Nu in de bios 'Te Ver Weg': nog 5 films over vriendschap en voetbal

Nu in de bios 'Te Ver Weg': nog 5 films over vriendschap en voetbal

De bal is rond en je moet scoren om te winnen, maar dat is logisch.

Een goede voetbalfilm draait om meer dan het spelletje. Het gaat om vriendschap en verbondenheid. Zo ook bioscoopfilm Te Ver Weg (originele titel Zu weit weg), waarin een jonge vluchteling het elftal van Ben op zijn kop zet. Wij verzamelden nog 5 fictieve films die draaien om verstotelingen die elkaar vinden in de liefde voor voetbal.




Bekijk de afbeelding
In Oranje
We trappen af met In Oranje, een Nederlandse jeugdfilm over een fanatiek voetbaltalent. Remco heeft alles in zich om ooit zijn droom waar te maken. Hij wil namelijk spelen bij het Nederlands Elftal.

Maar dan slaat het noodlot toe. Zijn vader Erik - die tevens zijn coach en grootste fan is - komt te overlijden. Alsof dat nog niet genoeg is, raakt Remco ernstig geblesseerd. De dokter vertelt dat hij voorlopig niet meer kan voetballen.

Remco krijgt echter nog regelmatig raad van zijn overleden vader. Met hulp van zijn beste vriend Winston en vriendinnetje Anneke bereidt hij zich achter de schermen voor op een belangrijke wedstrijd. Deze zal zijn toekomst voor altijd veranderen.




Bekijk de afbeelding
Shaolin Soccer
Als ware voetballiefhebber moet je Shaolin Soccer misschien maar overslaan. In deze martial arts film zie je namelijk weinig terug van het originele spelletje. Alles draait namelijk om de implementatie van kungfu.

Meester Sing merkt dat de wereld niets meer geeft om de kunsten van kungfu. Hij besluit zijn vaardigheden in te zetten bij het populaire voetbal. Samen met zijn broeders heeft hij al snel succes, maar ziet hij ook de corruptie in de sport.

De cartooneske actie en humor van regisseur en hoofdrolspeler Stephen Chow sloegen ook in het westen aan. Zijn volgende film Kung fu hustle perfectioneerde zijn stijl.




Bekijk de afbeelding
Victory
Deels sportfilm, deels gevangenisfilm en voorzien van een heel bijzondere cast. Acteerlegendes als Michael Caine en Max von Sydow worden gecombineerd met actieheld Sylvester Stallone en Pelé, de beste voetballer ter wereld.

John Colby was voor de Tweede Wereldoorlog een professionele voetballer. Als krijgsgevangene coacht hij een groepje mannen om de tijd te verdrijven. Wanneer de Duitse soldaten een wedstrijd tegen de gevangenen organiseert, staat hun wereld op zijn kop.

Waar het verzet deze stunt in Victory wil gebruiken om de gevangenen te bevrijden, wil Colby de kans liever aangrijpen om de soldaten te vernederen door te winnen. Maar met partijdige scheidsrechters en een zeer vijandige tegenstander is dat makkelijker gezegd dan gedaan.




Bekijk de afbeelding
Bend It Like Beckham
Voetbalfilms worden vaak gebruikt om een blik te geven op (cultuur)verschillen. En dat is zeker het geval bij de Indiase gemeenschap in Groot-Brittannië. Daar worden meisjes vaak geacht om huwbare vrouwen te worden. En daar hoort de voetbalcarrière van Jesminder niet bij.

Niet dat het in Engelse gezinnen beter is. De ouders van haar vriendin Juliette denken dat alle voetballers lesbiennes zijn. De twee storten zich in Bend It Like Beckham niettemin volledig op de sport.

Maar dan komt er een voetbalbeurs voor een Amerikaanse universiteit voorbij. Het zet de levens van Jess en Jules op scherp en de meiden komen tegenover elkaar te staan. Verwachtingen, sport of vriendschap: wat zal de overhand krijgen?




Bekijk de afbeelding
Offside
Films over voetbalsupporters richten zich meestal op hooligans. Gelukkig zijn er ook fans aan de andere kant van het spectrum. Maar het is niet voor iedereen weggelegd om van de sport te genieten.

In Iran is het voor vrouwen namelijk verboden om aanwezig te zijn bij sportwedstrijden. Maar dat houdt een groepje liefhebbers niet tegen om het toch te proberen. Ze worden gearresteerd en in een cel geplaatst waar ze de wedstrijd nét niet kunnen zien.

Offside is een belangrijke, gedurfde film. Hij werd gemaakt in thuisland Iran, maar mocht daar niet vertoond worden. Regisseur Jafar Panahi werd 4 jaar later opgepakt vanwege zijn films, omdat ze "propaganda tegen de Iraanse staat" zouden zijn.

Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf en mocht 20 jaar geen films maken. Daar heeft hij zich overigens nooit aan gehouden. Al tijdens zijn huisarrest begon hij aan de documentaire This Is Not a Film, over zijn nieuwe dagelijkse leven. De film werd in een verjaardagstaart naar het filmfestival van Cannes gesmokkeld.

NieuwsFilm

meest populair