Het einde van 'The Day After Tomorrow' mag toch behoorlijk suf genoemd worden

Het einde van 'The Day After Tomorrow' mag toch behoorlijk suf genoemd worden

In deze rampenfilm, waarin de aarde bedekt is in sneeuw, probeert een wetenschapper de mensheid te redden.

Er bestaan al heel wat films waarin de wereld vergaat en de mensheid in gevaar is. In The Day After Tomorrow uit 2004 is dit niet anders. In deze film breekt er een ijstijd aan die de hele planeet met sneeuw bedekt.

De film is geregisseerd door Roland Emmerich, die ook Independence Day en de andere rampenfilm 2012 heeft geregisseerd, en is gebaseerd op het boek The Coming Global Superstorm van Art Bell and Whitley Strieber.

Verhaal
Dennis Quaid speelt in The Day After Tomorrow de hoofdrol als weerdeskundige Jack Hall. Hij waarschuwt met weinig succes voor de invloed die de opwarming van de aardbol zal hebben op het klimaat. Wanneer het noordelijk halfrond van de planeet daadwerkelijk het slachtoffer wordt van tornado's, overstromingen en gigantisch lage temperaturen, wordt hij eindelijk serieus genomen.

Terwijl het zuiden van Amerika in allerijl wordt geëvacueerd, wordt de noorderlingen geadviseerd binnen te blijven en op het beste te hopen. Hall besluit naar het noorden af te reizen om zijn zoon Sam, gespeeld door Jake Gyllenhaal, te vinden, die samen met enkele medestudenten gestrand is in een bibliotheek.

Fout einde
In de film zijn er een aantal wetenschappelijke onjuistheden. Zo kan een mens niet binnen enkele seconden bevriezen. Daarnaast barst glas als het heel koud wordt, maar dit gebeurt niet met sommige ruiten in de film.


Ook op het einde van de film gebeurt er iets dat niet klopt. In de laatste scène komen helikopters overlevenden redden in New York. Hoe is het mogelijk dat de helikopters nog kunnen vliegen in die koude omstandigheden? Daarnaast verzamelen de mensen zich op de daken van wolkenkrabbers om daar geholpen te worden. Maar de vraag is hoe ze in godsnaam erin geslaagd zijn om op het dak te komen vanuit het gebouw, terwijl het dak bedekt is met een pak sneeuw en ijs?

In het echt
The Day After Tomorrow gaat over de wereldwijde klimaatopwarming en de gevolgen daarvan. In de echte wereld is de klimaatverandering ook een belangrijk onderwerp. Eerder dit jaar ging de film zelfs viraal op sociale media, nadat een enorme tornado door Montabello, Californië raasde.


Inwoners refereerden naar de film omdat de film begint met tornadois die gebeuren op plekken waar dat normaal niet zo is. En dit was ook hier het geval. Maar of de taferelen die in The Day After Tomorrow ook echt zullen gebeuren, kunnen we niet met zekerheid zeggen. Je kunt de film kijken op Disney+.

NieuwsFilm

meest populair