Algemeen

'Star Wars'-prequels nu bejubeld door 'The Last Jedi'-regisseur

Ben jij ook een liefhebber van de prequels?

door Bram de Groot om 22:30 in Algemeen
In 1999 verscheen Star Wars: Episode I - The Phantom Menace en over deze film waren niet veel mensen te spreken, net als over de twee aansluitende Star Wars-prequelfilms. De geschiedenis herhaalde zich met het verschijnen van de recente vervolgtrilogie. Opvallend is dat nu de prequelsfilms worden bejubeld.

De films van George Lucas zijn sinds de release een terugkerend onderwerp van gesprek, zeker onder de fans van de franchise. Is de reeks nu echt zo slecht, of werden de bedoelingen van Lucas gewoon niet goed begrepen? Op een vraag van een fan om iets aardigs te zeggen over de prequels zei The Last Jedi-regisseur Rian Johnson het volgende:


Zeven uur durende kinderfilm
Johnson vindt dus dat Lucas een zeven uur durende kinderfilm heeft gemaakt over hoe aanzien en de angst dit te verliezen goede mensen verandert in fascisten. Ook voerde Lucas volgens Johnson technische veranderingen door die het moderne filmmaken van de afgelopen 30 jaar heeft bepaald.

Wat zeg jij? Kijk jij nu anders naar de prequels? Zijn ze beter als dat deze destijds werden ontvangen? En zijn ze beter dan de vervolgfilms, of misschien zelfs als de originele trilogie?

31 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

RoberPaulsen

Avatar

Die prequels zijn soms tenenkrommend slecht, de dialogen en sommige gevechtsscenes zijn heel erg om naar te kijken. En dat zeg ik als Star Wars fan.
Dat Rian Johnson ze bejubelt zegt wellicht genoeg, hij ziet Star Wars dus duidelijk als kinderfilms en daar zit ie volledig naast.

Chris23

Avatar

Wat de prequels wel hadden was 1 (betwistbaar kwalitatief uitermate terleurstellende) visie/verhaal, veel nieuwe (betwistbaar kwalitatief uitermate terleurstellende) dingen in de films en veel nieuwe filmtechnieken.

Hier trouwens een intressant interview waar veel elementen (zoals het belang van dingen in de film zien die je niet begrijpt en kort ziet maar wel tof zijn) aangehaald worden waardoor de Star Wars`77 wel een vette film was/is

(wel heel slecht/zacht geluid, dus hard zetten)

Voor degenen die een goede Star Wars film in de bios willen zien : The Empire Strikes Back draait in de bios deze week Smiley face

GreenHornet

Avatar

prequels waren beter als de Sequels

Monojaxx

Avatar

Ik heb de prequels altijd gewaardeerd. Het kinderachtige aspect (bv. Jar Jar) zat ook in ROTJ (Ewoks). Niets mis mee nmi. Ik vind de prequels zelfs nog beter dan de laatste trilogie. Attack of the Clones vind ik de beste. Deze films hadden wat mij betreft nog dat echte SW gevoel, net als Rogue One en Solo, iets wat de laatste trilogie voor mij zeker niet had.

adofmirosch

Avatar

Ik kijk de films met plezier, er is genoeg mis mee. Het acteer werk is vaak behoorlijk slecht, veel plot gaten die opgevuld werden in de tekenfilm serie en boeken en nog meer dingen.
Toch vind ik het prima films, met name het laatste deel is een absolute topper. Wie is trouwens de vader van Anakin?

Pascal08

Avatar

Phantom Menace had wel iets, de andere twee waren echt heel slecht.
Algemeen was de hele trilogie en de opbouw zwaar tekort gedaan in haastigheid en creatieve armoede en onderdanigheid naar meester Lucas destijds.

Master Of Films

Avatar

Kijk jij nu anders naar de prequels?

Ja, mede door de Disney Palpatine trilogie. Dat wil niet zeggen dat ik de prequels tot meesterwerken gaat verhemelen.

Ik waarder de prequels (iets) meer, omdat het iig een overkoepelend/samenhangend verhaal had tov de Disney Palpatine trilogie. Het voelde meer als een trilogie, zoals de OT.

Dat je met Fall of the Skywalker nog een slechtere Star Wars film kan maken dan TPM en ATOC is een knap staaltje pruts werk. Tevens geen overkoepelend/samenhangend verhaal in de Disney Palpatine trilogie. Enkel doorgedramde politieke ideologie.

Dat deed Lucas ook wel, maar was veel subtieler hierin. Ook begreep Lucas wat een sterke vrouw was. Held Luke Skywalker was geen Mary Sue. Hij had tov Rey een echte hero's journey en choosen one verhaal.

