Recensie

The Day After Tomorrow (2004)

Voldoet volledig aan de regels die Emmerich zelf heeft helpen definiëren: slap verhaal, spectaculaire special effects.

Beste filmliefhebber,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt. Dit vinden wij jammer, want FILMTOTAAL is dankzij onze advertenties gratis toegankelijk. Graag willen we je vragen een uitzondering te maken voor FILMTOTAAL. Hoe je dat moet doen lees je hier.

M.v.g FT

door Kenji Stamet om 15:32 in RECENSIES
The Day After Tomorrow poster
Regie: Roland Emmerich | Cast: Dennis Quaid (Jack Hall), Jake Gyllenhaal (Sam Hall), Ian Holm (Terry Rapson), Sela Ward (Lucy Hall) e.a.

”Where will you be?” vraagt de poster van Roland Emmerichs nieuwe rampenfilm ons. The Day After Tomorrow is (zoals alle blockbusters dat tegenwoordig moeten zijn) een event movie, een gebeurtenis die wereldwijd vrijwel gelijktijdig van start gaat. Daar moet je bij zijn, en anders heb je wat uit te leggen – zo mag je deze tagline wel interpreteren. Maar zo werkt dat niet natuurlijk. De echte vraag blijft: waarom zouden wij onze zuurverdiende centjes neertellen om deze film in de bioscoop te gaan bekijken? En bij een rampenfilm is het antwoord eenvoudig: om de special effects. Iedereen die ook maar met een half oog naar films als Deep Impact of Armageddon heeft gekeken, weet dat er in dit genre zo goed als nooit wordt afgeweken van stramienen, stereotiepen, en cliché’s. The Day After Tomorrow is geen uitzondering op deze regel, niks aan de hand dus. De special effects zijn een ander verhaal: veelal dik in orde, soms hinderlijk ondermaats, maar in ieder geval spectaculair genoeg om je de eerste helft van de film wakker te houden.

Dennis Quaid speelt paleoklimatoloog Jack Hall, die als eerste ter wereld door heeft dat de bizarre weersomstandigheden die ineens overal opduiken wel eens een nieuwe IJstijd zouden kunnen inluiden. Sneeuw in zomers Delhi, vuistdikke hagelstenen die Tokio perforeren – het komt allemaal doordat enorme stukken afgebrokkeld poolijs de Golfstroom hebben verstoord, en dat kan in no time tot een globale klimaatsverandering leiden. Jack weet het, zijn Britse collega Terry Rapson weet het, maar traditiegetrouw zijn het de machthebbers die van geen doemscenario willen weten… hebben ze Jaws dan niet gezien?
Enfin, de rampen voltrekken zich nog veel sneller dan zelfs Jack had voorzien. Terwijl L.A. uit elkaar wordt getrokken door een legertje tornado’s, maakt een gigantische vloedgolf amok in Manhattan… en laat Jacks zoon Sam nou net naar New York zijn afgereisd! De genadeklap wordt uitgedeeld door drie enorme cyclonische superstormen die het hele noordelijke halfrond bedekken en dat op werkelijk spectaculaire wijze veranderen in een dodelijke ijsvlakte.

Daarna is het de beurt aan verschillende Rizla-dunne verhaallijntjes om uitgesponnen te worden, waarmee de film een stuk oninteressanter wordt. Natuurlijk onderneemt Jack een hachelijke voettocht naar Sam, die met een klein groepje overlevenden vastzit in New York, al is het onduidelijk hoe hij daar van nut kan zijn. Ook Jacks vrouw en Sam zelf wagen hun leven voor hun medemens, die laatste in een scène op een Russisch vrachtschip, waarbij Emmerich zijn hand overspeelt met een jammerlijk mislukte én overbodige CGI-gimmick.
Het is jammer dat The Day After Tomorrow het meeste van zijn special effects-kruit zo vroeg verschiet, want het ‘menselijke aspect’ van het verhaal biedt simpelweg niet genoeg emotie of verrassingen. In geen enkel geval is de dood of het overleven van de verschillende personages onverwacht, en een gevoel van echte chaos blijft uit.

