Blu-ray review 'Onward' - Pixars doet het weer!

Met stemmen van Tom Holland en Chris Pratt een groot filmslachtoffer van corona.

Bram de Groot 12 juli 2020 08:29 in Blu-ray
Regie: Dan Scanlon | Cast (stemmen): Tom Holland (Ian Lightfoot), Chris Pratt (Barley Lightfoot), Julia Louis-Dreyfus (Laurel Lightfoot), Octavia Spencer (Manticore), e.a. | Speelduur: 102 minuten | Bioscooprelease: 04.03.2020 | FilmTotaal recensie: 4 sterren

Deze eerste van de twee originele Pixar-films in 2020 was misschien wel het grootste slachtoffer van de bioscopenlockdown. De sterk ontvangen animatiefilm draaide slechts een ruime week in de Noord-Amerikaanse bioscopenzalen (en daarbuiten). Disney greep de situatie aan Onward te gebruiken voor de promotiecampagne voor Disney+, overigens niet in Nederland.

In de States heeft de circa $175 miljoen kostende animatiefilm Onward zo'n $39,1 miljoen opgehaald tijdens het eerste weekend. Wereldwijd eindigde de score op zo'n $103 miljoen, al draait deze nu wel in heel wat zalen, ook in Nederland.

Bij de critici deed de animatiefilm van Dan Scanlon (Monsters University) het erg sterk, met 88% op Rotten Tomatoes. De gemiddelde beoordeling staat op 7.17/10. Het publiek op RT was nog meer tevreden: 95% (4.61/5).


Prachtige Pixar-fantasy

Onward vertelt het verhaal van de twee jonge elvenbroers Ian en Barley. De twee broers beginnen aan een bijzondere en avontuurlijke zoektocht om te ontdekken of er ergens in de wereld nog magie te vinden is om zo hun overleden vader voor 24 uur weer tot leven te wekken.

Blu-ray: Onward

Discs: 2 x Blu-ray | Release: juni 2020 | Beeld: 16 x 9 (2.39 : 1) | Geluid: o.a. Engels DTS-HD MA 7.1, Nederlands Dolby Digital 5.1 | Ondertitels: Nederlands | EAN: 8717418569419 | Met dank aan: The Walt Disney Company (Benelux) B.V.

De schijven van deze uitgave van Onward zitten vastgeklikt in een standaard blauwe Blu-ray keepcase. Op de voorkant de twee broers Ian en Barley. Op de achterop een overzicht van een redelijke reeks extra's. De leeftijd: 6 jaar.

Beeld & geluid

Uiteraard is het beeld van deze Blu-ray uitgave van Disney weer helemaal top! De kleuren zijn werkelijk fantastisch en de scherpte uitstekend. Dit zorgt voor het gebruikelijke optimale kijkgenot van een Pixar-film. En zo hoort dat ook. Het 2.39 : 1 beeldformaat zorgt voor een filmischer effect.

De Engelstalige geluidstrack is DTS-HD MA 7.1 en ook hier wordt niet teleurgesteld. De muziek van Mychael Danna en Jeff Danna is prachtig en deze komt helder en vol uit de speakers. De dialoog is ook prima te volgen.

De Nederlandse track bevat stemmen van onder meer Peter van Rooijen, Roben Mitchell van den Dungen Bille, Daniëlle Veneman, Joanne Telesford en Stan Limburg. En dat is toch anders dan die van Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus en Octavia Spencer.

Bonusmateriaal

Op de eerste schijf staat voornamelijk de complete animatiefilm. Daarnaast vind je er ook een track met audiocommentaar van regisseur Dan Scanlon en producent Kori Rae op terug. In de video Quest for Story vertelt Dan Scanlon meer over zijn band met de film. De regisseur en zijn broer verloren namelijk ook op vroege leeftijd hun vader. Ook is er Citizens of New Mushroomton waarin het dorpje en de inwoners in 10 minuten wordt bekeken.

Het andere bonusmateriaal van Onward staat op een losse schijf. Op deze schijf staan een aantal featurettes, zes verwijderde scènes met een introductie en enkele trailers en promo's. De vier featurettes starten met de mooie video Heart's Fire over de uitdagingen bij de animatiefilm. Daarna wordt er ingezoomd op de eindscène (Dragon High), de muziek (Wizard Rock) en het thema in de film (Fantasy is our Destiny).

Wat vind jij van Onward?

Was jij onder de indruk van Onward? En kijk jij uit naar het later dit jaar te verschijnen Soul? Laat het weten op de gebruikelijke plaats!

NieuwsFilm