5 films waarin een allesvernietigende storm centraal staat

Wind, regen en bliksem zorgen ook in films voor de nodige overlast.


In Force of Nature speelt niet alleen Mel Gibson een hoofdrol, maar is een allesvernietigende storm minstens zo belangrijk. En dat is zeker niet de eerste keer. Daarom verzamelden wij 5 films waarin een fictieve storm centraal staat.




Bekijk de afbeelding
Sharknado
Een tornado vol bloeddorstige haaien. Wie zoiets verzint als basis voor een film is gestoord ofwel geniaal. En gezien het feit dat er op Sharknado nog vijf sequels volgden, moeten we constateren dat het laatste meer waarschijnlijk lijkt.

Voorzien van goedkope digitale effecten, karikaturale personages en de nodige bloedige slachtpartijen werd de reeks geliefd bij een grote groep enthousiaste fans. De films nemen zichzelf niet al te serieus (in het slot gaat men zelfs tijdreizen), wat de ervaring alleen maar ten goede komt.

Een enorme orkaan dreigt Los Angeles op zijn kop te zetten. Deze heeft namelijk duizenden haaien opgeslokt uit de oceaan, die nu door de hele stad gedropt worden. Maar gelukkig is daar de voormalige surfer Fin, die in een zoektocht naar zijn vrouw en dochter de beesten het hoofd biedt.




Bekijk de afbeelding
Noah
Er zijn weinig stormen zo groot als de zondvloed in de bijbelse vertelling van Noah. Het werd misschien wel de meest toegankelijke film van regisseur Darren Aronofsky.

In deze avonturenfilm krijgt de titelheld een boodschap van God zelf: bouw een enorme ark. De mensheid is niet meer te redden, dus een enorme storm zal hen vernietigen. Alleen dieren zijn nog het redden waard.

Noah volgt het bevel zonder tegenspraak op. Hij krijgt te maken met diverse tegenslagen, maar als de zondvloed daar is, weet hij de dieren en zijn gezin te redden.




Bekijk de afbeelding
The Day After Tomorrow
Een storm die een hele wereld in de greep houdt, laat dat maar over aan de verwoestende filmmaker Roland Emmerich. Waar hij eerder het Witte Huis en daarna Manhattan vernietigde, wilde hij voor The Day After Tomorrow groter denken .

In de nabije toekomst heeft de mensheid het milieu definitief verprutst. Wat begint met dagenlange regenbuien, lijkt te gaan ontaarden in een nieuwe IJstijd. Om over ongezien grote tsunami's nog maar te zwijgen.

Tijdens de chaos die ontstaat, moet klimatoloog Jack Hall de storm trotseren om zijn zoon te redden. Die zit door de situatie vast in New York, waar het steeds kouder wordt. Kunnen zij op tijd ontkomen?




Bekijk de afbeelding
Twister
Onze eigen Jan de Bont maakte met Twister de moderne blauwdruk voor ecologische rampenfilms. Het werd een geliefde film met een iconische status. Wie kent bijvoorbeeld niet de scène met de vliegende koe?

De relatie van tornadojagers Bill en Jo Harding staat op springen. De enige passie die ze nog delen is het onderzoek naar deze stormen.

Samen met een team wetenschappers jagen ze op een ultieme, verwoestende tornado. Hun doel is om geavanceerde meetapparatuur in het hart te krijgen. Op die manier hopen ze tornado's in de toekomst beter te kunnen voorspellen.




Bekijk de afbeelding
The Hateful Eight
Bij films over noodweer denk je misschien niet gelijk aan Quentin Tarantino, maar je kunt het belang van de sneeuwstorm in zijn western The Hateful Eight niet ontkennen. Hoewel alles om de mensen binnen draait, is de dreiging van het weer buiten constant voelbaar.

Terwijl buiten een sneeuwstorm raast, raken 8 vreemdelingen verzeild in een afgelegen hut. Een premiejager moet moordenares Daisy Domergue naar haar executie brengen. Alles lijkt er op te wijzen dat haar bende een ontsnapping wil organiseren.

Wie kan de premiejager vertrouwen? De oude majoor of de zuidelijke sheriff? De beul, de cowboy, of de generaal van de Confederatie? Of toch de Mexicaanse hulp van het onderkomen? Terwijl de lijken zich opstapelen blijkt dat er misschien wel helemaal niemand te vertrouwen is.

NieuwsFilm

meest populair