Algemeen

Afzegging Cannes Filmfestival heeft grote gevolgen voor de stad en filmindustrie

Het valt nog te bezien in hoeverre het rimpeleffect zich zal uitwerken.

door Steven van der Vegt om 06:56 in Algemeen
Normaliter is het eind mei altijd glitter en glamour in de Franse kustplaats Cannes, bij de filmliefhebber bekend wegens haar beroemde internationale filmfestival dat dan plaatsvindt. Dit jaar kon dit uiteraard geen doorgang vinden vanwege de pandemie. In Cannes is men er natuurlijk niet blij mee, maar er zullen ook gevolgen zijn voor de filmindustrie.

Het festival levert een grote bijdrage aan een dergelijke reeks van festivals en conferenties die jaarlijks maar liefst 800 miljoen euro opleveren voor de stad. Nu gaan hotels failliet, restaurants zijn leger dan ooit en de zalen gesloten. De burgemeester denkt dat het met goede maatregelen mogelijk was geweest het filmfestival door te laten gaan. Zeker nadat men eerder succesvol aan crisismanagement deed ten tijde van terroristische aanvallen in Frankrijk. Dit mocht echter niet baten.

Gevolgen van gemiste filmfestival
De gevolgen reiken echter verder dan enkel economisch verlies voor de kustplaats. Waar men nu vreesde voor een virale broedplaats, is het festival normaliter een creatieve broedplaats. Internationaal worden talenten ontdekt en scripts alsook afgewerkte producties verkocht. Natuurlijk gebeurt dit ook elders, maar het festival is al tijdenlang een enorm grote spil in het internationale filmnetwerk.

Dit zal derhalve ook gevolgen hebben voor de komende paar jaren: talenten die (nog) niet ontdekt worden en producties die (nog) niet gemaakt of uitgebracht zullen worden. Zodra de wereld daadwerkelijk weer terug naar normaal kan, zal de filmwereld nog achter de feiten aan lopen. Hoewel de afzegging natuurlijk zeer goed te begrijpen is onder de omstandigheden, is het hoe dan ook een aderlating voor de filmindustrie.

2 Reacties

account_circleLog in of registreer om mee te praten.

PRIME

Avatar

Los van de inkomsten voor de stad zelf, vind ik dit artikel maar zeer pessimistisch.
Talent zal heus ontdekt worden, scripts zullen echt wel verkocht worden. Het motortje van Hollywood stopt nergens voor.
Of valt het niemand hier op dat er de laatste tijd ook alweer veel casting nieuws naar buiten komt voor toekomstige projecten?

Ethan Edwards

Avatar

@PRIME: Het gaat hier om de wereldwijde filmindustrie en niet over enkel Hollywood. Hollywood maakt maar een heel klein percentage van de films die wereldwijd gemaakt worden. Het is enkel een significant onderdeel van de wereldwijde recette en niet meer dan dat. En net zoals in elke industrie zal het bedrijf met het meeste geld uit een crisis kunnen komen. Het gaat om de kleine bedrijfjes, de independents studio's en de filmindustrie in andere landen.
Kom uit je Hollywood bubbel, de echte filmindustrie is daarbuiten.

Los daarvan. Ik vond het dit jaar wel vreemd om niet naar Cannes te gaan en 35 titels op mijn laptop te bekijken tijdens het virtuele Cannes evenement dit jaar. Toch hoop ik volgend jaar daar weer terug te zijn.

NieuwsFilm

meest populair