Algemeen

Nederlandse acteurs in Bosnische film over de val van Srebrenica

25 jaar na de treurige feiten, maakt men een film over de vooravond van deze genocide.

door Timothy van Damme om 11:18 in Algemeen
Het is één van de meest zwarte bladzijden uit de Nederlandse geschiedenis; de val van Srebrenica. 25 jaar na dato wordt deze verschrikkelijke gebeurtenis verfilmd.

Hoewel Srebrenica door de Verenigde Naties tot veilige enclave was uitgeroepen, namen de Bosnisch-Servische troepen de stad in. Ook de compound van Dutchbat, waar vele moslims hun toevlucht hadden gezocht, werden onder de voet gelopen.

Met hulp van Dutchbat werden jongens en mannen gescheiden van vrouwen en kinderen. Volgens de vijand om ze te evacueren, maar uiteindelijk werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens vermoord. Deze slachting wordt gezien als de ergste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Geen bescherming
De film Quo Vadis Aida (Waar gaat Aida heen?) draait om de voormalige lerares Aida, die als tolk werkt voor de Nederlandse VN-soldaten. Samen met haar echtgenoot en twee volwassen zoons zoekt ze onderdak in hun basis.

Maar dan breekt de chaos uit. Als blijkt dat de soldaten geen bescherming kunnen bieden, zal Aida moeten besluiten hoe ver ze wil gaan om haar familie veilig te redden.

Karremans
De Bosnische film krijgt een authentiek Nederlands tintje. De soldaten van het Dutchbat team worden volgens producent N279 Entertainment namelijk gespeeld door onder andere Raymond Thiry en Teun Luijkx. De Vlaamse acteur Johan Heldenbergh speelt de Nederlandse luitenant-kolonel Thom Karremans.

De titelrol wordt gespeeld door de Servische actrice Jasna Đuričić. Boris Isakovic speelt generaal Ratko Mladic, de man die verantwoordelijk wordt gehouden voor de slachtpartij.

13 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

GreenHornet

Avatar

Waar waren de Amerikanen?

Wilmar

Avatar

Amerikanen? Welke Amerikanen?

GizMogwai

Avatar

De mensheid heeft helaas niets geleerd van de gruwelijkheden van de 2e wereldoorlog.

Chrischzz

Avatar

Amerikanen? Zat er olie in de grond dan?

Nee, die komen alleen als er financieel wat mee verdiend kan worden.. Europa in ww2 wilden ze in eerste instantie toch ook niet helpen?

Gigan72

Avatar

@greenhornet
Als de usa er geen geld aan kan verdienen dan zijn ze er niet.

23VDV23

Avatar

Wil niet te veel nitpicken, want ik vind het goed dat hier een film over wordt gemaakt. Maar waarom een Vlaming als Karremans en geen Nederlander?

Rich Art

Avatar

@23VDV23: Hij zal vast een goede auditie hebben gedaan en wellicht kan hij zonder Belgisch accent acteren. Zijn meer voorbeelden van.

Maac

Avatar

23VDV23 "Hij zal vast een goede auditie hebben gedaan en wellicht kan hij zonder Belgisch accent acteren. Zijn meer voorbeelden van."
Zoals ook niet elke James Bond vertolkt werd door een Brit.

Dit gebeurt aan de lopende band, en terecht.
Er zijn teveel identiteitseigenschappen waarover je zou moeten beschikken als dit een criterium zou zijn. Uit hetzelfde land komen is dan echt een compleet irrelevante factor.

23VDV23

Avatar

^^Ik weet nog dat Belgische vrienden van mij Frank Lammers in Rundskop enorm storend vonden. Een Nederlander die een Belg speelde. Sterker nog, Belgisch Limburgs moest spreken, terwijl hij het Nederlands Limburgs niet eens machtig was. Klonk voor geen meter. Bart Slegers als Belg in Gluckauf was eigenlijk andersom hetzelfde verhaal. Minder storend, maar nog steeds betreft accent hinderlijk. Hoop dat dit wel werkt. Maar het zou zonde zijn als dat dan in de weg zit. Interessant onderwerp, dan mag zo'n Karremans toch op- en top worden neergezet.

Maac

Avatar

^Als je de taal niet machtig bent, ben je natuurlijk niet de beste keuze voor de rol.

Master Of Films

Avatar

^tenzij je Anuld Schwanzeneggert heet.
It's not a toomah! Get to the choppa!


Maac

Avatar

^Juist, alleen dan!

Pepej

Avatar

Vreemd pratend over undercover en dat niemand het dan ook heeft over Raymond Thiry, ook altijd goed en geloofwaardig, zelfs in nieuwe buren, maar vooral ook in bloed zweet en tranen, en bovengenoemde undercover
Over Frank Lammers..
Storend of niet, voor mij viel dat mee, ik kom uit midden Nederland, ik hoor dat toch niet, ik vond hem mooi acteren
Haha die scène bij het PSV stadion

NieuwsFilm

meest populair