Disney reageert op forse kritiek 'Mulan' en opbrengst

Mulan kan nog maar weinig goed doen.

De afgelopen dagen kwam Disney's Mulan om meerdere redenen opnieuw onder vuur te liggen. Eén van die redenen is dat de film deels is opgenomen in de Chinese provincie Xinjiang waar mensenrechten van de plaatselijke Oeigoeren flink worden geschonden. Disney bedankt in de aftiteling onder meer Turpan Municipal Bureau of Public Security, een partij die gelinkt wordt met culturele genocide.

Nu heeft Disney op de ophef gereageerd via Disney CFO Christine McCarthy, tijdens de Bank of America Virtual 2020 Media, Communications, & Entertainment Conference:


[i]"Laat me het een beetje in context plaatsen. De echte feiten zijn dat Mulan voornamelijk - bijna geheel - in Nieuw-Zeeland werd opgenomen. In een poging om een deel van het unieke landschap en de geografie van het land China nauwkeurig weer te geven voor dit periodedrama, hebben we landschappen gefilmd op 20 verschillende locaties in China. Het is algemeen bekend dat je toestemming nodig hebt om in China te filmen. Die toestemming komt van de centrale overheid."[i]

Hier voegt de CFO aan toe dat het gebruikelijk is om dan ook de lokale overheden te bedanken. "Dus in de aftiteling werden zowel China als locaties in Nieuw-Zeeland genoemd. Ik wil het daar maar bij laten, maar het heeft voor veel problemen voor ons gezorgd."

Blij met box office en Disney+ resultaten
Uiteraard is dit een inkoppertje, maar Disney zegt blij te zijn met de eerste resultaten. "We zijn erg blij met wat we zien," aldus McCarthy. Naar verluidt zou er in de eerste dagen zo'n $33 miljoen zijn opgehaald via Disney+ en $6 miljoen aan de box office.

In China is de film weinig hoopvol gestart, met een omzet van $8 miljoen. Mulan lijkt in China niet verder te komen dan zo'n $50 miljoen.

NieuwsFilm

meest populair