Algemeen

Netflix reageert op ophef rondom controversiële film 'Cuties'

Ook de regisseuse van de film laat weten dat de (meeste) kritiek onjuist is.

door Wouter Drummen om 14:32 in Algemeen
Netflix kwam recentelijk onder vuur te liggen vanwege de Franse film Mignonnes (in het Engels Cuties). Op de poster kwam veel kritiek. Hierop zijn namelijk meerdere schaars geklede tienermeisjes in suggestieve poses te zien, eveneens als in de film zelf.

De streaminggigant excuseerde zich, maar toch werd om een boycot van Netflix gevraagd en gingen in Amerika zelfs de hashtags #DeleteNetflix en #CancelNetflix rond. Nu reageert een Netflix-woordvoerder.

Volgens de woordvoerder is de film juist net een aanklacht tegen het behandelen van jonge kinderen als lustobject: ''Mignonnes is een bekroonde film, die een krachtig verhaal vertelt over de druk waar jonge meisjes mee worden geconfronteerd op sociale media en in de maatschappij''.

Regisseuse
De regisseuse van de film, Maïmouna Doucouré, (die onlangs nog de World Cinema Dramatic Directing Award won op het Sundance Film Fetival) liet zich er ook over uit: ''Ik besef dat de meeste mensen die verontwaardigd reageren de film nog niet hebben gezien. De poster was verkeerd, maar daar heeft Netflix zowel aan het publiek als aan mezelf verontschuldigingen voor aangeboden''.

''Ik hoop dat dezelfde mensen de film gaan bekijken nu dat hij uit is. Ik kan niet wachten om hun reactie te zien wanneer ze beseffen dat we allemaal aan dezelfde kant staan in de strijd tegen het behandelen van jonge kinderen als lustobjecten''.

18 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

reporterdavid91

Avatar

Wellicht een andere manier om dit uit te beelden...

Artificialis

Avatar

#DeleteNetflix en #CancelNetflix? Mensen die # gebruiken om een statement te maken zouden wat mij betreft een pak rammel mogen krijgen. Het interesseert mij niet eens waar het voor is.

BillySavastano

Avatar

^ something this pussy generation desperately needs!

Inartie

Avatar

Jezus, weer een paar losers die via Twitter wat roepen en meteen is de hele wereld weer in rep en roer en moeten excuses worden gemaakt. Social media wordt de ondergang van deze wereld.

SunChaser

Avatar

Die beauty paegents dan
veel erger

Sunspot

Avatar

Goed dat ze aangeven dat de poster niet goed was voor het soort film.

Ereptile

Avatar

Ze hebben op twitter clips gedeeld van de dans scene die de kinderen uitvoeren. Ik moet zeggen dat het al best erg in beeld is gebracht. En sommige comments over dat 1 van de meiden een foto van d'r geslachtsdeel stuurt...

Het punt van de film; prima. Ze hebben alleen juist de kinderen geoversexualiseerd in de film zelf.

centr1no

Avatar

reporterdavid91 "Wellicht een andere manier om dit uit te beelden..."
Zoals....?
Gewoon laten zien wat op dit moment werkelijk aan de hand is en hoe schadelijk en ranzig het is is te veel van het goede?
Mag het niet choquerend zijn? Is dat te veel voor je tere zieltje?
Sommigen zeiden dat een documentaire beter was geweest. Hoe is dat beter?
Een documentaire trekt nooit zoveel kijkers en het is onmogelijk bepaalde dingen in het echt te filmen dus krijg je interviews of een voice-over en uiteindelijk wordt het een saai geheel waar niemand enige aandacht aan besteedt.
Ereptile "Het punt van de film; prima. Ze hebben alleen juist de kinderen geoversexualiseerd in de film zelf."
Inderdaad. Het is vrij lastig een film te maken over een onderwerp zonder het onderwerp.
Dat je daar niet blij mee bent en je er ongemakkelijk bij voelt is het hele punt van de film.

Bintzak

Avatar

Was pas mijn zoontje aan het leren fietsen op een pleintje, en daar stonden wat tiener meiden te twerken en opnames te maken op hun mobieltje. Dus die film is gewoon gebaseerd op dat soort jeugd.

In mijn tijd had je gabbers en dat begon ook al rond je 12e om erbij te horen en daarvoor had je Metal. Het is dat er geen internet was dus minder gezeik, nu kan iedereen zijn mening ventileren.

