Algemeen

Heel wat bioscopen moeten vrezen voor hun voortbestaan

Lang niet alle filmtheaters gaan dit volhouden.

door Jim Pedd om 21:21 in Algemeen
Er gaan heel wat bioscoopketens sluiten. De Filmkrant maakt een rondgang langs grotere en kleinere filmtheaters. De conclusie? We moeten vrezen voor het voortbestaan van deze industrie.

Nederlandse bioscopen waren gedurende maar liefst drie maanden gesloten. Dat natuurlijk vanwege de coronacrisis. Sinds een paar weken zijn er weer wat bioscopen geopend, maar echt veel is het niet. Een van de problemen is vooral dat het gewoon niet goed werkt om anderhalve meter afstand te moeten houden in een bioscoopzaal.

Nauwelijks geld
Doordat er veel minder mensen in een bioscoopzaal kunnen, is er echt niet genoeg geld beschikbaar voor filmtheaters om rond te kunnen komen. De overheid hoopt dat natuurlijk te kunnen ondervangen met behulp van wat steun. Maar dat is niet genoeg.

Dat heeft impact op vrijwel alle Nederlandse filmtheaters en zelfs de grootste speler van al, Pathé, heeft flink onder de crisis te moeten lijden en moet mogelijk tientallen mensen ontslaan straks. De vraag is dus hoe lang de sector het overleeft.

11 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Philmhuis

Avatar

Ik vind dit erg suggestief over komen. In hoeverre is er daadwerkelijk onderzoek gedaan naar de stand van de bioscopen? Omdat - ik noem een voorbeeld waarvan ik heb gehoord in Cineville podcast #25 - dat Focus Filmtheater in Arnhem weer meer mensen weet te trekken. Dus dat de bezoekers weer mondjesmaat terug te lijken komen. Dus dat sommige bioscopen gewoon open zullen blijven na 1 januari 2021. En is Pathe no too big to fail?

dave74

Avatar

Dat is zo!!!!!sinds vorige week hier in belgie mondmasker verplichting is gaat nogs 25%minder naar de bios bovenop de 50%die ze al gesnoeid hadden

Maac

Avatar

@Philmhuis
De bron onderaan het artikel geeft een uitgebreider inzicht in hoe de cijfers tot stand zijn gekomen.

wezel

Avatar

Het aanbod wat er op het moment draait, is mijn beleving niet moeite waard om er geld voor te betalen.

Fluffer

Avatar

Het ziet er inderdaad niet goed uit , minder zitplaatsen , mondmaskerplicht en een beginnende 2de golf , nauwelijks nieuwe films en steeds meer uitgestelde releases .

Philmhuis

Avatar

@Maac Ja, jij hebt gelijk dat de bron een uitgebreider inzicht geeft, maar Filmtotaal vind ik in dit geval suggestief overkomen. Maar ik ben autistisch.

centr1no

Avatar

Gaan we weer.
Dit was maanden geleden toch al duidelijk.
Het verdienmodel van bioscopen en studio's/distributeurs is dusdanig afhankelijk van de grote blockbusters die de zalen weken achter elkaar vol kunnen houden dat een 'slecht filmjaar' al funest kan zijn voor kleinere, onafhankelijke bioscopen.
Veel grote bioscoopketens hadden het financieel al niet breed door de absurde percentages die studio's eisen om hun films te mogen vertonen en de investeringen die ze hebben moeten doen in beeld- en geluidsapparatuur en licenties.
De minieme hoeveelheden mensen die ze met de huidige maatregelen mogen toelaten en die überhaupt naar de bioscoop komen voor de oudere films die ze op dit moment hebben kunnen bij lange na niet genoeg opleveren om de vaste lasten van een gemiddelde bioscoop te overbruggen.
De ketens kunnen overleven door leningen af te sluiten maar daarmee verslechterd alleen hun algehele financiële situatie en het is een tijdelijke pleister. Als het geleende geld op is voor alles weer terug naar normaal is dreigt er onherroepelijk faillissement.
Zelfs al zouden de bioscopen hier in Nederland of zelfs heel Europa weer hun volledige capaciteit mogen benutten, dan hebben ze nog steeds niets om te vertonen dat grote aantallen bezoekers trekt omdat de studio's geen films releasen. En al zouden de studio's de films die ze hebben liggen wel releasen dan is er nog steeds een enorm gat omdat er het afgelopen half jaar niet één film is afgemaakt.
Hoe je het ook wendt of keert; 2020 en 2021 worden zware jaren voor de filmindustrie en de bioscopen en de nasleep blijft zeker 5 jaar merkbaar.
En dat is in het optimistische geval dat er binnen een half jaar een einde komt aan alle maatregelen. Dikke kans dat het allemaal veel langer gaat duren.

