Nederlandse acteurs in Bosnische film over de val van Srebrenica

25 jaar na de treurige feiten, maakt men een film over de vooravond van deze genocide.

Het is één van de meest zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis; de val van Srebrenica. 25 jaar na dato wordt deze verschrikkelijke gebeurtenis verfilmd.

Hoewel Srebrenica door de Verenigde Naties tot veilige enclave was uitgeroepen, namen de Bosnisch-Servische troepen de stad in. Ook de compound van Dutchbat, waar vele moslims hun toevlucht hadden gezocht, werden onder de voet gelopen.

Met hulp van Dutchbat werden jongens en mannen gescheiden van vrouwen en kinderen. Volgens de vijand om ze te evacueren, maar uiteindelijk werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens vermoord. Deze slachting wordt gezien als de ergste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Geen bescherming
De film Quo Vadis Aida (Waar gaat Aida heen?) draait om de voormalige lerares Aida, die als tolk werkt voor de Nederlandse VN-soldaten. Samen met haar echtgenoot en twee volwassen zoons zoekt ze onderdak in hun basis.

Maar dan breekt de chaos uit. Als blijkt dat de soldaten geen bescherming kunnen bieden, zal Aida moeten besluiten hoe ver ze wil gaan om haar familie veilig te redden.

Karremans
De Bosnische film krijgt een authentiek Nederlands tintje. De soldaten van het Dutchbat team worden volgens producent N279 Entertainment namelijk gespeeld door onder andere Raymond Thiry en Teun Luijkx. De Vlaamse acteur Johan Heldenbergh speelt de Nederlandse luitenant-kolonel Thom Karremans.

De titelrol wordt gespeeld door de Servische actrice Jasna Đuričić. Boris Isakovic speelt generaal Ratko Mladic, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de slachtpartij.

NieuwsFilm

meest populair