Warner Bros. kan op flinke kritiek rekenen rond box office cijfers 'Tenet'

Warner Bros. kan op flinke kritiek rekenen rond box office cijfers 'Tenet'

De filmstudio is bepaald niet open over zijn cijfers.

Warner Bros. haalt zich de woede van andere filmstudios op de hals. Normaalgesproken delen filmstudios de box office van hun films meteen. Maar dat doet Warner Bros. niet met Tenet, de 200 miljoen dollar kostende film van Christopher Nolan.

Dat leidde al tot bepaalde onduidelijkheid. Zo werd eerst bericht dat de film 20 miljoen dollar opbracht bij zijn debuut, en horen we nu dat Warner slechts 10 miljoen dollar wist te verdienen in de Verenigde Staten. Wat het ook is: er is sprake van grote onduidelijkheid rond de release.

Niet zomaar delen
Warner Bros. wil de data niet zomaar delen. Dat heeft een reden: de resultaten zullen sowieso flink tegenvallen door het coronavirus. Kaartverkopen zijn lager omdat in de Verenigde Staten heel wat bioscopen niet open zijn, onder meer niet in grote markten als New York en Los Angeles. Andere bioscopen die wel geopend zijn, hebben een lagere capaciteit.

Voor Warner was het dus nooit het idee om een groot openingsweekend te boeken. Wel denkt men dat de film maandenlang in de bioscoop te zien kan zijn, aangezien er weinig concurrentie is. Op die manier zou de 500 miljoen dollar die nodig is om quitte te spelen gehaald moeten worden.

Data niet delen
Hoe dan ook zijn andere bioscopen niet blij dat Warner Bros. de data niet deelt. Ze gunnen Warner het succes van de film, maar willen meer transparantie. Normaliter zien de studiobazen van rivaliserende studios de gegevens per uur, en dat is nu dus een stuk anders. Filmstudio's betalen echter flink voor uur-tot-uur updates, die nu dus niet gegeven worden. Daar zijn andere studio's dus niet heel blij mee.

Maar voorlopig lijkt het niet zomaar te veranderen, omdat Warner Bros. nog steeds geen dagelijkse updates geeft. De cijfers worden dus eens in de paar dagen vrijgegeven. Op dit moment staat Tenet op een box office van 207 miljoen dollar wereldwijd. Daarvan komt 29,5 miljoen uit de Verenigde Staten. Nederland is volgens Box Office Mojo goed voor een mooie anderhalf miljoen euro.

NieuwsFilm

meest populair