Algemeen

Warner Bros. kan op flinke kritiek rekenen rond box office cijfers 'Tenet'

De filmstudio is bepaald niet open over zijn cijfers.

door Jim Pedd om 06:00 in Algemeen
Warner Bros. haalt zich de woede van andere filmstudios op de hals. Normaalgesproken delen filmstudios de box office van hun films meteen. Maar dat doet Warner Bros. niet met Tenet, de 200 miljoen dollar kostende film van Christopher Nolan.

Dat leidde al tot bepaalde onduidelijkheid. Zo werd eerst bericht dat de film 20 miljoen dollar opbracht bij zijn debuut, en horen we nu dat Warner slechts 10 miljoen dollar wist te verdienen in de Verenigde Staten. Wat het ook is: er is sprake van grote onduidelijkheid rond de release.

Niet zomaar delen
Warner Bros. wil de data niet zomaar delen. Dat heeft een reden: de resultaten zullen sowieso flink tegenvallen door het coronavirus. Kaartverkopen zijn lager omdat in de Verenigde Staten heel wat bioscopen niet open zijn, onder meer niet in grote markten als New York en Los Angeles. Andere bioscopen die wel geopend zijn, hebben een lagere capaciteit.

Voor Warner was het dus nooit het idee om een groot openingsweekend te boeken. Wel denkt men dat de film maandenlang in de bioscoop te zien kan zijn, aangezien er weinig concurrentie is. Op die manier zou de 500 miljoen dollar die nodig is om quitte te spelen gehaald moeten worden.

Data niet delen
Hoe dan ook zijn andere bioscopen niet blij dat Warner Bros. de data niet deelt. Ze gunnen Warner het succes van de film, maar willen meer transparantie. Normaliter zien de studiobazen van rivaliserende studios de gegevens per uur, en dat is nu dus een stuk anders. Filmstudio's betalen echter flink voor uur-tot-uur updates, die nu dus niet gegeven worden. Daar zijn andere studio's dus niet heel blij mee.

Maar voorlopig lijkt het niet zomaar te veranderen, omdat Warner Bros. nog steeds geen dagelijkse updates geeft. De cijfers worden dus eens in de paar dagen vrijgegeven. Op dit moment staat Tenet op een box office van 207 miljoen dollar wereldwijd. Daarvan komt 29,5 miljoen uit de Verenigde Staten. Nederland is volgens Box Office Mojo goed voor een mooie anderhalf miljoen euro.

9 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

suicide squad lid

Avatar

dat is juist een stratigische zet van warner om de cijfers niet te delen

Mr.Spooky

Avatar

Wat een misplaatste arrogantie van die filmstudios... WB heeft tenminste de ballen om een dure film in deze coronatijd toch te laten draaien in de bios waar andere filmmaatschappijen maar blijven uitstellen.

Ik denk dat die andere filmmaatschappijen niet beseffen dat hun uitstelgedrag mogelijk velen bioscoopzalen gaat kosten.... Hadden ze maar niet zo'n hoge terugverdiengrens moeten hebben..... Ik vind het bizar dat marketingbudgetten vaak hoger zijn dat de totale productiekosten... hieraan kan je zien dat de filmindustrie allang niet meer over creativiteit gaat (uitzonderingen daargelaten, zoals Tenet).

Jeroenevertp

Avatar

Verdienen en omzetten zijn ook 2 verschillende dingen

GreenHornet

Avatar

Ik verwacht dit jaar geen Blockbuster meer in de Bioscoop. Niemand gaat zijn geld terug krijgen.

Ze kunnen het ook uitbrengen en het verlies accepteren zoals Tenet heeft gedaan.

jeff1983

Avatar

@Mr Spooky: Warner draait nu alleen alles weer terug. Wonder Woman staat op 25 december, dus praktisch volgend jaar, Dune staat nu nog op 18 december, maar dat gaat niet gebeuren. Ze hebben gegokt en verloren met Tenet, dus dat gaan ze niet nog een keer doen.

Ang3l

Avatar

Je bent toch niet verplicht het te delen? ;)

PRIME

Avatar

@Jeff,

Ik vind niet dat je dit kan zeggen. Als je nu Wonder Woman uitbrengt, schiet je jezelf in de knie wat TENET betreft. Dus het is een logische stap om WW uit te brengen in een tijd dat mensen 100% op zoek gaan naar een uitstapje, namelijk kerst. Aangezien geen enkele studio de ballen heeft gewoon wat uit te brengen, spelen ze dus in op het beste scenario.
Daarbij kunnen we denk ik eerlijk zijn dat Dune net als Blade Runner 2049 geen garantie gaat zijn voor een kaskraker, dus Dune uitstellen naar een wat betere tijd is ook een slimme zet.
Daarnaast, het zal wel niet de intentie zijn maar toch, geeft dit ook wat speelruimte aan No Time To Die en Death On The Nile.
Ik vind dus helemaal niet dat WB dingen terug draait, maar juist als enige slim met de situatie om gaat en in ieder geval lijkt de theaters te supporten in deze tijd, want zowel TENET als WW zal niet hun volledige kunnen ophalen.

RobzZ01

Avatar

Ik snap het commentaar niet rondom het delen van de resultaten. Tenet ligt momenteel qua elk aspect onder een vergrootglas. Al bij een dagopbrengst moeten er tig artikels van verschijnen en oordelen over geveld worden. Het lijkt me best logisch dat WB zoiets heeft van; laten we zelf het narratief in de hand houden ipv dat iedereen elk uur weer een andere mening heeft.

En dat is het sowieso wel in deze tijd. We móeten laten zien waarom Zweden het zonder lockdown het alsnog slecht gedaan heeft. We móeten laten zien waarom sommige mensen geen recht van spreken hebben als het op corona aankomt. We móeten laten zien waarom Tenet het slecht doet en dat films nog niet uit mogen komen omdat het "niet veilig is".

PRIME

Avatar

^
De focus ligt altijd op het negatieve. Ik ben nu 'De Meeste Mensen Deugen' aan het lezen, waarin ook dit behandeld wordt. Zeer interessant!

NieuwsFilm

meest populair