Afzegging Cannes Filmfestival heeft grote gevolgen voor de stad en filmindustrie

Afzegging Cannes Filmfestival heeft grote gevolgen voor de stad en filmindustrie

Het valt nog te bezien in hoeverre het rimpeleffect zich zal uitwerken.

Normaliter is het eind mei altijd glitter en glamour in de Franse kustplaats Cannes, bij de filmliefhebber bekend wegens haar beroemde internationale filmfestival dat dan plaatsvindt. Dit jaar kon dit uiteraard geen doorgang vinden vanwege de pandemie. In Cannes is men er natuurlijk niet blij mee, maar er zullen ook gevolgen zijn voor de filmindustrie.

Het festival levert een grote bijdrage aan een dergelijke reeks van festivals en conferenties die jaarlijks maar liefst 800 miljoen euro opleveren voor de stad. Nu gaan hotels failliet, restaurants zijn leger dan ooit en de zalen gesloten. De burgemeester denkt dat het met goede maatregelen mogelijk was geweest het filmfestival door te laten gaan. Zeker nadat men eerder succesvol aan crisismanagement deed ten tijde van terroristische aanvallen in Frankrijk. Dit mocht echter niet baten.

Gevolgen van gemiste filmfestival
De gevolgen reiken echter verder dan enkel economisch verlies voor de kustplaats. Waar men nu vreesde voor een virale broedplaats, is het festival normaliter een creatieve broedplaats. Internationaal worden talenten ontdekt en scripts alsook afgewerkte producties verkocht. Natuurlijk gebeurt dit ook elders, maar het festival is al tijdenlang een enorm grote spil in het internationale filmnetwerk.

Dit zal derhalve ook gevolgen hebben voor de komende paar jaren: talenten die (nog) niet ontdekt worden en producties die (nog) niet gemaakt of uitgebracht zullen worden. Zodra de wereld daadwerkelijk weer terug naar normaal kan, zal de filmwereld nog achter de feiten aan lopen. Hoewel de afzegging natuurlijk zeer goed te begrijpen is onder de omstandigheden, is het hoe dan ook een aderlating voor de filmindustrie.

NieuwsFilm

meest populair