Roland Emmerich (die ook het script schreef) probeert nog een in ironie verpakte boodschap af te leveren, met een scène waarin horden wanhopige Amerikanen illegaal de grens naar Mexico oversteken, en een toespraak van de Amerikaanse president waarin hij nederig de ‘zogenaamde Derde Wereldlanden’ bedankt voor hun humanitaire hulp. Applaus hoor, maar waarom klampt die ene bibliothecaris zich dan zo angstvallig vast aan zijn Gutenberg-bijbel, overtuigd als hij is van de ‘ondergang van de Westerse beschaving’? Alsof ze op het zuidelijk halfrond geen boeken hebben.

28 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

leraar wiskunde

Avatar

'The Day after Tomorrow' bevat alle elementen van een zomerblockbuster : een heel simpel en oppervlakkig plot doorweven met enkele typische liefdes- en familiemomenten, ééndimensionale karakters, maar vooral prachtige en indrukwekkende special effects : Los Angeles wordt van de kaart geveegd door een serie tornados, heel Noord-Amerika wordt geteisterd door overstromingen of sneeuwstormen en een immens Russisch vrachtschip vaart door de straten van New York tot net voor de bibliotheek. Om al deze effects te bekostigen heeft men bezuinigd op de loonkosten van de acteurs. Mel Gibson viel veel te duur uit en werd vervangen door Dennis Quaid, aangevuld met aankomende sterren zoals Jake Gyllenhaal en Emmy Rossum. Deze betaalbare namen brengen er het uiteindelijk even goed vanaf als een echte sterrencast.

Dennis Quaid, die eindelijk al zijn verslavingen en persoonlijke problemen te boven is gekomen, zet een degelijke prestatie neer waardoor hij waarschijnlijk wel terug in Hollywood aan de bak zal komen. Oude rot Ian Holm heeft slechts een kleine rol als de Engelse professor Terry Rapson, maar doet dit zoals steeds voortreffelijk. En Jake Gyllenhaal tenslotte bewijst opnieuw dat hem een grote toekomst te wachten staat. Met Sam Hall vertolkt hij dan ook het enige karakter in 'The Day after Tomorrow' dat een beetje diepgang heeft en zonder overdrijven verkent hij een beperkt spectrum aan emoties. Wat vooral bijzonder is aan 'The Day after Tomorrow' is de groene en politieke boodschappen die we maar zelden in een blockbuster terugvinden. Het Kyotobeleid van Bush wordt aan de kaak gesteld en ook de omgekeerde vluchtelingenstroom van Zuid-Amerika naar Mexico is een keer iets anders. Uiteindelijk moet dit alles wel onderdoen voor 2 uur vol special effects en entertainment. Net wat we zoeken in een blockbuster dus!

Domenica

Avatar

Mja, film over het einde van de wereld. die zijn gewoon leuk. maar ik hoop toch op een overname door extraterrestrials.. dan valt er nog wat te verdedigen. dit was een overname. met als overblijfsel fossielen. :O :O :O :Z

maar toch. die hagelstenen enzo. en dat water. wel cool.

Freesheaf

Avatar

Ik vond et net een weerbericht waar geen einde aankwam.
Maar dan zonder Paulisma en dat vond ik dan wel tof.

Sangroid

Avatar

Heb ik er nog een paar....

geen ademwolkjes als mensen buiten zijn
De stroom is uitgevallen in heel NewYork, maar de mobieltjes doen het wel?!?!
als je bij zulke extreme koude een stuk metaal beetpakt met blote handen....

Deze zaken vielen mij op. Maar, ik vond het voor het genre een leuk tijdverdrijf om er naar te kijken. Geen spijt van mijn EUR 8,75.

BlauweBanaan

Avatar

Ik denk dat we die punten nog wel tegenkomen bij MovieMistakes ! :E

WizardOfOss

Avatar

Vanavond deze film gezien, stukken beter dan ik in eerste instantie had verwacht. Het verhaal stelt niet uiteraard niet veel voor, maar kent geen echte saaie gedeeltes, zoals wel het geval was bij het gehele middelste gedeelte van Independence Day. Ook de cast doet zijn werk voor dit type film heel behoorlijk. Maar waar het uiteindelijk natuurlijk om draait zijn de mooie plaatjes, en daar mankeert het gelukkig dan ook nauwelijks iets aan. Al met al misschien weinig diepgang, maar uitstekend entertainment.

