Gijzelnemer in Oekraïne eist aandacht voor film met Joaquin Phoenix

Gijzelnemer in Oekraïne eist aandacht voor film met Joaquin Phoenix

Zijn eis werd ingewilligd.

In Oekraïne is een gijzeling na 12 uur tot een einde gekomen, nadat de president Vokodymyr Zelensky akkoord was gegaan met de voorwaarde van de gijzelnemer, Maksim Krivosh. Hij wilde namelijk dat Zelensky de documentaire Earthlings met verteller Joaquin Phoenix zou aanbevelen aan het Oekraïense volk.

Krivosh, gewapend met een wapen en een granaat, gijzelde 13 mensen in een bus en wilde hen enkel vrijlaten als Zelensky de film Earthlings zou promoten, waarin via verborgen camera's de uitbuiting van dieren in tal van sectoren aan de kaak wordt gesteld.

Reacties
Zelensky schreef dan ook op Facebook een bericht, waarin hij een oproep deed om Earthlings te bekijken. Op dat moment had Krivosh al drie gijzelaars vrijgelaten en toen hij erachter kwam dat zijn eisen waren gerespecteerd, liet hij ook de andere tien gaan. Krivosh kon toen gearresteerd worden en het bericht is ondertussen weer verwijderd.

Earthlings regisseur Shaun Monson liet zich er ook over uit: ''De film keurt terroristische acties niet goed. Het is een film die gaat over compassie voor al het leven op aarde, al draait het natuurlijk voornamelijk om de afslachting van miljarden hulpeloze dieren, wat niet alleen schadelijk is voor de menselijke gezondheid maar ook de eerste oorzaak is van klimaatverandering''.

''Het is echter absoluut niet de bedoeling dat we met gruwelijke beelden mensen aansporen tot terreur. Onze gedachten gaan uit naar iedereen die deze beproeving heeft moeten doorstaan, naar hun families en de autoriteiten die ervoor gezorgd hebben dat niemand het leven heeft gelaten. Mogen we samen vooruitgaan en werken aan een geweldloze toekomst''.

NieuwsFilm

meest populair