Recensie

My Spy (2020)

Flauwe actiekomedie waarin een CIA-agent een negenjarig meisje leert spion te zijn.

door Tom van der Krieke om 23:37 in RECENSIES
My Spy poster
Regie: Peter Segal | Scenario: Erich Hoeber en Jon Hoeber | Cast: Dave Bautista (JJ), Chloe Coleman (Sophie), Kristen Schaal (Bobbi), Ken Jeong (David Kim), e.a. | Speelduur: 100 minuten | Jaar: 2020

Wat hebben Arnold Schwarzenegger, Hulk Hogan, Burt Reynolds, Vin Diesel, Ice Cube, Dwayne Johnson, Jackie Chan en John Cena met elkaar gemeen? Al deze acteurs, die eerder vooral in actiefilms te zien waren, speelden in films waarin een stoere man opeens op één of meerdere kinderen moet passen. Het eindresultaat van deze films is over het algemeen niet al te best. Nu is het de beurt aan Dave Bautista om zich te wagen aan deze uitgekauwde formule in My Spy. De uitkomst laat zich raden; een reeks flauwe grappen onderbroken door enkele momenten van actie en Dave Bautista die rare dansjes moet doen.

JJ heeft een belangrijke rol binnen de CIA, maar als hij een klus helemaal verkeerd laat aflopen krijgt hij nog één kans om zich te bewijzen. Hij moet samen met zijn nieuwe partner Bobbi de familie in de gaten houden van een gevaarlijke wapenhandelaar. De pientere en nieuwsgierige negenjarige Sophie komt er echter achter dat zij en haar moeder door de twee in de gaten worden gehouden. Ze belooft de geheimagenten niet te ontmaskeren in ruil voor lessen in spion worden.

De carrière van Dave Bautista wordt vaak vergeleken met die van Dwayne "The Rock" Johnson. Beide mannen waren professioneel worstelaar, voordat ze zich op het acteren stortten. In My Spy lijkt Bautista echter vooral de mimiek en expressie van een daadwerkelijke steen te hebben zonder ook maar een moment de charme van Dwayne Johnson te kunnen benaderen. Bautista kwam in Guardians of the Galaxy vaak nog erg geestig uit de hoek, maar daar is in deze film niets van terug te vinden. Vanwege Bautista zijn gebrek aan komische timing moet de humor in My Spy vooral uit grappige sidekicks, explosies en fysieke grappen komen.

Het plot van My Spy is inspiratieloos, maar de uitwerking hiervan is zo mogelijk nog slechter. Ondanks een groep getalenteerde komische acteurs, waaronder Kristen Schaal en Ken Jeong, leveren ze allen wanprestaties. Dit heeft deels te maken met het slechte scenario en mede omdat regisseur Peter Segal geen enkel moment de juiste toon weet te vinden voor deze film. Voor een kinderfilm lijkt My Spy op momenten bijvoorbeeld iets te gewelddadig, maar de humor is tegelijkertijd zelfs voor kinderen te kinderachtig. My Spy legt vooral een enorme creatieve armoede bloot. Het is de zoveelste film die dezelfde formule volgt om een actieheld naar een groter familiepubliek te brengen. Uit deze film blijkt geen moment dat er ook maar iets van liefde is ingestopt. Als er dan ook nog eens meerdere keren overduidelijke product placement voor een bekend chipsmerk voorbij komt, komt de echte intentie van de makers en studio's achter deze film naar voren; geld verdienen. Het eindproduct is echter zo'n ramp dat het de vraag is of dit doel uiteindelijk wel bereikt kan worden.

0 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.
acties