Wel een paar vreemde zaken:
Het schip vaart over 5th Avenue, deze begint midden in Greenwich Village bij het Washington Square Park, en eindigt in het noorden bij de Harlem River. Aangezien het schip te groot is voor de Harlem River blijft de enige mogelijkheid over dat ze eerst door de straten naar het WS Park gevaren zijn en hier een scherpe haakse bocht gemaakt hebben...
Jack Hall loopt, als hij bij NYC komt, eerst langs het Statue of Liberty, om vervolgens vanaf de (bevroren) East River aan land te gaan. Dit betekend dat ze om half Manhattan heen gelopen zijn, oftewel een kilometer of 15 om...
De groep die de Public Library verlaat zien we later terug in Brooklyn. Dit zou betekenen dat ze naar het noorden lopen. Zouden ze echt niet weten dat ze naar het zuiden zouden moeten gaan?
De heli's boven Schotland storten neer omdat de brandstof bevroor. Zou de cabine van zo'n heli dusdanig goed geisoleerd zijn dat de bemanning het nog wel enige tijd uithoudt?
Sam zou met de trein terug naar huis (Washington DC) gaan, maar dit gaat niet omdat Grand Central Terminal ondergelopen is. Hier vertrekken uitsluitend forensen-treinen naar het noorden, het lange-afstands vervoer gaat uitsluitend vanaf Penn Station. Overigens liggen bij beide stations de sporen ondergronds, dus waarschijnlijk zal ook Penn buiten dienst zijn.

Desondanks [rating 3.5]

Moviemagic

Avatar

BlauweBanaan "Als ik de recensie zo lees dan heb ik het idee dat de film best tegenvalt. Je moet oppassen dat de recensie niet 'afschrikt' als mensen hem nog niet hebben gezien."


Binnen deze recensie komt een duidelijk mening naar voren. Natuurlijk kan die mening afwijken bij andere mensen. Als mensen andere verwachtingen hebben van een film komen ze er alleen achter door de film te kijken. Je kan geen universele recensie geven waarin de mening voor iedereen gelijk is. Mijn verwachting van een film wordt geschept uit vele recensies en de redenen daarbij. Hierbij hoef je niet noodzakelijk helemaal uit te weiden. Dus deze van Bolo vind ik een goede.

WoUtoMatiC

Avatar

BlauweBanaan "Ook vind ik dat bij zo'n film deze zich meer moet focussen op de ramp dan op de karakters. Dat pakt vaak beter uit dan slechte karakter verhaallijnen."

Het is dan ook de bedoeling dat ze goede karakter verhaallijnen schrijven. O+

BlauweBanaan

Avatar

Als ik de recensie zo lees dan heb ik het idee dat de film best tegenvalt. Je moet oppassen dat de recensie niet 'afschrikt' als mensen hem nog niet hebben gezien. Misschien een idee om onderaan de recensie 3 pluspunten en 3 minpunten te noteren.

Ook vind ik dat bij zo'n film deze zich meer moet focussen op de ramp dan op de karakters. Dat pakt vaak beter uit dan slechte karakter verhaallijnen.

TrenT

Avatar

Niet een film die iets bij je losmaakt. Gewoon een film als velen anderen. Entertainment en verder niets. Maar niet iedere film hoeft toch een enorme impact te hebben op de samenleving? Wel hulde voor de sfx!

Kenji

Avatar

einstein "Ruben!?... waar ben je? mis je recensies nu al.
wat een ondermaats geneuzel is dit zeg..."
Dit smaakt naar meer, en jou kennende is er ook meer... kom op einstein, verklaar je nader!

Kenji

Avatar

Metsada "Heb de film gisteren gezien en het is gewoon een van de meest vermakelijke films die ik dit jaar heb gezien (en kheb toch elke grote nieuwe film (en veel kleine) wel gezien). Snap niet waar men hier zo over zeurt, het hoeft toch geen pretentieus opgeblazen cult film te worden. Kom op hey, het is een rampenfilm, dan hoef je toch geen orgineel scenario te hebben."
Precies. Ik had dan ook liever nog minder verhaal gezien en nog meer rampen, en dan niet alleen in de eerste helft van de film. Wie zegt hier dat dit een pretentieuze cultfilm had moeten worden, of dat het script origineler had moeten zijn?

