Hoe Neo in 'The Matrix Reloaded' in de echte wereld superkrachten kon krijgen

Hoe Neo in 'The Matrix Reloaded' in de echte wereld superkrachten kon krijgen

Waarom kon hij de Sentinels ineens uitschakelen?

Aan het einde van The Matrix Reloaded gebeurt er iets vreemds. Neo bevindt zich buiten de Matrix, en wordt geconfronteerd met Sentinels. In plaats van dat ze hem levend uit elkaar scheuren, weet hij ze te stoppen, met een eenvoudig handgevaar.

In The Matrix Reloaded wordt Neo na het redden van Trinity in de Matrix wakker aan boord van de Nebuchadnezzar. Sentinels vallen het schip aan, waarop de hovercraft zodanig beschadigd raakt dat de crew haar moet verlaten. Bij de ontsnapping weet Neo de Sentinels die hen aanvallen uit te schakelen, wat hij doet met zijn geest. Er zijn twee fantheorieën over de manier waarop Neo dat precies voor elkaar kreeg. Screen Rant zette die twee op een rij en beiden hebben natuurlijk iets te maken met het feit dat Neo de One is.

Realiteit en simulatie
The Matrix Reloaded laat de grenzen tussen realiteit en simulatie een beetje in het midden. Dat geldt vooral voor Neo en zijn krachten. Een van de theorieën is dat Neo na zijn gesprek met The Architect in The Source iets heel nieuws werd. Hij besloot af te zien van het pad dat hem gewezen werd en probeerde Trinity te redden.

Door in het mainframe van de Matrix te komen, kreeg Neo toegang tot het netwerk van Machine City, waardoor hij niet langer fysiek gekoppeld hoefde te zijn aan de simulatie om contact te leggen met Sentinels.

De connectie tussen Neo en de machines lag dus niet meer in de Matrix, waardoor hij ook kon zien zelfs nadat hij blind was in The Matrix Revolutions. Dat gaf hem ook het vermogen om de Sentinels uit te schakelen aan het einde van The Matrix Reloaded.

Nooit uit de Matrix
Een andere opvallende theorie is dat Neo de Matrix nooit verlaten heeft. Het zou zomaar kunnen dat de mensenstad Zion onderdeel is van de Matrix, waarmee het dus geen echte stad is. Dat kan ook verklaren waarom de machines elke keer dat de simulatie opnieuw gestart werd, 23 individuen de kans gaven om Zion op te bouwen op dezelfde locatie. En waarom die individuen zo'n grote stad konden maken.

Dat Neo nooit uit de Matrix vertrok, kan ook verklaren waarom hij de Sentinels kon besturen. Dat is dan net zoiets als het feit dat Neo kogels kon ontwijken in de Matrix en kon leren om enorm ver te springen, zoals Morpheus hem liet zien in The Matrix.

Hopelijk geeft het aankomende The Matrix 4 meer antwoorden op al deze vragen.

NieuwsFilm

meest populair