Featured

5 films waarin een hittegolf centraal staat

Broeierige hitte zorgt vaak voor een extra element van spanning.

door Timothy van Damme om 15:07 in Featured
De laatste week stond voornamelijk in het teken van de recordbrekende hittegolf. Niet alleen wij 'normale' mensen krijgen hiermee te maken. Ook in de filmwereld speelt het weer vaak een belangrijke rol. Daarom verzamelden wij 5 films waarin een hittegolf centraal staat.

Falling Down
Twee weken geleden dook deze film ook al eens op in het lijstje over verkeersagressie. Toch mag Falling Down ook hier niet ontbreken.

De hitte in deze film is namelijk de grote katalysator van de zenuwinzinking waar William mee te kampen krijgt. Het verlies van zijn vrouw en baan komt zo letterlijk tot een kookpunt.

Hij besluit dat het genoeg geweest is en stapt midden in een file uit zijn auto. Zijn doel is om al het onrecht dat hij tegenkomt te lijf te gaan. Met als hoogtepunt de aanvaring in een fastfoodrestaurant.

Body Heat
Met enorme hitte willen de meeste mensen niet dénken aan lichamelijk contact. Toch heeft heeft het zwoele weer ook iets aantrekkelijks. Dat zagen de makers van Body Heat ook.

In een broeierig hete zomer overtuigt een femme fatale (een perfect gecaste Kathleen Turner in haar grote doorbraak) haar minnaar om haar man te vermoorden. Zij weet iedere man om haar vinger te winden, maar is ze ook te vertrouwen

Body Heat is een mooie mix van film noir met een erotische thriller. De hittegolf zorgt voor een intensiteit die bijna voelbaar is.

Rear Window
Als je iets niet wil tijdens een hittegolf is het om aan je huis gekluisterd te zijn door een operatie. Toch overkomt dat Jeff in Rear Window van grootmeester Alfred Hitchcock.

Hierdoor slijt de fotograaf de hete dagen door zijn buren te bespioneren. Maar dan denkt hij een moord te zien. Zelf kan hij geen kant op, dus besluit hij anderen in te zetten voor zijn onderzoek.

Hitchcock is natuurlijk een meester in het opbouwen van spanning. Deze keer gebruikt hij daarvoor twee belangrijke elementen. Allereerst heb je een hoofdpersoon die nergens naartoe kan en ten tweede wordt de stad geteisterd door een verzengende hitte. Het levert één van zijn beste films op.

Barton Fink
Barton Fink is in alles een typische Coen Brothers film. Allerlei vreemde gebeurtenissen volgen elkaar op, met een bijzondere film tot gevolg.

Alles draait om het titelpersonage, een toneelschrijver die in Hollywood te kampen krijgt met een writer's block. De vervreemdende wereld om hem heen brengt Fink steeds verder van zijn doel. En de aanhoudende hittegolf maakt het niet makkelijker.

En deze is in iedere scène voelbaar. Zwetende voorhoofden, doorweekte overhemden en dan die broeierige hotelkamer. Het is niet moeilijk om de neergang van Fink te begrijpen.

Do the Right Thing
Vaak wordt een hittegolf in films ingezet om andere zaken te versterken. In Do the Right Thing (alweer met John Turturro) maakt het de raciale spanningen in Brooklyn voelbaar. Je ziet als kijker direct dat er weinig voor nodig is om de boel te laten ontsporen.

Het verhaal draait om Mookie. Die werkt bij een Italiaans restaurant in de voornamelijk zwarte wijk. Eigenaar Sal is een sympathieke vent die met iedereen goed kan opschieten, maar zijn zoon Pino is een racist die weinig opheeft met de buurt. Een relatief kleine ruzie over een Wall Of Fame ontaard al snel in een grootschalige strijd, waarbij niemand zijn beste kant laat zien.

Do the Right Thing is helaas nog altijd actueel, zeker de scene waarin een zwarte arrestant door hardhandige aanpak van de politie komt te overlijden. Een aantal jaren later liet Spike Lee de hitte nog eens een belangrijke rol spelen in Summer of Sam.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

xarkov

Avatar

Aight, goede collectie omtrent hitte Smiley face

snowkrash

Avatar

Eindigde de film Know1ng met Nic Cage niet ook met een letterlijke hittegolf?

Pascal08

Avatar

Bedankt, Rear Window en Barton Fink toegevoegd aan mn lijstje.

Sunspot

Avatar

Goeie films, alleen Barton Fink niet gezien

Rob

Avatar

Perfect lijstje, toen ik de titel las dacht ik gelijk aan 4 films die hierin voorkomen. Kan ook niet snel films bedenken die aan deze lijst toegevoegd kan worden.

Blockbuster

Avatar

Oh, ik ken er nog wel een paar hoor:

What about The Good The Bad And The Ugly?

Ik weet niet of iemand hier Holes (2003) met Shia LaBeouf kent? Is wel een aanradertje met verder nog meer grote namen als Sigourney Weaver, Jon Voight en Tim Blake Nelson.

Tobe Hooper's The Texas Chainsaw Massacre speelt zich ook af tijdens een hittegolf. En Summer Of Sam, eveneens van Spike Lee. En A Time To Kill, eveneens van Joel Schumacher.

En een guilty pleasure van mij: Weekend At Bernie's.

NieuwsFilm

meest populair