Moest Jack wel dood in 'Titanic' of had Rose hem kunnen redden?

Moest Jack wel dood in 'Titanic' of had Rose hem kunnen redden?

Was dit noodlot wel nodig?

Het is een vraag die al dik twee decennia leeft. Moest Jack wel dood in Titanic, of had Rose niet zo asociaal moeten zijn en gewoon een beetje moeten opschuiven? The Guardian geeft vandaag antwoord op die vraag.

De MythBusters dachten het raadsel al in 2013 opgelost te hebben. Zij concludeerden dat Rose op een deur lag. Maar onderzoek liet zien dat het niet om een deur ging, maar om een stuk eikenhouten drijfhout. Daar hadden ze dus niet zomaar samen op kunnen liggen.

Hoeveel drijfkracht?
Goed, het stukje eikenhout dat daar dreef, was wel groot genoeg om de twee een plek te geven. Leonardo DiCaprio is namelijk 183cm lang en Kate Winslet is 169 centimeter. De gemiddelde breedte van een man is 39,6cm en van een vrouw 36,7cm. De twee hadden dus gezamenlijk 76,3cm in beslag genomen. Het stuk hout waar Rose op dreef, was 183cm bij 91xcm, waarmee ze dus naast elkaar hadden kunnen liggen.

Maar er is een probleem, want blijft het eikenhout wel drijven? Het stuk eik zou rond de 1.920 newton aan drijfkracht hebben. Voor Leo geldt dat hij 715 newton en Kate 549 newton aan drijfkracht heeft. Daarmee moet het stuk hout dus minimaal een drijfkracht van 3.184 newton hebben om de twee te laten drijven. Dat terwijl het stuk eik hooguit 2.490 newton drijvende kan houden.

En wat nou als Kate haar reddingsvest aan Jack gegeven had? Dat zal ook niet geholpen hebben. Om een simpele reden: het is namelijk te koud. Toen de Titanic zonk, was het -2,2 graden Celsius, waarmee de boel echt te koud is. Jack zou binnen een kwartier bewusteloos zijn.

NieuwsFilm

meest populair