LesserMagic

Avatar

En dan de Amerikaanse media die de kritiek onder "rechts-extremisme" schaart. Echt hoor.

don lukas

Avatar

Sorry, hoef de film alsnog niet te zien.
Maar slechte publiciteit is ook publiciteit.

Maac

Avatar

centr1no "Sommigen zeiden dat een documentaire beter was geweest. Hoe is dat beter?
Een documentaire trekt nooit zoveel kijkers en het is onmogelijk bepaalde dingen in het echt te filmen dus krijg je interviews of een voice-over en uiteindelijk wordt het een saai geheel waar niemand enige aandacht aan besteedt."
Je bedoelt zoals met docu's zoals Making a Murderer, Tiger King, Filthy Rich? Die waren saai, is geen aandacht aan besteed en hadden meer impact gehad als feature films?

Het aantal kijkers is irrelevant, want de meeste mensen hebben een film als Cuties niet nodig om er iets van te leren, laat staan dat ze die film opzetten met dat als doelstelling. Dat is met een documentaire natuurlijk wel zo.

centr1no

Avatar

Maac "Je bedoelt zoals met docu's zoals Making a Murderer, Tiger King, Filthy Rich?"

Misschien wel. Ik zou van alle drie best een film willen zien.
Als documentaire had dit verhaal niet het Sundance gewonnen, had Netflix het niet aangekocht (omdat het onderwerp niet hot is) en had het niet de aandacht gekregen die het nu krijgt.
Feit is dat de regisseuse een film wilde maken en niet een docu.
Je hoeft de film niet te zien om de boodschap mee te krijgen of te snappen. Maar misschien is het wel een mooie film en gaat het niet alleen om de boodschap?

KeesjeNL

Avatar

Schaarsgeklede tieners? Kijk eens een half uurtje naar MTV en zie daar hoe (net volwassen) hoeren om mannen met gouden kettingen heen twerken. De doelgroep van MTV is 8 tot 18 jaar..Of bekijk een film van Michael Bay en de hitsigheid spat je scherm af (https://youtu.be/Zz5vEfa7UvI?t=93).

Het zien van kinderen als lustobjecten gebeurd al véél langer, al moet ik toegeven dat 'Cuties' een nieuw dieptepunt is in die trend..

Ereptile

Avatar

Centr1no "Het is vrij lastig een film te maken over een onderwerp zonder het onderwerp.
Dat je daar niet blij mee bent en je er ongemakkelijk bij voelt is het hele punt van de film."


Klopt. Alleen vraag ik me af of de film niet anders gemaakt had kunnen worden. Bovendien, de manier waarop de film geschoten is, daar kijken de echte pedofielen juist naar uit.

En het is inderdaad echt niet de eerste keer dat zo iets in films gebeurd. Het probleem is dat ze na meer dan 50+ jaar nog steeds hier mee doorgaan...

Maac

Avatar

centr1no "Misschien wel. Ik zou van alle drie best een film willen zien."
Dat is prima, maar ik hoef jou niet te vertellen dat een feature film niet dezelfde impact had gehad op bijvoorbeeld Steven Avery hoop ik. Het had jou wellicht meer vermaakt, maar dat was het doel niet van de makers en de filmvorm die zij kozen is de meest effectieve geweest om dat doel te bereiken. Precies waar mijn probleem met Cuties ligt.
centr1no "Als documentaire had dit verhaal niet het Sundance gewonnen, had Netflix het niet aangekocht (omdat het onderwerp niet hot is) en had het niet de aandacht gekregen die het nu krijgt."
Maar de film krijgt aandacht om de verkeerde redenen en door de verkeerde mensen. Alsof je een sales pitch houdt voor stofzuigers voor driejarigen; het aantal dat je bereikt is irrelevant als je geen stofzuigers verkoopt.
Niemand die als gevolg van deze film praat over de impact van sociale media en het belang van de onschuld van onze kinderen etc.
centr1no "Je hoeft de film niet te zien om de boodschap mee te krijgen of te snappen. Maar misschien is het wel een mooie film en gaat het niet alleen om de boodschap?"
Juist. We moesten ons van educatief naar sociale bewustwording naar misschien wel leerzaam, helemaal naar mooie film worstelen, maar we zijn er.

Gio Iverson

Avatar

Disgusting, het was echt zo onnodig om hele dansscenes van minimaal 4 minuten in deze film te stoppen. Wat een zwakke excuses ook bah.

GreenHornet

Avatar

Veel mensen leven in een bubbel dat alles zo netjes is. Deze film laat wel de realiteit zijn hoe kinderen opgroeien met Dirty Social Media.

NieuwsFilm

meest populair