met deze verhalen aan de slag mag. Zo kon het dus ook dat hij een jonger zusje kreeg, genaamd Enola.

Volgens de aanklacht is de Sherlock die we in deze film zien echter gebaseerd op werken die nog wél hun copyright hebben. Zij zeggen namelijk dat de oude Sherlock Holmes een norse, emotieloze man was, en dat hij pas in de laatste boeken (waar zij de rechten dus op bezitten) veel sympathieker werd.

Speurneus
De aanklacht is ingediend tegen de schrijfster van de boeken, haar uitgeverij, de producenten van de film en Netflix. Of de rechtszaak van invloed zal zijn op de verschijningsdatum is nog niet bekend. Voorlopig staat de première gepland in september.

Enola Holmes draait om het tienerzusje van Sherlock en Mycroft. Wanneer haar moeder plotseling verdwijnt, besluit zij haar te vinden. Gaandeweg ontwikkelt ze zich tot een echte speurneus, die zelfs haar broers regelmatig te slim af is. In de hoofdrollen zien we Millie Bobby Brown en Henry Cavill.

NieuwsFilm

meest populair