'Mad Max': Hoe de wereld in verval raakte

'Mad Max': Hoe de wereld in verval raakte

Er woedden wateroorlogen, een kernoorlog en de wereld werd een woestijn.

De Mad Max-films spelen zich af in een post-apocalyptische wereld. Maar wat is er nou eigenlijk met die wereld gebeurd? Wat luidde het einde in en bracht de woestijnen naar de wereld?

Mad Max speelt zich af in het Australië van de toekomst, dat geteisterd wordt door maatschappelijk verval als gevolg van oorlog en tekorten aan grondstoffen. Het landschap verandert snel in de films en in de meest recente film, Fury Road, is het een gortdroog land met nauwelijks water.

Maatschappelijk verval
In het openingsmonoloog van The Road Warrior leren we dat de wereld lang dreef op brandstof, maar die raakte op. Daarop "begonnen twee krijgsstammen oorlog te voeren". "Maar zonder brandstof waren ze niets. Ze hadden een strohuis gebouwd. De machines stopten. Steden explodeerden in een wervelwind van plunderingen en vuur."

In Thunderdome horen we vervolgens dat er een kernoorlog was. Die verwoestte wat er over was van de wereld. Om die reden hadden Aunty en de Collector het stadje Bartertown opgericht om iets van een beschaving op te bouwen. Maar dan eentje die draaide op energie uit methaan.

Water en olie
In Mad Max: Fury Road is het dan zover dat bijna alle grondstoffen die belangrijk zijn op zijn. Immortan Joe, de leider van het Citadel, heeft water en olie en weet daarmee te heersen over een grote groep mensen die volledig afhankelijk is van hem.

En het land is nog minder bewoonbaar, wat leidt tot de water wars waarin in de opening over gesproken wordt. Het verval van de maatschappij komt voort uit een kernoorlog die gevoerd lijkt te zijn om water.

NieuwsFilm

meest populair