'Tenet' moet de bioscopen helemaal overslaan

'Tenet' moet de bioscopen helemaal overslaan

Dat vindt een stel analisten.

Er wordt nog goed nagedacht over de release van Christopher Nolans Tenet. Wanneer kan deze nou in de bioscopen uitkomen en op welke manier moet de film uitgebracht worden?

Er vindt achter de schermen een spel van trekken en duwen plaats tussen regisseur Christopher Nolan en filmstudio Warner Bros., want die eerste wil zijn film zo snel mogelijk uitbrengen om bioscopen te steunen en de studio wil wachten. Er moet namelijk fors geld verdiend worden om het hoge budget terug te verdienen. Maar een tussenoplossing is volgens een analist nog beter.

HBO Max
The Wrap meldt dat een aantal analisten denkt dat het beter is om Tenet exclusief uit te brengen op HBO Max. "Als WarnerMedia de ballen heeft en het financieel aan kan om HBO Max de release van Tenet te geven, leren we snel wie 'koning' is: content of distributie. Bioscopen hebben filmstudio's er lang van weerhouden om hun zakelijk model te veranderen, zelfs al gebeurde dat wel met het gedrag van consumenten."

Daardoor houden distributeurs vast aan de norm om een film in de bioscopen uit te brengen en pas 75 dagen later op thuismedia. En wachten ze zes tot acht maanden voordat ze met een streamingrelease komen. "Dankzij de coronapandemie kunnen studio's experimenteren. En er zijn maar twee goede keuzes voor grote films: of ze uitstellen naar 2021 in de hoop op een vaccin, of ze verplaatsen naar on-demand."

Dat laatste bleek in elk geval wel te werken voor animatiefilm Trolls: World Tour, al leverde dat wel heel veel gedoe op met bioscopen voor filmstudio Universal. Vermoedelijk is dat, en het grote geld dat gemoeid gaat met Tenet, de reden waarom de film toch eerst naar de bioscopen komt. Dat is ook wat Warner Bros. graag wil met de film van Christopher Nolan.

NieuwsFilm

meest populair