The Day After Tomorrow (2004)

The End of the World was just the Beginning

Voldoet volledig aan de regels die Emmerich zelf heeft helpen definiëren: slap verhaal, spectaculaire special effects.
play

5,8 details

  • 124 Min
  • Actie
  • Avontuur
  • Sci-Fi
  • Thriller
  • Verenigde Staten
124 Min Verenigde Staten

Weerdeskundige Jack Hall waarschuwt met weinig succes voor de invloed die de opwarming van de aardbol zal hebben op het klimaat. Wanneer het noordelijk halfrond van de planeet daadwerkelijk het slachtoffer wordt van tornado's, overstromingen en gigantisch lage temperaturen wordt hij eindelijk serieus genomen. Terwijl het zuiden van Amerika in aller ijl wordt geëvacueerd, wordt de noorderlingen geadviseerd binnen te blijven, en op het beste te hopen. Hall besluit naar het noorden af te reizen om hier zijn zoon te vinden, die samen met enkele medestudenten gestrand is in een bibliotheek.

Regie
Roland Emmerich
Cast
Jake Gyllenhaal, Dennis Quaid, Ian Holm, Emmy Rossum, Sela Ward, Kenneth Welsh, Jay O. Sanders, Dash Mihok, Sasha Roiz, Tamlyn Tomita, Austin Nichols, Carl Alacchi, Arjay Smith, Michel 'Gish' Abou-Samah, Nassim Sharara.
Budget
$ 125.000.000
Opbrengst
$ 544.272.402
Release
24.05.2004

Filmtotaal Recensie

Regie: Roland Emmerich | Cast: Dennis Quaid (Jack Hall), Jake Gyllenhaal (Sam Hall), Ian Holm (Terry Rapson), Sela Ward (Lucy Hall) e.a.

”Where will you be?” vraagt de poster van Roland Emmerichs nieuwe rampenfilm ons. The Day After Tomorrow is (zoals alle blockbusters dat tegenwoordig moeten zijn) een event movie, een gebeurtenis die wereldwijd vrijwel gelijktijdig van start gaat. Daar moet je bij zijn, en anders heb je wat uit te leggen – zo mag je deze tagline wel interpreteren. Maar zo werkt dat niet natuurlijk. De echte vraag blijft: waarom zouden wij onze zuurverdiende centjes neertellen om deze film in de bioscoop te gaan bekijken? En bij een rampenfilm is het antwoord eenvoudig: om de special effects. Iedereen die ook maar met een half oog naar films als Deep Impact of Armageddon heeft gekeken, weet dat er in dit genre zo goed als nooit wordt afgeweken van stramienen, stereotiepen, en cliché’s. The Day After Tomorrow is geen uitzondering op deze regel, niks aan de hand dus. De special effects zijn een ander verhaal: veelal dik in orde, soms hinderlijk ondermaats, maar in ieder geval spectaculair genoeg om je de eerste helft van de film wakker te houden.

Dennis Quaid speelt paleoklimatoloog Jack Hall, die als eerste ter wereld door heeft dat de bizarre weersomstandigheden die ineens overal opduiken wel eens een nieuwe IJstijd zouden kunnen inluiden. Sneeuw in zomers Delhi, vuistdikke hagelstenen die Tokio perforeren – het komt allemaal doordat enorme stukken afgebrokkeld poolijs de Golfstroom hebben verstoord, en dat kan in no time tot een globale klimaatsverandering leiden. Jack weet het, zijn Britse collega Terry Rapson weet het, maar traditiegetrouw zijn het de machthebbers die van geen doemscenario willen weten… hebben ze Jaws dan niet gezien?

videotrailers & clips

alle artikelen (18)

The Day After Tomorrow Nieuwsberichten

Laatste reacties

Glennekeeeee

"...Een van de minste rampenfilms vind ik 5/10..."

SeanDeNiro

"...Een leuke vermakelijke film met natuurlijk wat sterke staaltjes maar dat mag de pret, en effecten, n......"

JamesBond

"...Ik heb gisteren een groot deel van de film gezien, en een stuk opgenomen... Het einde laat je alleen......"

The Day After Tomorrow

acties