Algemeen

Oprah Winfrey draagt BLM-steentje bij met slavernij-film 'The 1619 Project'

Gebaseerd op een met een Pulitzerprijs bekroond onderzoek naar racisme in de Verenigde Staten.

door Jan-Peter Rook om 12:52 in Algemeen
In navolging van de Black Lives Matter-beweging en de wereldwijde demonstraties die het politieke landschap momenteel opschudden, gaat Oprah Winfrey samen met journaliste en Pulitzerprijs-winnares Nikole Hannah-Jones aan de slag met o.a. een verfilming van The 1619 Project, een belangrijk onderzoek naar racisme in de Verenigde Staten.

In 2019 werkte journaliste Hannah-Jones aan een project voor The New York Times Magazine genaamd The 1619 Project, waarin nieuw licht werd geschenen op de nalatenschap van de slavernij in de States. Het artikel werd op dat moment gemaakt omdat het vierhonderd jaar geleden was dat de eerste Amerikanen in Virginia aankwamen.

Pulitzerprijs
Met hulp van tientallen journalisten en schrijvers, die meewerkten aan verwante artikelen, interviews, essays, gedichten en korte fictieverhalen, maakte The 1619 Project veel indruk en mocht Hannah-Jones dit jaar een Pulitzerprijs in ontvangst nemen.

Lionsgate heeft aangekondigd dat het samen met The New York Times en Winfrey gaat werken aan films, tv-series, documentaires en andere verwerkingen van Hannah-Jones' werk. Hiermee wil de studio laten zien hoe slavernij zoals het vroeger bestond in de VS, nog steeds invloed heeft op alle hedendaagse aspecten in het land.

31 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Maac

Avatar

Pas.

Monojaxx

Avatar

Als de slavernij er nooit was geweest had miss Winfrey nu in een hutje gezeten op de savanne.
Nou weten we het wel met dat BLM gedoe. Ik heb mijn zwarte pieten pak al te koop gezet op marktplaats.

PRIME

Avatar

^
Wat ben jij voor gekkie?

Hiss

Avatar

Het jaar 1619. Ik zal het nooit vergeten. Het is het jaar dat Johan van Oldenbarnevelt door de Nederlandse staat is verraden. Ik zit nog steeds op excuses te wachten.

Sunspot

Avatar

DAt met slavernij moet eens een keer klaar zijn.

En dat doen alsof alleen Westerlingen aan slavenhandel deden, heel de wereld deed het zowat.

PRIME

Avatar

^
Zullen we dat dan ook van andere, veel meer uitgelichte, gebeurtenissen uit het verleden zeggen?

Monojaxx

Avatar

@PRIME

Your'e stuck in the Matrix

Maac

Avatar

PRIME "Zullen we dat dan ook van andere, veel meer uitgelichte, gebeurtenissen uit het verleden zeggen?"
Graag!

PRIME

Avatar

@Monojaxx

Ik zou zelf nog maar een keer aan je eigen plug voelen Smiley face

Artificialis

Avatar

Net als andere Amerikanen zijn zwarte Amerikanen zo self-centered dat ze denken dat hun geschiedenis het middelpunt van de wereld is geweest.

Ter info: de term slaaf is afkomstig van Slaven, de Slavische bevolking uit Europa. Blanke personen die in massa's naar het Midden-Oosten werden vervoerd. Door de eeuwen heen een veel grotere groep dan het aantal Afrikanen dat naar de westerse wereld werd gebracht. Misschien kan Oprah die geschiedenis ook meteen als filmproject meepakken.

Sunspot

Avatar

@Prime

Niet dat we het vergeten, want was fout, is geschiedenis.

Tijd om verder te gaan, niemand van die tijd leeft ook, is alleen maar gezeur van nazaten die totaal niks ervan hebben meegekregen.

Of wil je zeggen dat er nu nog steeds zwarte slaven worden verhandeld.

Dat blijven hangen schiet niks op, mensen gaan zich er ook alleen aan irriteren.

Trouwens zijn het ook weer de blanken geweest vooral, het Noorden van Amerika die de slaven hebben bevrijd, hoor je totaal niks over in de media,want alle blanken zijn slecht natuurlijk pffff.

Ik ben helemaal voor gelijke kansen, diversiteit, maar dan moeten mensen zelf ook iets ervoor doen, integreren, niet zo lopen zeuren en eisen, de welbekende racismekaart etc.

