Het einde van Christopher Nolans 'Tenet' uitgelegd

Het einde van Christopher Nolans 'Tenet' uitgelegd

Hoe werkt het einde van Tenet nou eigenlijk?

Het einde van Tenet zal je vermoedelijk aan het denken zetten. De film van regisseur Christopher Nolan is een vrij bizarre, vooral naarmate het verhaal vordert. De opmerking dat je vooral niet te veel moet nadenken en het geheel moet omarmen, helpt.

Maar goed, wat wil het einde van Tenet precies zeggen? In dit artikel vertellen we je wat je allemaal moet weten om het einde goed te kunnen plaatsen. Aan dat einde moeten de mannen en vrouwen van Tenet proberen de wereld te redden. Dat doen zij, terwijl Kat de zelfmoord van Sator probeert uit te stellen, zodat de wereld niet eindigt met diens dood.

Wat is de temporal pincer movement?
Daarvoor moeten de mannen en vrouwen van Tenet proberen de ontploffing van het doomsday device te stoppen. Het rode team beweegt vooruit in de tijd en het blauwe team beweegt juist terug. Dat doen ze gedurende een periode van tien minuten, waarbij het rode team een bom laat ontploffen op de onderste helft van een gebouw na vijf minuten en het blauwe team hetzelfde doet met de bovenkant van het gebouw. Dat levert een spectaculair resultaat op.

Wat gebeurt er met Neil?
Aan het einde komen de Protagonist en Ives een gesloten poort tegen. Aan de andere kant zien ze het lichaam van een gemaskerde soldaat, die een rood touw aan zijn rugzak heeft. Een van de mannen van slechterik Sator probeert de Protagonist neer te schieten, maar de gemaskerde man komt weer tot leven, wordt neergeschoten en weet de poort te openen. Daardoor slaagt de Protagonist erin het einde van de wereld te voorkomen, waarna hij de tunnel uit kan. Later zien we het rode touw ook aan de rugzak van Neil, die dus om het leven kwam. En hij onthult dat de Protagonist hem gerekruteerd heeft in de toekomst.

Iedereen werkt voor de Protagonist
Het blijkt dus dat iedereen voor de Protagonist werkt. Die reist namelijk aan het einde van de film naar Londen om het even van Kat te redden van wapenhandelaar Priya, die gelooft dat zij de losse eindjes moet oplossen. De Protagonist schiet Priya daarop dood en realiseert zich dat hij terug in de tijd zal gaan en de geheime organisatie Tenet op zal richten.

Neil rekruteren
Extra mooi is dat Neil opmerkt dat de film Tenet pas het begin van de samenwerking en vriendschap met de Protagonist is. Hij zal hem in het verleden rekruteren, waarna de twee een lange periode gaan samenwerken en bevriend raken. Zodoende wist hij in de scène in India dus ook wat de Protagonist normaalgesproken drinkt als hij aan het werk is.

NieuwsFilm

meest populair