TFA: setup Rey ouders.
TLJ: 1e resultaat -> Rey ouders zijn nobody's.
TFOS: 2e resultaat -> Rey is kleinkind van Palpatine.
En mensen maar wortel voor hun neus houden, dat de zoon van Palpatine een loser was. Ach er waren lightsabers, ruimteschepen, laserpistoltjes dat afgevuurd werden en ruimtepony's.

Palpatine had net zo goed het spoorboekje in een voice kunnen vertellen, terwijl ondertussen de CGI van Battlefront 2 op het scherm knalde. Zelfde film. Smiley face

Rook 1 en Solo: A Solo movie tel ik hier niet mee, omdat het gaat om de Skywalker....pardon om de Palpatine Saga. Maar ik weet dat ik van Lucasfilm mijn eigen Star Wars canon mag gaan bepalen. Dus ga ik over naar de Skywalker Saga. Dus van TPM tot ROTJ. Jep, ik neem de prequels mee, zo genereus ben ik dan ook weer. Smiley face

Indy5

Avatar

Kijk maar eens wat Kathleen Kennedy / Lucasfilms -Disney er een puinhoop van heeft gemaakt.

Master Of Films

Avatar

Chris23 "Voor degenen die een goede Star Wars film in de bios willen zien : The Empire Strikes Back draait in de bios deze week."

Het woordje goed bij The Empire Strikes Back noemen Smiley face
Goed is gewoon niet goed genoeg. Uitstekend is daartegen een geweldige woordkeuze voor The Empire Strikes Back Smiley face

Artificialis

Avatar

Als George Lucas iets met de prequels heeft aangetoond is dat hij een eindeloze bron aan creatieve ideeën heeft. In plaats van de originele trilogie te kopiëren bedacht hij een compleet nieuwe set aan planeten, schepen, wezens, culturen en personages. Het heeft een origineel en doorlopend verhaal. Het sluit aan op de originele trilogie, maar het is er niet van afhankelijk. Het werkt ook prima als een losse set.

The Phantom Menace, Attack of the Clones, The Clone Wars serie en Revenge of the Sith zijn voor mij het hoogtepunt van het Star Wars universum. Nergens in de franchise voelt de wereld zo groot, uitgediept en gevarieerd als binnen deze periode. Het spektakel en de gevechten zijn ongeëvenaard. De strijd tussen goed en kwaad is veel gecompliceerder dan in de originele trilogie werd gesuggereerd.

Wie zich negatief uitspreekt over de dialogen zou eens kritisch moeten kijken naar Ian McDiarmid's aandeel in Return of the Jedi, Revenge of the Sith en The Rise of Skywalker. Het is volstrekt duidelijk in welke film zijn achtergrond, beweegredenen en plannen met de meeste diepgang zijn uitgewerkt.

Artificialis

Avatar

Chris23 "....Voor degenen die denken dat ze de prequels goed vinden : een opfris cursus."

Voor degenen die systematisch de prequels blijven afkraken: ga de films eens een keertje kijken. Beargumenteer je mening in plaats van aan te komen met andermans ongenuanceerde propagandafilmpjes.

Chris23

Avatar

Voor degenen die systematisch de alom bejubelde (de eerste video heeft b.v. 9.750.000 views en 66.000 likes. En hier drie quotes uit wikipedia : "The video was widely linked to by many people across the internet, including celebrities such as Damon Lindelof and Simon Pegg." en "In an interview with Esquire, comedian Patton Oswalt noted that the Mr. Plinkett reviews are an example of `amazing film scholarship` en "The Daily Telegraph called the reviews "legendary") Mr. Plinketts Prequel Review video`s afwimpelen als ongenuanceerde propagandafilmpjes zonder ze zelf gezien te hebben (ik heb de prequels vaak genoeg gezien hoor...ik heb ze zelfs ooit op dvd gehad, toen ik nog in denial was Smiley face .) : Je zult verstelt staan van hoe veel doordachte en genuanceerde argumenten er in voor komen. (allemaal dingen die ik ook vind, maar veel beter onder woorden gebracht dan ik kan.)
En ze zijn nog entertainend ook....entertainender dan de prequels iig. (in het begin moeten sommige mensen even wennen aan die rare stem, maar dat komt omdat Mr.Plinket een alter ego is dat ontstaan is uit het idee dat je wel een rare seriemoordenaar of zo iets moet zijn om ZO gedetailleerd op films in te gaan.)
Veel kijkplezier gewenst. Smiley face