@Philmhuis
Too big to fail bestaat bijna niet in de kapitalistische maatschappij. Geen enkel bedrijf heeft een 'pot met geld' waar bijv. iets als een slecht seizoen mee opgevangen kan worden. Bijna alle omzet/winst verdwijnt naar aandeelhouders en schuldeisers en er wordt een klein deel geherinvesteerd in het eigen bedrijf.
Als er een financieel slechte periode overbrugd moet worden krijgen of aandeelhouders niets uitbetaald en/of worden er leningen afgesloten met (delen van) het bedrijf als onderpand. Beide opties hebben altijd vergaande negatieve lange termijn gevolgen.
In een tijd als deze zitten investeerders en banken ook niet te springen om leningen te verstrekken of geld te investeren omdat er een zeer reële kans is dat ze het geld nooit terug zien.

Thiver

Avatar

centr1no "Too big to fail bestaat bijna niet in de kapitalistische maatschappij. Geen enkel bedrijf heeft een 'pot met geld' waar bijv. iets als een slecht seizoen mee opgevangen kan worden."

Dat is niet wat 'too big to fail' inhoudt. Dit label heeft betrekking op organisaties die dusdanig groot zijn dat de overheid niet kan toestaan dat ze failliet gaan, omdat dit een ontwrichtend effect zou hebben op de samenleving. Denk aan grote banken waarvan het faillissement ervoor zou zorgen dat tienduizenden mensen hun spaargeld kwijtraken. Die vlieger gaat niet op voor een bioscoopketen.

David Mills

Avatar

Het is niet alleen aan Covic 19 te wijten, ook de filmstudio’s zijn hier debet aan. Geen aanbod, geen publiek. Bioscopen verdienen voornamelijk met de verkoop van snoep en drinken, het is niet alleen de kaartverkoop. Filmstudio’s kunnen wel blijven uitstellen maar dadelijk zijn er helemaal geen bioscopen meer over om hun films te tonen. Ik zie het somber in.

Gigan72

Avatar

Als er een 2de golf komt ( en die kans is heel groot ,) is het over en uit met de bioscoop.

centr1no

Avatar

@ Thiver
Ik denk niet dat Philmhuis daar op doelde.
Een bedrijf als Philips kon bijvoorbeeld de tv producerende tak jarenlang met verlies laten draaien en zelfs verkopen terwijl de rest door blijft draaien.
Sommige autofabrikanten trekken zich terug uit bepaalde landen of zelfs werelddelen omdat hun modellen daar niet genoeg verkopen.
Onderdelen van conglomeraten kunnen worden afstoten of failliet gaan zonder dat het totale bedrijf daar slechter van wordt.
Die onderdelen zijn echter wel bedrijven op zich en zijn allemaal afhankelijk van hulp van buiten, ook al kan dat 'buiten' het overkoepelende conglomeraat of investeringsmaatschappij zijn.
Ik zie het verschil tussen het overnemen van een failliete bank door de overheid en bijvoorbeeld het overnemen van een failliete Hema en een eventueel faillissement van Pathé niet zo. Het bedrijf is failliet gegaan.
Dat je daar met bijv. de Fortis bank of Hema niets van gemerkt hebt doet niets af aan het feit dat ze wel degelijk 'gefailed' hebben.

Theoretisch zou je kunnen zeggen dat holdings of conglomeraten als Coca Cola of Unilever of Hyundai dusdanig groot zijn dat ze te groot zijn om om te vallen.
Maar ook bij die bedrijven verdwijnt de winst.

NieuwsFilm

meest populair