Metsada

Avatar

Heb de film gisteren gezien en het is gewoon een van de meest vermakelijke films die ik dit jaar heb gezien (en kheb toch elke grote nieuwe film (en veel kleine) wel gezien). Snap niet waar men hier zo over zeurt, het hoeft toch geen pretentieus opgeblazen cult film te worden. Kom op hey, het is een rampenfilm, dan hoef je toch geen orgineel scenario te hebben.
Bovendien is deze film nog mooi actueel ook en zit er nog enigsinds realisme in verwerkt (natuurlijk zwaar opgeblazen). Het acteerwerk is prima in orde, vooral van Jake. Onzin dat hij niet in dit soort films zou passen, hij houdt zich prima staande en komt erg overtuigend over.
Het verhaal is natuurlijk niet echt diep en af en toe denk ik dat er wel wat extra scenes bij hadden gemogen (nogal abrupt einde) en ook wat meer in gesneden mocht worden (moeder met het leukemie kindje, lief hoor, maar vond het vrij overbodig).
De special effects zijn helemaal geweldig, je krijgt een heerlijk 'wtf is going on' gevoel, de snelheid zit direct in het begin er goed in, en de keuze om de meeste actie direct te geven vind ik ook wel aardig doordat het juist meestal andersom is.
Desalniettemin is het een keurig geheel en krijgt de film van mij een dikke 8.

BlackBurn

Avatar

Ik kom niet uit de bioscoop en van mij krijgt de film een 7, niet omdat het verhaal zo geweldig is. Meer omdat de special effects erg goed zijn en het tempo zit er lekker in, zodat je, je tijdens de film niet hoef te vervelen. Al met al vond ik het een zeer vermakkelijke film.

robbieraider

Avatar

Ik kom net van de bios, heb de film gezien en......
sorry, het einde is zo vreemd voor een film die eigenlijk een succes had moeten worden in mijn ogen.

In het begin had ik iets van: wow, dit is anders dan de rest maar helaas dat gevoel was ik opeens kwijt door onbelangrijke scenes, ze hebben gewoon het geweldige werk van special effects goed verneukt.

En als je in de film zegt: dit gaat goed fout dan laat het zien helemaal zien want veel belooft de film, maar je krijgt het gewoon niet the REAL DEAL.

Met een rampenfilm moet je gewoon veel laten zien, denk ik, en niet ons voor de gek houden vooral met het einde die van geen kant kan kloppen.

Durkie

Avatar

Colonel_Kurz "Maar dan juist is het vreemd dat dat mannetje het alleen heeft over de ondergang van de westerse beschaving..."
Hij heeft dus wel gelijk: iedereen probeert zijn vege lijf te redden, ten koste van wat dan ook, so much for civilization! Hij wil het eerste boek ooit gedrukt bewaren, hoewel hij dit wel doet met als doel uiteindelijk als 'redder van de westerse beschaving' de geschiedenisboeken in te gaan! Lekker dan... ;)

daddude

Avatar

Mark: ik reageer op de recensie,en niet op de postings daaronder (wel op degenen die bijna blindelings meegaan in de recensie).

colonel curts: intelligentie?? Nee,als je goed leest dan neem ik de tijd voor de film zelf.Niet met de gedachte: hmmm zou deze film beter zijn dan die andere rampenfilm.
En het is gemakkelijk om te schrijven:"Dus jij verwacht nooit enige intelligentie van de filmmakers?"
Wat vind jij dan het doel van deze film?
Waarom kopieer je niet het stukje wat ik schrijf over de boodschap die de film geeft?
Milieu? we praten erover,maar doen geen reet totdat het te laat is.

Colonel_Kurz

Avatar

Mark "Dit is wel een heel erg late 1 April grap.

Na 2 bizar slechte grapjes die waarschijnlijk nog slechter zijn dan het verhaal van de film word het bijna een ordinaire opsomming van elementen en dingen die er allemaal missen of mis zijn gegaan.

Geef je rekeningnummer maar dan... Bolo"
Wat zijn die 2 bizar slechte grapjes dan? Ik lees hier toch een zeer serieuze recensie...

einstein "Ruben!?... waar ben je? mis je recensies nu al.
wat een ondermaats geneuzel is dit zeg..."
Kun je ook vertellen waarom je dit 'ondermaats geneuzel vindt?

daddude "Ik heb al diverse recensies op film totaal gelezen.
Vaak vraag ik me af met welk idee men op een film wil reageren.Heeft men al een beeld gevormd voordat men de film gezien heeft?
Ik kijk nu al jaren alle genre's films.
Iedere film bekijk ik met verstand op nul en blik op oneindig,dan naar de film en ga me inleven in de film zelf.(want wees eerlijk,iedere film kun je afkraken als je lang genoeg zoekt)"
Dus jij verwacht nooit enige intelligentie van de filmmakers?