@Master: idd, ik ga mn mond spoelen Smiley face
(hmmm, hij draait in alle bioscopen alleen in het kleinste zaaltje, heiligschennis Smiley face )

JohannesDC

Avatar

Ik krijg altijd maar het idee dat iedereen altijd episode 1,2 en 3 zit af te kraken omdat de 'rest' dit ook doet. Ik vond ze goed te behappen, net als deel 4,5 en 6. Het is gewoon actie spektakel zonder er al teveel bij na te hoeven denken. Bij deel 4,5 en 6 zitten ook veel fouten en daar hoor je niemand over, want o wee als je die originele films afkraakt. Maar wat maakt het uit. Als het maar lekker weg kijkt toch.

Master Of Films

Avatar

Chris23 "maar dat komt omdat Mr.Plinket een alter ego is dat ontstaan is uit het idee dat je wel een rare seriemoordenaar of zo iets moet zijn om ZO gedetailleerd op films in te gaan.)"
Wat betreft er zo gedetailleerd op ingaan. Via die Wikipedia link die je gaf, kwam ik op een oud interview van Mike Stoklasa tegen.

How long did it take to put together the Revenge of the Sith Review?
What is the process?

Well, it starts with watching the movie, of course, and extensive use of the pause button. My friend Rich will usually watch the movie with me and take notes down as I shout things at him. Rich also serves as a good logic barometer. We’ll talk about a scene and whether or not it made sense to both of us. With the Star Wars prequels I think we paused on almost every line cause nothing made any sense at all. It took maybe 5 hours to watch the whole Revenge of the Sith film I’d say. Then I’ll take the hand written notes and write a script out of it in the Plinkett character. I’ll have two or three pages of notes, just to jog my memory on the specifics, and then I’ll write a 20 or 30 page script from that. Then I’ll record the voice over and the begin putting things together. I’ll always go back and change a line or two here and there, add bits, move sections around, improvise while recording, etc. I go back and forth until I get it the way I want it.

Met zo'n proces voor een filmreview kan ik niet beweren dat zo'n review niet ongenuanceerd is geworden. Waarschijnlijk denk jij hetzelfde hierover, terwijl het woordje ongenuanceerd bij anderen wellicht een andere betekenis hebben.

Chris23

Avatar

Definitie van ongenuanceerd

Nou, de video`s zijn best bot en keihard zo nu en dan, dus in dat opzicht... Smiley face (maar tussen de regels door hoor je ook dattie het eigenlijk jammer en tragisch vind dat de prequels niet goed zijn en komt met voorbeelden hoe ze beter hadden kunnen zijn en hoe de OT zaken beter aanpakte ten opzichte van de prequels, en dat maakt het weer wel genuanceerd)

Master Of Films

Avatar

^
Nou in dat geval is iedereen het toch eens dat deze propagandafilmpjes nogal bot en keihard zijn. Klinkt alsof je tegen iemand de waarheid vertelt. Smiley face

Nature

Avatar

In de prequels is nog wel een bepaalde Star Wars sfeer die je in de sequels mist.

And...Action

Avatar

Ooit opgevangen dat George Lucas graag de beschikbare techniek tot het uiterste wilde gebruiken o.a. omdat Star Wars zich daarvoor leent. Dat was daarom vernieuwend en keek je ernaar uit. Hij probeerde in iedergeval iets neer te zetten wat nog niet eerder op die schaal was gedaan. Het plan van Palpatine dat voor het publiek stapje voor stapje ontvouwde waardoor je er lekker over kon speculeren hoe dat verder zou uitpakken en de doelgerichte manupilatie die daar achter zat wat als een overkoepelend verhaal in de prequels zat, dat maakte de prequels zo goed. Dat maakte het herkijken ook de moeite waard om elke stap na te volgen die je de eerste keer had gemist. Helaas deden de dialogen, vaak het gebrek aan emotie en modulatie in de stemmen bij de gesprekken tussen Anakin en padme afbreuk. Bij de originele trilogie had ikzelf nog niet het idee dat het voor kinderen was. Er zaten wel elementen in, maar niet zo geforceerd als met de prequels. In de originele was dat nog een onderdeel van het verhaal. In de prequels leek het voor mij also er achteraf extra "grappige" dingen zijn toegevoegd voor de kinderen.

Artificialis

Avatar

YouTuber Plinklett heeft 0 aanzien bij mij. Het zal mij een absolute rotzorg zijn wat hij met eenzijdige non-argumenten en knip- en plakwerk van de prequels heeft weten te maken. Dit is geen review, maar een roast. Schijnbaar is Plinklett één van de vele Star Wars fans die alleen tevreden is wanneer de films uit plastic, karton en poppen bestaan.

