Featured

'Mad Max': Hoe de wereld in verval raakte

Er woedden wateroorlogen, een kernoorlog en de wereld werd een woestijn.

door Jim Pedd om 08:21 in Featured
De Mad Max-films spelen zich af in een post-apocalyptische wereld. Maar wat is er nou eigenlijk met die wereld gebeurd? Wat luidde het einde in en bracht de woestijnen naar de wereld?

Mad Max speelt zich af in het Australië van de toekomst, dat geteisterd wordt door maatschappelijk verval als gevolg van oorlog en tekorten aan grondstoffen. Het landschap verandert snel in de films en in de meest recente film, Fury Road, is het een gortdroog land met nauwelijks water.

Maatschappelijk verval
In het openingsmonoloog van The Road Warrior leren we dat de wereld lang dreef op brandstof, maar die raakte op. Daarop "begonnen twee krijgsstammen oorlog te voeren". "Maar zonder brandstof waren ze niets. Ze hadden een strohuis gebouwd. De machines stopten. Steden explodeerden in een wervelwind van plunderingen en vuur."

In Thunderdome horen we vervolgens dat er een kernoorlog was. Die verwoestte wat er over was van de wereld. Om die reden hadden Aunty en de Collector het stadje Bartertown opgericht om iets van een beschaving op te bouwen. Maar dan eentje die draaide op energie uit methaan.

Water en olie
In Mad Max: Fury Road is het dan zover dat bijna alle grondstoffen die belangrijk zijn op zijn. Immortan Joe, de leider van het Citadel, heeft water en olie en weet daarmee te heersen over een grote groep mensen die volledig afhankelijk is van hem.

En het land is nog minder bewoonbaar, wat leidt tot de water wars waarin in de opening over gesproken wordt. Het verval van de maatschappij komt voort uit een kernoorlog die gevoerd lijkt te zijn om water.

10 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Gigan72

Avatar

My life fades. The vision dims. All that remains are memories. I remember a time of chaos... ruined dreams... this wasted land. But most of all, I remember The Road Warrior. The man we called "Max." 

Spider-fan

Avatar

In de videogame uit 2015 lijkt het of er een hele oceaan droog is komen te liggen, want overal liggen boten. Maar de videogame heeft weinig binding met de films. Wel erg leuke game trouwens.

Gigan72

Avatar

Dat is in de films ook zo kijk maar naar het einde van deel 3 als ze bij de stad Sydney aan komen de haven en oceaan is een woestijn.

Spider-fan

Avatar

Als ze zijn waar vroeger een haven/oceaan was is het logisch, maar in de game heb ik het idee dat óveral boten liggen.

Gigan72

Avatar

Ik ken de game niet maar in de film vliegen ze over Sydney je ziet dan de haven de brug en het Sydney Opera House en de rest van de stad half begraven onder het zand.

Ik denk zelf dat de oceaan niet helemaal weg is want er is nog wel water
Want als Max bij die kinderen is zie je wel water en groen dus niet alles is een woestijn geworden.

Spider-fan

Avatar

De game maakt niet echt duidelijk wáar het speelt, maar je krijgt het gevoel alsof alles een oceaan is geweest die nu in zijn geheel droog ligt.
Deze screenshots bijvoorbeeld:

https://www.imdb.com/title/tt3391032/mediaviewer/rm2710281985

https://www.imdb.com/title/tt3391032/mediaviewer/rm2215583232

Gigan72

Avatar

Ok ziet er wel cool uit misdchien iets voor de volgende film.

MovieWanker

Avatar

@Spider-fan: klopt wat jij zegt. Heb de game ook gespeeld en dat gevoel had ik ook vrij snel dat het een opgedroogde oceaan was. Erg mooie game trouwens. ????

Drakie

Avatar

De wereld is niet in een woestijn verandert, de mensen vluchten naar de woestijn omdat daar de minste straling is. En fuk deel 3 die was slecht.

Spider-fan

Avatar

Van de films vind ik vooral The Road Warrior erg goed. De eerste film vind ik niet zo heel bijzonder. De eerste film is ook in maar zes weken tijd opgenomen en je ziet wel dat het een vrij goedkope film is. Het is ook minder futuristisch dan The Road Warrior - althans de maatschappij lijkt nog niet volledig weggevallen en de wereld ziet er nog normaal uit, het is niet allemaal woestijn. Je hebt ook nog niet al die buitenissige voertuigen, het focust zich voornamelijk op een motorbende.

Die met Tina Turner kan ik me nooit goed herinnneren, maar was ook niet bijzonder volgens mij.

NieuwsFilm