Dat mensen dat zelf niet inzien, werkt niet zo! Smiley face

Master Of Films

Avatar

Sunspot "En dat doen alsof alleen Westerlingen aan slavenhandel deden, heel de wereld deed het zowat."

Moest mij denken aan een Trouw artikel "Wat wisten de 12.521.337 ingescheepte slaven zelf?" geschreven door historicus Piet Emmer.
Alvast een sneak preview.

De handel in Afrikaanse slaven door Europese slavenhandelaren werd mede mogelijk gemaakt doordat de interne slavernij op het Afrikaanse continent wijdverbreid was. Tot 1650 werden de meeste Afrikaanse slaven verkocht aan Afrikanen die zich met de productie en de handel in goud bezighielden, en aan Arabische slavenhandelaren die de (veelal vrouwelijke) slaven naar het Midden-Oosten brachten. Zelfs de ruim 12 miljoen slaven, die tussen 1600 en 1880 met westerse schepen uit Afrika werden weggehaald, maakten waarschijnlijk nog niet de helft uit van het aantal slaven dat in diezelfde periode binnen Afrika werd verhandeld en via de Arabische slavenhandel het continent verliet.

Monojaxx

Avatar

@PRIME

Primepie toch, zorg eerst dat je de ware feiten kent, zoals mijn mede FT-ers hierboven al hebben beschreven, en loop niet zo mee met de massa.

STYD

Avatar

In een hutje, iedereen deed aan slavernij, moet eens klaar zijn, moeten mensen zelf ook iets ervoor doen, integreren, niet zo lopen zeuren en eisen, de welbekende racismekaart etc.

Man man man, wat hoop ik zo dat de nieuwe generatie niet zo bekrompen is. Soms vraag ik mij echt af of mensen wel door hebben wat ze typen. De welbekende racisme kaart, dat is echt a new low. Net alsof mensen het fijn vinden om racisme aan te halen?? Jullie snappen het echt niet, ik hoop maar dat jullie gewoon trollen van 15 jaar zijn en niet volwassenen met kinderen. Heb medelijden met de kinderen dan.

Iedereen deed het dus dan is het niet zo erg, really really???

Judge

Avatar

bla bla bla... Direct to video rommel.

Maac

Avatar

STYD heeft het weer eens voor elkaar gekregen om geen eigen argument te formuleren en dat van anderen samen te vatten tot iets dat niemand gezegd heeft.

Hoop dat mijn kinderen andere talenten hebben.

Monojaxx

Avatar

@STYD

All lives Matter! In de slachtofferrol zitten is ook een vak. Het is geweest, voorbij! Doorgaan met nu. En met je poten af blijven van de waarden en tradities van het land dat jou zoveel mogelijkheden en vrijheid biedt, anders weer terug naar dat hutje op de savanne. Kijken of het daar zo veel beter is.

Draven

Avatar

Hahaha je zal maar een recensent zijn die deze zooi moet gaan beoordelen zonder ook nog de zwarte gemeenschap op je dak te krijgen of de linkse gekkies.

Master Of Films

Avatar

STYD "Iedereen deed het dus dan is het niet zo erg, really really???"
Slaven initiëren, houden en verhandelen is in menig beschaving gewoon een norm geweest. Van Babyloniërs, oude Chinese beschavingen, Grieken, Romeinen, Franken en Friezen onderling, Ottomanen, Kelten, Ghanese koninkrijken, etc. En racisme idem dito. Alhoewel slavernij en racisme los van elkaar staande zaken zijn, zou het racistisch neerkijken op het product slaven drijven gewetens technisch gezien wellicht makkelijker hebben gemaakt.

Draven "ook nog de zwarte gemeenschap op je dak te krijgen of de linkse gekkies."
Deze zullen vast ook nog missende kennis van zaken hebben....en geen ruggengraat.

STYD

Avatar

Whahah alle lives matter, ben je er zo een. Als ik dat had geweten had ik niet eens gereageerd. Weet je wel waar BLM vandaan komt? Je kan pas van ALM praten als elke kleur, ras, huidskleur op hetzelfde niveau zit.

Of lees jij ook dagelijks dat er in Amerika blanke burgers door de politie vermoord worden, misschien dat ik iets gemist heb.

Ik las zelfs dat the dark side van het hele VOC gebeuren uit de geschiedenisboeken is gehaald. Ik zou zeggen lees ook de nare kant van de VOC en misschien dat je het een beetje kan begrijpen. En onzin van ja dat was vroeger gaat ook nergens over. Want we leven in een land die daar nog steeds van profiteert.

