Featured

Wat gebeurde er met deze 'Lord of the Rings'-schurken?

De Nazgûl waren verbonden aan Sauron. Maar hoe verdwenen zij?

door Jim Pedd om 22:30 in Featured
De Nazgûl, ofwel de Ringwraiths, waren trouwe dienaren van Sauron in de Lord of the Rings. Maar wat gebeurde er eigenlijk met hen nadat hun meester verslagen was?

In de tweede era van Midden-Aarde probeerde Sauron de elfen, dwergen en mensen te verleiden en in zijn macht te krijgen. Daarvoor gaf hij hen de ringen van macht, waarbij de mensen het makkelijkst te verleiden bleken. Negen koningen vielen voor hem en veranderden uiteindelijk in de Nazgûl.

Wat gebeurde er?
Het is vooropgesteld natuurlijk van belang om de koppeling van de Nazgûl met hun meester Sauron te bekijken. Toen Sauron gescheiden was van de Ring, verdwenen de negen. Maar toen de ring terug kwam, keerden zij ook weer terug. Pas toen Frodo en Sam de Ring vernietigd hadden, werd de magie verbroken.

Doordat de Ring wegsmolt in de lava van Mount Doom, verdween de magie die de mensen in leven hield. We zien in de films van Peter Jackson hoe zij geraakt worden door vallend puin van Mount Doom dat ontploft. Maar echt een indicatie van of ze overleefd hebben is er niet.

In de boeken van J.R.R. Tolkien is het net iets duidelijker. Daarin kunnen we lezen dat de Nazgûl geraakt werden door het vallende puin en vervolgens letterlijk verdwenen. Daarmee eindigde hun aanwezigheid dus in Midden-Aarde.

6 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

Ereptile

Avatar

Ze waren gebonden door de ring, die is vernietigd en dus zij ook.

Overigens dacht ik altijd dat ze "sterfelijk" werden het moment dat de Witch King of Angmar door Eowyn werd verslagen. Dat moment dat ze d'r zwaard in de Witch King's helm plant, zie je een soort magie verdwijnen. Maar dat kan dus ook gewoon zijn omdat de magie van de Witch King verbroken werd natuurlijk.

FootballAndFilm

Avatar

@Ereptile

De magie van de Witch King werd verbroken toen Merry hem in zijn kuit stak met een mes dat hij van Galadriel had gekregen. Dit is in de films alleen in de extended edition te zien. Daardoor kon Eowyn hem direct daarna verslaan. Dit had geen effect op de andere Nazgul, dus die bleven onsterfelijk tot de vernietiging van Sauron.

Ereptile

Avatar

@FootballAndFilm

Kijk dat is nog achtergrondinformatie!

meanrat

Avatar

Ik vond het op zich wel duidelijk dat er niets meer van de negen over was nadat Sauron (en de ring) was vernietigd. Want als alle creaties van Sauron na de vernietiging van de Ring omvielen, dan dus ook de Nazgul.

Dat overigens in de 'normale' versie van TROTK niet wordt uitgelegd waarom de Witch King stierf vond ik eigenlijk al wel zwak. Het is me overigens ook nooit opgevallen dat het in de Extended versie wel duidelijk werd.

Thiver

Avatar

Dat Merry de Witch King uitschakelt dankzij de dolk die hij (in de extended edtion) van Galadriel heeft gekregen, is een optie die ik nooit eerder had overwogen. Dat zou best goed passen, gezien de elfenmagie van dergelijke wapens. Jammer alleen dat het niet waar is.
Zie hier het moment dat Merry (niet in de kuit maar gewoon in het achterhoofd) toesteekt. Dat is overduidelijk niet de elfendolk die hij hier in ontvangst neemt, maar een vrij normaal zwaard.
Ik ging er altijd vanuit dat hij gebruikmaakte van een van de vier zwaarden die Aragorn in The Fellowship of the Ring aan de hobbits geeft wanneer ze alleen laat op Weathertop, maar nadere inspectie leert dat het een ander zwaard is.
Ook wel logisch, want Merry en Pippin worden aan het einde van The Fellowship of the Ring door uruk-hai gevangengenomen en daarbij waarschijnlijk gewoon ontwapend. Daarbij zullen ze ook de elfendolken zijn kwijtgeraakt. Ik zou de films nog eens opnieuw moeten bekijken, maar ik geloof niet dat we die ooit nog terugzien.

Goov25

Avatar

@thiver het was wel de kuit hoor. Het achterhoofd kon Merry niet bij, gezien zijn lengte en hij lag nog op de grond ook. Hij stak de Witch King in z'n kuit waardoor hij viel, toen kon Eowyn bij z'n hoofd.

Overigens is het in het boek duidelijker. Dan steekt Merry de Witch King met een zwaard wat hij van Tom Bombadil heeft gekregen, een zwaard met oude magie, wat de Witch King kwetsbaar maakte voor gewone wapens. Waarmee Eowyn 'm vervolgens afmaakt.

NieuwsFilm

meest populair