Colonel_Kurz

Avatar

Durkie "Misschien denk dit mannetje wel dat de hele wereld op deze wijze geteisterd wordt, Bolo! Weet hij veel dat het ijs niet verder komt dan het noordelijk halfrond!? :}"
Maar dan juist is het vreemd dat dat mannetje het alleen heeft over de ondergang van de westerse beschaving...

Mark

Avatar

daddude "Ik heb al diverse recensies op film totaal gelezen.
Vaak vraag ik me af met welk idee men op een film wil reageren.Heeft men al een beeld gevormd voordat men de film gezien heeft?"


De meeste negatieve reactie die hierboven staan gaan niet over de film zelf, maar over de recensie.

daddude

Avatar

Ik heb al diverse recensies op film totaal gelezen.
Vaak vraag ik me af met welk idee men op een film wil reageren.Heeft men al een beeld gevormd voordat men de film gezien heeft?
Ik kijk nu al jaren alle genre's films.
Iedere film bekijk ik met verstand op nul en blik op oneindig,dan naar de film en ga me inleven in de film zelf.(want wees eerlijk,iedere film kun je afkraken als je lang genoeg zoekt)

Over deze film heb ik volgend te zeggen.
het enigste wat mij grof tegenviel is: de sfx van de acties op het schip halverwege in de film.
Het concept van de film sluit perfect aan op de hedendaagse maatschappij die in deze film als entertainment wordt aangeboden.De vernietiging van het millieu en de gevolgen die kunnen optreden.

Het concept is gewoon waar,ook al gaat het milieu naar de klote en iedereen knikt ja als men dit onderwerp wil aanpakken, niemand doet iets.(op een handje vol activisten na dan)

Ga ik de film vergelijken met andere sfx films?? ja dan is het waardeloos,want alle effects vind je terug in andere films.
Maar de film is een film op zichzelf (zoals iedere film) en ja dan is de film goed.

Durkie

Avatar

Kenji/Bolo "...waarom klampt die ene bibliothecaris zich dan zo angstvallig vast aan zijn Gutenberg-bijbel, overtuigd als hij is van de ‘ondergang van de Westerse beschaving’? Alsof ze op het zuidelijk halfrond geen boeken hebben..."
Misschien denk dit mannetje wel dat de hele wereld op deze wijze geteisterd wordt, Bolo! Weet hij veel dat het ijs niet verder komt dan het noordelijk halfrond!? :}

Moviemagic

Avatar

Tja...hoeveel woorden moet je verspillen aan een film die alleen moet draaien op zijn special effects. Veel hoeft er dus niet te staan in de recensie. Je moet eigenlijk alleen gaan om de effects te zien en niet voor het verhaal.

einstein

Avatar

Ruben!?... waar ben je? mis je recensies nu al.
wat een ondermaats geneuzel is dit zeg...

Mark

Avatar

Dit is wel een heel erg late 1 April grap.

Na 2 bizar slechte grapjes die waarschijnlijk nog slechter zijn dan het verhaal van de film word het bijna een ordinaire opsomming van elementen en dingen die er allemaal missen of mis zijn gegaan.

Geef je rekeningnummer maar dan... Bolo

Kenji

Avatar

Railgunner "Is deze recensie wel af?
Ik vind het einde zo abrupt."
Voor 10 euro geef ik je - exclusief - de onthutsende échte slotzin van mijn recensie! :)

WizardOfOss

Avatar

Railgunner "2 1/2 ster vind ik trouwens te weinig, ik zou zeker 4 sterren geven, alleen al voor de SFX."


Dus je baseert je beoordeling voor 80% op de SFX?

Als ik de recensie moet geloven heeft deze film eigenlijk niet veel meer te bieden. Desondanks wil ik hem eigenlijk toch wel zien...

Railgunner

Avatar

Is deze recensie wel af?
Ik vind het einde zo abrupt.

2 1/2 ster vind ik trouwens te weinig, ik zou zeker 4 sterren geven, alleen al voor de SFX.

The Day After Tomorrow

acties