Maac

Avatar

STYD "Of lees jij ook dagelijks dat er in Amerika blanke burgers door de politie vermoord worden, misschien dat ik iets gemist heb."
Je hebt inderdaad iets gemist. Misschien goed om je eens in te lezen in de cijfers, in plaats van wat de media je aanbieden.
Er sterven nog steeds jaarlijks meer blanken door politiegeweld dan zwarten. Dat is de reden waarom mensen The Matrix aanhalen; jullie hebben een gekleurd informatiedieet.

Draven

Avatar

^ Ook niet vergeten dat als er zwarte doodgeschoten worden is het 80% van de tijd door een zwarte agent. Cijfers die allemaal te vinden zijn. Alleen de BLM'ers idioten en linkse gekkies hebben dit niet door want die willen niet geconfronteerd worden met realistische cijfers.

Hiss

Avatar

^ Hoewel ik het grotendeels eens ben met de mensen die de woorden van STYD weerleggen, hoeven er ook weer geen FvD rekenmethoden toegepast te worden. Natuurlijk worden er in de USA meer witten dan zwarten doodgeschoten. Dat komt omdat ruwweg 60% als blanke geldt en nog geen 14% als Afro American. Maar er worden wel onevenredig meer zwarten om het leven gebracht door de politie in de USA. En dat is wel iets waar mensen zich terecht druk over maken. Maar laten ze dat dan vooral in de USA doen. En mensen moeten niet gaan doen alsof er in Nederland Rodney King-achtige gebeurtenissen plaatsvinden. Etnisch profileren is verwerpelijk, maar wel van een totaal andere orde als waar mensen in de VS voor de straten op gaan.

Maac

Avatar

Hiss "Natuurlijk worden er in de USA meer witten dan zwarten doodgeschoten. Dat komt omdat ruwweg 60% als blanke geldt en nog geen 14% als Afro American. Maar er worden wel onevenredig meer zwarten om het leven gebracht door de politie in de USA."
Een bekende fout, maar dat is niet hoe je statistieken moet lezen. Voor een eerlijk beeld kijk je niet naar de verhouding tussen blanke en zwarte inwoners, maar naar de verhouding tussen blanke en zwarte mensen die in aanraking komen met de politie.

Maac

Avatar

@Draven
Wat jammer is, want je zou denken dat de meeste mensen juist liever zo min mogelijk onwaarheden geloven.

Hiss

Avatar

@Maac Ok, ik bijt. Want dit wil ik wel begrijpen. Heb je het dan over mensen die in aanraking komen met de politie in de VS in het algemeen of heb je het dan over confrontaties met dodelijke afloop voor de burger?

Maac

Avatar

^Ik heb het over iedereen die in aanraking komt met de politie in Amerika. Vanuit daar kijk je naar de cijfers dodelijke slachtoffers door politiegeweld.

Dan nog vind ik persoonlijk dat er nog veel meer vragen gesteld moeten worden. Hoeveel van de dodelijke slachtoffers waren gewapend? Hoeveel verzetten zich tijdens arrestatie? Hoeveel waren van het padje af door drugs oid?

Volgens mij heb je daarna nog steeds niet genoeg. Stel nou dat zwarte Amerikanen zich vaker verzetten tijdens arrestaties dan blanken, zou je terecht kunnen stellen dat zij daardoor een verhoogd risico lopen op een dodelijke afloop van arrestaties. Aan de andere kant is de kans dat je je verzet misschien groter wanneer je onschuldig bent, en ligt daar dus weer een probleem.

Het punt is dat het verschil in aantal slachtoffers door politiegeweld tussen zwart en blank niet genoeg is om te concluderen dat er sprake is van racisme. Het is bovendien een statistiek dat niet representatief is (omdat men dus vaak de hele bevolking meeneemt) en veel te weinig zegt over de individuele situaties.

Sunspot

Avatar

@MOF

Dank.

@STYD

Misschien even verdiepen, want lijkt alsof je, of het niet weet, of dat je wegkijkt.

Typisch

Draven

Avatar

Maac "Wat jammer is, want je zou denken dat de meeste mensen juist liever zo min mogelijk onwaarheden geloven. "


Helaas. Veel mensen gaan op buikgevoel en controleren niets. Als het op facebook heeft gestaan moet het waar zijn.

NieuwsFilm

meest populair