Algemeen

'The Matrix' gaat eigenlijk over transseksualiteit

De boodschap over transseksualiteit zit verscholen.

door Bram de Groot om 20:49 in Algemeen
Ben jij groot fan van The Matrix uit 1999 en dacht jij te weten waar deze scifi-film over gaat, dan kom je misschien bedrogen uit. De film blijkt namelijk vooral te gaan over transseksualiteit. En dat zou je eigenlijk niet verwachten, of wel?

Via de video Why The Matrix Is a Trans Story According to Lilly Wachowski van Netflix heeft regisseur Lilly Wachowski dit nu bevestigd. Al jaren voelen transgenders zich verbonden met de film gemaakt door The Wachowski Brothers toen zij nog allebei mannen waren.

Personage Switch
Specifiek benoemt Lilly (eerder Andy Wachowski) het personage Switch (Belinda McClory) dat in de Matrix een vrouw is en in de echte wereld een man. Dit werd niet gebruikt, aangezien de 'corporate wereld' er nog niet aan toe was om zoiets op te nemen in een blockbuster. Hieronder de complete video:


Over een kleine twee jaar moet The Matrix voor een derde keer terugkeren. Het is zus Lana Wachowski die de film regisseert. The Matrix 4 staat gepland voor 1 april 2022.18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Draven

Avatar

Op IMBD staan Lana Wachowski en Lilly Wachowski als schrijvers en regisseurs nog te boek met The Wachowski Brothers achter de naam.

Het boeit me allemaal niet zo. Het is en blijft een leuke film.

ThysRomani

Avatar

Ik wil Agent Smith er verdorie wel eens over horen, over al die fratsen. Nee hoor, verschuil het er rustig in, maar verschuil het goed.

SeanDeNiro

Avatar

Deel 4 gaat dus woke tot de macht politiek correct worden.

omniesbonsai

Avatar

Nee,daar gaat het niet over(heel klein detail maar)
Ze proberen ook van alles om het perspectief van mensen te veranderen
Het gaat over bewustwording over de wereld waar we zelf in leven

Monojaxx

Avatar

Niet zo vreemd, zo'n film zou om geloofwaardig te zijn, ook een afspiegeling van de echte wereld moeten zijn. Alleen jammer dat de nadruk er zo op komt te liggen. Dat is nmi helemaal niet nodig, noch in de filmwereld, noch in het echte leven. Maar een leuke vrijscene tussen twee mannen in een blockbuster mag van mij zeker ook wel. Dat heb ik nog niet eerder gezien.

Marklar

Avatar

Ok. Dat werkelijk niemand dat de laatste 20 jaar opgevallen is maakt verder niet uit

Civilian Supreme

Avatar

^Sorry, maar dat hoef ik dus echt niet te zien.

centr1no

Avatar

Het mooie van The Matrix was dat het duidelijk was dat die transitie er in zat (zoals bij vele, vele films) maar dat hier iedereen er zijn eigen ding in kon zien omdat de film zo abstract was.
Vele mensen (en niet alleen specifiek transseksuelen) leven met een gevoel/idee in hun hoofd dat ze niet in 'deze wereld' passen. Het idee dat we leven in een droom en wakker worden als 'ons zelf' als we dood gaan is al eeuwenoud.
Voor die mensen was The Matrix heel herkenbaar en voor anderen was het stof tot nadenken.

Monojaxx

Avatar

@Civillian

Dat heb ik bij een man en een vrouw, compleet overbodigSmiley face Ieder zijn ding toch!

And...Action

Avatar

Oh... nou, euh..in dat geval: Terminator 2 gaat er ook helemaal over. De T-1000 kon in alles veranderen. Alleen...de 'corporate wereld' er nog niet aan toe ;)

centr1no

Avatar

@Monojaxx
Zolang de makers van blockbusters rekening houden met religies en landen als China en Rusland is er weinig kans op vrijende mannen in zo'n film.
Verder is er dan natuurlijk nog de seksuele voorkeur van 50% van de filmkijkers, die liever een man en een vrouw of twee vrouwen zien zoenen.
Daarbij komt nog dat iedere uiting van alfabet seksualiteit op dit moment een politiek statement is.

Voor wat andere (westerse) films betreft zie je dat films met een homofiele man in de hoofdrol bijna altijd gaan over de homoseksualiteit, relaties, maatschappelijke en relationele toestanden. En dat is natuurlijk jammer.
Wat belet een onafhankelijk filmmaker een actie-, horror, of sci-fi film te maken met een hoofdpersoon die gewoon niet hetero is, zonder daar expliciet de aandacht op te vestigen?

Civilian Supreme

Avatar

@monojaxx
Toch stoor ik mij daar minder aan, mijn voorkeur gaat uit naar vrouwen dus ik zit niet echt te wachten op 2 vrijende mannen.
Idd ieder zijn ding.????????

Maac

Avatar

centr1no "Wat belet een onafhankelijk filmmaker een actie-, horror, of sci-fi film te maken met een hoofdpersoon die gewoon niet hetero is, zonder daar expliciet de aandacht op te vestigen?"
Geloofwaardigheid.

kokosnoot

Avatar

Wat een omslachtige manier van duidelijk maken als je dat 20 jaar later speciaal moet vermelden.

Ik denk toch dat het verhaal eigenlijk gaat over de zoektocht van bosbessen naar hun ouders!

SteefL

Avatar

Ik wist dat één van hen tweeën vrouw was geworden, maar nu ineens allebei. What are the odds.... Interessant voor de psychologie, want is t nu een fashion waar je warm voor kunt lopen als je t bij een ander ziet, of is het diep in je genetisch bepaald en kan het in families vaker voorkomen? Heel apart...

centr1no

Avatar

Maac "Geloofwaardigheid."
Geloofwaardigheid van wat?
Dat de hoofdpersoon in een horror, thriller of actiefilm homo kan zijn?

Maac

Avatar

^Inderdaad.
Het kan wel natuurlijk. Chris Hemsworth had in Extraction best een homofiel kunnen zijn. De kans dat je een homofiel met een militaire achtergrond tegenkomt is daarentegen erg klein. Maar dat was niet je volledige punt. De toevoeging dat er op de seksuele voorkeur niet expliciet aandacht wordt gevestigd woog ik mee in mijn reactie.

Nogmaals, het kan, maar de dag dat een homofiele actieheld verschijnt zonder dat zijn/haar geaardheid prominent aanwezig is moet nog komen, als dat al ooit gaat gebeuren.

Bigds9fan

Avatar

Nooit gezien en dat zal ook NEVER ******* NEVER NOOIT gebeuren ook.

Er is maar een Matrix en dat is The Matrix Of Leadership uit de Transformers franchise.

NieuwsFilm

meest populair