Wanneer spelen de 'Mad Max'-films zich allemaal af?

Wanneer spelen de 'Mad Max'-films zich allemaal af?

Er klopt niet heel veel van de tijdlijn meer.

Wanneer spelen de Mad Max-films zich nou eigenlijk af? Door de vele veranderingen tussen de films van George Miller, kan het geheel soms behoorlijk verwarrend zijn.

Mad Max
Deze film kwam in 1979 uit en opende met de tekst dat hij zich een paar jaar later afspeelde. Ergens in de film zie je een datum: december 1984. Dat betekent dat de wereld in de jaren tachtig al een verschrikkelijke ramp aan het doormaken is, waarbij sociale onrust en economische tegenspoed voor wereldwijde problemen zorgt.

Bendes nemen de snelwegen van Australië over. Alleen de Main Force Patrol, waar de jonge Max Rockatansky ook voor werkt, weet de boel enigszins veilig te houden. Tegen het einde van de film is duidelijk hoe slecht het gaat, al is er nog wel iets van een beschaving.

The Road Warrior
Deze tweede film speelt zich drie jaar na het einde van Mad Max af. En hier wordt het ook meteen verwarrend. In de oorspronkelijke tijdlijn speelt deze film zich voor een kernoorlog af, maar in de prequelcomic rond Mad Max: Fury Road is de kernoorlog tussen Mad Max en The Road Warrior gesitueerd.

Hoe dan ook, zie je dat de samenleving er steeds slechter aan toe is. In de paar jaar sinds Mad Max is het verval in een stroomversnelling geraakt.

Mad Max: Beyond Thunderdome
Vijftien jaar na The Road Warrior is de wereld helemaal in verval geraakt en proberen groepjes mensen daar een beetje bovenop te komen. Zo ook een groepje dat onder leiding staat van Aunty Entity, die daar structuur aan probeert te brengen.

Er zijn dus niet meer alleen bendes en losse groepjes overlevenden zoals we in The Road Wariror zagen, maar ook meer en grotere groepen mensen die samenleven.

Mad Max: Fury Road
Wanneer Fury Road zich afspeelt is niet duidelijk, al blijkt uit de prequelcomics dat de film gesitueerd is na Beyond Thunderdome. Er is voor Max veel tijd verstreken, want hij is stiller en wat dierlijker dan eerst.

Volgens sommige verhalen speelt de film zich in de loop van 2050 af. En dat maakt het natuurlijk verwarrend, want Max is zichtbaar niet ouder geworden. Daarom gaat dan ook de theorie rond dat Max in Fury Road iemand anders is, en dat de titels Mad Max en Road Warrior overdraagbaar zijn.

NieuwsFilm

meest populair