Verder vraag ik mij af waar de dwangneurose van prequel-haters vandaan komt om alleen van de originele trilogie te kunnen genieten wanneer dit gepaard gaat met het afbranden van de prequel-trilogie. Het zijn ook telkens dezelfde holle argumenten. Teveel CGI, bijpersonage Jar Jar en enkele dialogen met Hayden Christensen.

Het is duidelijk dat prequel-haters een compleet gebrek aan denkkracht hebben. Handelsconflicten, basale politieke intriges en snelle choreografische gevechten vragen schijnbaar al teveel breincapaciteit. De historische raakvlakken met gebeurtenissen die hebben geleid tot de Tweede Wereldoorlog worden door prequel-haters überhaupt niet herkent.

De Spaanse Burgeroorlog (Clone Wars), Hitler's dubbelrol in de Reichstagsbrand (Darth Sidious), de val van de Weimar Republic (Galactic Republic), de opkomst van Nazi Duitsland (The Empire), de holocaust (Order 66) en het falen van de League of Nations (Jedi Council) om dit alles te voorkomen zijn treffende overeenkomsten met de werkelijkheid.

adofmirosch

Avatar

Ben het helemaal eens met Arti Smiley face

Jkorpor030

Avatar

Ik vond ze persoonlijk heel erg goed. Daarentegen die laatste 3 films vond ik echt om te janken zo slecht. 9 vond ik zelfs zo magertjes dat ik 2x in de bios in slaap ben gevallen en thuis ook en het einde later pas heb gezien.

Chris23

Avatar

heeft zijn post gedelete.

Hulk

Avatar

Ik hou van de prequels

chefry1983

Avatar

Over kwaliteit valt natuurlijk te twisten maar met de prequels heb ik me uitstekend vermaakt. Deel 3 vond ik de beste van de drie. Alleen de overgang naar de dark side vond ik te mager en dat was erg jammer

Effie

Avatar

chefry1983 "Deel 3 vond ik de beste van de drie {prequels}."
He wat grappig, ik ook. Daar zit toch echt een duidelijk verschil tussen de zak tenenkrommende ellende die de Phantom Menace ons voorschotelde, en wat daarna kwam. Volgens mij heb ik het wel eens verteld, maar de laatste keer dat ik de Star Wars films weer van voor af aan heb gekeken, heb ik besloten dat het echt de allerlaatste keer was voor TPM, die komt mijn dvd-la niet meer in, het is genoeg geweest, maar vanaf Attack of the Clones vind ik het allemaal zeer vermakelijk (en dan stoppen na The Force Awakens, want daar haak ik af. Sorry, smaken verschillen. TROS en vooral TLJ vond ik echt waardeloos).

Arnold_FF7

Avatar

Meneer Johnson moet gewoon stoppen met praten over SW. Je film was niet goed genoeg en je zal nooit je trilogy mogen maken. Heb er gewoon vrede mee

Maac

Avatar

Artificialis "Schijnbaar is Plinklett één van de vele Star Wars fans die alleen tevreden is wanneer de films uit plastic, karton en poppen bestaan."
Maar dit is toch net zo eenzijdig belicht als waar je Plinklett van beschuldigd? Er zijn volgens mij hele goede argumenten om in sommige situaties weg te blijven van CGI (zonder hiermee te zeggen dat ik dat in dit geval vind).

Ik neem aan dat jij het verlaten van praktische effecten in Jurrasic World geen succesvolle zet vond. Of dat je zit te wachten op een Gremlins-film waarin de poppen vervangen zijn door CGI- varianten.

Ik omarm de komst van CGI en digitale progressie, maar dat wil niet zeggen dat het gebruik van poppen of animatronics soms niet charmanter, passender of effectiever kan zijn.

Buiten dat geloof ik niet dat het constante in twijfel trekken van elkaars intellect de twee kampen dichter bij elkaar gaat brengen, maar misschien is dit ook juist niet de bedoeling. Of je nou wel of niet genoten hebt van de prequels, denk ik dat het pas echt dom is als je reageert alsof je niet in de gaten hebt dat het gaat over een paar fantasiefilms, niets meer.

iwulff

Avatar

Ben ik de enige die de orginele films dan vrij matig vond. Iig niet de juweeltjes zoals zovelen zeggen. Dan vond ik de prequals kwalitatief gezien niet minder en soms gewoon beter. Nou ja het zal wel nostalgie zijn voor een deel en daar is niets mis mee.

NieuwsFilm

meest populair